Min svenska favorit konstnärinna, Sigrid Hjertén

För ungefär 17 år sedan så började jag måla på kvällskurser genom vuxenskolan. Då låg det närmast för mig i lilla Högdalen. Så småningom fick jag åka till stan för att gå kurs. Vid medborgarplatsen på Östgötagatan högt upp i backen mot Mose Backe till.Sedan blev det Folkuniversitetet vid Rådmansgatan.mina barn var små då men på något vis hade jag barnvakt dessa kvällar av min mamma och då fick jag gå dit och måla under några timmar. Min lärarinna hette Ewa Bergå. Hon var från Tjeckien.Väldigt duktig. Där kunde man välja om man ville måla i olja eller akvarell.Jag målar med olja. Kanske var vi en 8-10 st olika individer som satt där och försökte på olika nivåer att måla.Sedan gick jag en krokikurs och fick lära mig måla människor och lite stileben som var kul och svårt.Fast det hjälpte till när jag skulle måla annat sedan.

Ett tillfälle så hade Ewa ett foto av en tavla av en Konstnärinna som hette Sigrid Hjertén. tavlan heter, konversation i ateljen. Den var så vacker med alla färgerna så jag valde den. jag började med att grunda min pannå och försökte måla av fotot.Det var så kul och det og ett flertal tillfällen att göra den klar. Sedan dess är jag ett stort faan av henne.Jag fick tag i en bok om henne och en massa bilder på konst hon målat från nätet. Nu är jag på jakt efter en planch, ett tryck, litografi av någon av de tavlor som hon gjort men det verkar vara svårt.

Det som är roligast förutom att måla är ju att blanda färgerna.

Här är hon, Sigrid Hjertén.Modernismens kolorist.Född i Sundsvall 1885 och dog 1948. Gifte sig med Isac Grynevald, andra bilden som var en väldigt känd konstnär och tog större plats på museum och inom konstvärlden. Sigrid gick i skola hos Matisse i Frankrike och även om hennes öde var sorgligt så målade hon i så glada färger att hon kanske tog sig igenom mycket svåra stunder av det, (mina egna tankar).. Hon blev lobotomerad och led av mental ohälsa och dessutom leva i en tid då kvinnor inte hade mycket värde så är hon stor i mina ögon.Idag säljs hennes tavlor för miljonbelopp.

Älskar hennes konst och de här tavlorna.Badstrand och Röd gardin. Jag skulle så gärna vilja ha någon liten bild som hon gjort som jag skulle ha i min lilla stuga i Belle ville.Så jag hyllar henne och gläds åt det vackra hon målat.Jag tror jag ska prova att måla badstrand på mitt vis.Har du någon favoritkonstnär eller någon superbra bok som du läst?

Fridens liljor

Tills vi ses igen

Eva

Gillar

Kommentarer

Ingajohansson
Ingajohansson,
Vilket härligt Inlägg🌞 tror inte jag har den ådran alls, men skulle vara roligt att prova, färger däremot är roligt.
Per Anders Fogelström är min bästa författare, lever med i dem
Stockholm ❤️
nouw.com/ingajohansson
himlajord
himlajord,
Så kul💕åh En fantastisk författare! Det var länge sedan jag läst dem! Älskar konst, musik och böcker
nouw.com/himlajord