Nykokt apelsinmarmelad i julklapp

Här kommer ett recept på apelsinmarmelad. Riktigt gott med en lagrad Svecia. Egentligen är receptet dubbelt men jag valde att göra det på hälften
.
7 små burkar, 1 stor burk och en mindre skål!.

1,2 kg ekologiska apelsiner
2 st ekologiska citroner
1 vatten
1 kg strösocker
1/2 msk askorbinsyra
Så här gör du:

Tvätta och borsta apelsinerna under ljummet vatten. Dela dem på hälften med skalet kvar och skär i halvmånar som du sedan strimlar ett par gånger eller så mixar du dem i mindre bitar. Jag hand skar i mindre bitar.
Spara kärnorna i en liten tygpåse eller tillsammans med den strimlade apelsinen och vattnet. Koka upp och låt koka under lock tills skalen mjuknar, ca. 45 minuter.
Rör ner sockret lite i taget. Låt koka på medelhög värme utan lock i ytterligare 30-45 minuter, rör om då och då.
Marmeladen är klar när den klarar marmeladprov, lägg upp 1 msk av marmeladen på en tallrik och ställ in den i kylen någon minut.
Dra sedan en sked genom marmeladen. Om den flyter ihop behöver den koka en stund till, gör den inte det är den färdig.jag tempade den till 106 grader.
Skumma av marmeladen ordentligt och häll upp i absolut rena glasburkar. Sätt på locket på en gång och förvara sedan svalt och mörkt.

Oh så god den blev! Jag gillar när det finns lite beska och syrlighet från skalen. Klart att det finns utvecklingspotensial på den här marmeladen. Lite mindre sötma och mer syra nästa gång. Skalen behöver Ha kvar sin bitighet och inte bli för mjuka..Lite mer simighet är jag också ute efter. Tror att det även blir gott med blodapelsin och qumguat. Ingefära, nymalen kardemumma är givna smakkamrater men citrongräs eller earl grey är häftigt med. Jag ska ge bort i julklapp till släkten.
Hoppas ni får en fortsatt skön lördag!
Fridens liljor!


Eva

Gillar