Morot och rödbetsbröd

Jag var så sugen på att baka morot och rödbetsbröd idag när jag skulle hem från jobbet och satt på pendeltåget! En person på tåget tog min uppmärksamhet med att sitta och smacka och tugga som om han satt för sig själv..såklart lurarna var på! Vad ör det med människor! Det avskärmar hela världen framför sig men märker inte hur mycket plats det tar själva! Ja mina brödtankar försvann och jag kom på det precis när jag sedan gick av tunnelbanan. Jag behövde en rödbeta;) när vi ätit middag så satte jag igång degen. Tyvärr hade jag ingen surdeg men det blir gott ändå!

Här kommer recept:

Vatten. 5 dl
Jäst 50 g
Rapsolja 0,5 dl
Yoghurt 2 dl
Morot grovt riven 1 stor
Rödbeta grovt riven 1 stor
Honung 2 stora matskedar
Salt 1 tsk
Rågsikt 1 dl
Havregryn 1 dl
Stenmalet vetemjöl saltå kvarn så mycket så degen går ihop.
Gör så här:
Smula jästen i en bunke. Ta ljummet vatten och blanda med jästen. Tillsätt därefter olja, morötter, rödbetor, honung och salt. Tillsätt sedan rågsikt och havregryn och så mycket vetemjöl som degen ”klarar av”, spara dock lite till utbakningen. Arbeta ihop med kraftiga tag, den ska vara ganska klibbig. Ställ på jäsning i ca 30 minuter.

Baka ut degen och lägg i en långpanna med papper. Eller forma till 2 längder och skär trekanter. Platta ut och skär försiktigt i rutor om du bakar i långpanna och nagga sedan med en gaffel. Låt jäsa i ytterligare 30 minuter och grädda därefter i ugnen i ca 15 min på 220 grader. Om du vill kan du pensla brödet med lite saltvatten de sista minuterna så får du en god och krispig skorpa samt strö lite frön över.

Det blir ett saftigt bröd som är gott att äta till en soppa eller till frukost med en god ost.
Ska nog sätta en surdegs starter i helgen. Det är så mysigt att baka bröd.
Önskar er en fin helg!
Fridens liljor!

Eva

Gillar