Kålpudding med rårörda lingon

Det var ett tag sedan jag lagade kålpudding! Det är så himlans gott! Kål som är god rå blir ännu godare när man får bryna den. Jag är förtjust i surkål med! Kål har så många olika sorter. Grönkål, vitkål, rödkål, svartkål, brysselkål, savojkål, spetskål, surkål. Min mormor brukade laga kålpudding! Jag gillar ju dem kvinnorna som förr lagade så fin mat till sina familjer. Vi har verkligen haft en fin tradition av hushållskolor, husmödrar och hushållerskor från förr. Det får bli ett annat inlägg om det!

Här kommer receptet!
Kålpudding:

Du behöver

1 vitkål
500 g blandfärs
1 dl grädde
100 g grötris (kokt i mjölk och 1 kalvbuljongtärning
0,5 dl vatten, kallt
1 gul lök, finhackad
3 msk ströbröd
5 ansjovis
1 msk sirap
kryddpeppar, mald
salt
peppar
smör

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.
Skär bort roten på vitkålen skär ner huvudet i små tärningar.
Lägg en klick smör i en panna och fräs kålen.
Krydda med salt och vitpeppar. Tillsätt en skvätt sirap men se upp så det inte bränner fast.
Lägg färs i en bunke och rör ihop med ansjovis, grädde, ris och kryddpeppar.
Mjukstek löken, tillsätt den, ströbröd och kallt vatten. Jobba ihop färsen och krydda med salt och peppar.
Rör ned en tredjedel av den varma kålen från pannan i färsen och varva sen färs och resten av kålen i en ugnsform.
Toppa med kål och ett par smörklickar.
Sätt in formen i ugnen 20 - 25 minuter.
Servera kålpuddingen med lingon och eventuellt kokt potatis.
Det här blir morgondagens middag! Perfekt att koka lite potatis imorgon eller bara äta såhär med rårörda lingon är så gott!
Det passar bra för jag tänkte åka in till stan imorgon!
Hare kanin!


Eva

Gillar

Kommentarer

StenhagenBettan
StenhagenBettan,
Å så gott, det får nog bli en kålpudding i helgen.. jag utesluter riset och gör min i lergrytannouw.com/stenhagenbettan
himlajord
himlajord,
Åhvad gott att göra i lergryta🎃🌿nouw.com/himlajord
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229