Saffransbullar och längder

Idag har vi städat jag och mannen! Jag undervåning och han övervåning. Dammat, dammsugit och våttorkar golv. Tagit långpromenad hälsat på ena dottern som bor på söder så det är nära men andra tösen bor i Australien.. Brisbane, något längre bort att hälsa på.. Jag hoppas hon kommer hem till sommaren. Men hon pluggar där. Helgen har gått lite för fort! Mycket sång men som sagt idag var jag fri som fågeln. Efter middagen satte jag en saffransdeg!

Jag älskar att baka saffransbullar! Ett enkelt recept utan kvarg men rumstempererat smör och mjölk. Osmält smör hjälper till att hålla upp ”skelettet” på bröd eller matbröd när man bakar och det blir högre. Saffran från Iran! Jag la den i sockret med lite rom.
Här kommer receptet!
Ingredienser
Saffransbullar:
ca 35 bullar och 2 längder:
3 paket saffran (à 1/2 g)
2 dl socker
2 msk rom eller vatten
50 g jäst
175 g rumsvarmt smör
5 dl rumsvarm mjölk (3 %)
1/2 tsk salt
800 g vetemjöl (ca 13 1/2 dl till 1 sats)
1 dl russin
mjöl till utbakning
1 dl mjölk till pensling
Gör så här

Stöt ev saffranet i en mortel med 1 tsk av sockret (för 1 sats). Lägg saffranet i rommen och rör om. Låt stå 30 minuter.
Skär smöret i tärningar.
Smula jästen och blanda med mjölk, smör och saffran samt vätskan i en bunke eller en köksmaskin med degkrok.
Tillsätt resten av sockret, salt och mjöl. Arbeta degen 15 minuter i maskin eller 20 minuter för hand. Låt den jäsa under bakduk 60 minuter.
Lägg russinen i lite vatten ca 30 minuter. Sila sedan av vattnet.
Ta upp hälften degen på en sparsamt mjölad arbetsbänk. Knåda den lätt och baka ut till lussebullar, Tryck i russinen.
Lägg bullarna på bakpappersklädda plåtar. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter. Ta andra halvan dela på 2 och dela varje del i 3 delar. Knåda ut till 6 långa delar som du flätar ihop i tre delar. Vik in kanterna och pensla med lite mjölk. Strö över pärlsocker.
Sätt ugnen på 225°C.
Pensla bullarna med mjölk. Grädda mitt i ugnen 8–10 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.
De blev så himlans goda och saftiga.

Älskar bullar med kall mjölk! Nu är det till att hoppa i bingen och sova! Sov så gott och hoppas att ni haft det fint med allt ni hittat på idag! Kram och godnatt! Fridens liljor<3

Eva

Gillar