Jag kokar flädersaft och bakar vaniljbullar

varje år längtar jag tills jag får plocka fläderblommor och koka flädersaft. jag har gjort en liten lista på saker som jag vill få göra under sommaren. Nja egentligen i början av sommaren. 1. Köpa vindruvs plantor och och Rudbeckia och plantera i nya lilla trädgården. 2.Åka till en jordgubbsplock och plocka gubbar som jag kan koka sylt på och frysa. 3. plocka fläderblommor och göra saft.4. Göra ett planteringsbord av 2 gamla bord och slipa eller måla de. 4. Hitta ett vackert emaljfat och kanna till som vi kan ha i vår lilla trädgård på planteringsbordet. Jag kan göra listan längre men det får bli ett annat tillfälle. Idag har jag kokat saft, lagat mat och bakat. Det är det bästa jag vet. För mig känns det så somrigt med flädersaft. Jag har köpt en fläder nu men det lär väl dröja tills det blir tillräckligt med blommor på för att göra saft. det är ju supergott att blanda i en cava med eller varför inte gör en sorbet.

Här kommer mitt recept på flädersaft.

jag gjorde dubbel sats.

1 liter saft

  • 20 blomklasar fläder
  • 2 citroner
  • 40 g citronsyra
  • 1 l vatten
  • 1 kg socker (plus minus lite beroende på smak)

  1. Skiva citronerna. Lägg i en stor bunke eller en kastrull.
  2. Skölj av flädern om den är nyplockad och lägg ner i bunken. Pudra över citronsyran.
  3. Koka upp vattnet och häll det över flädern.
  4. Sätt på ett lock och ställ kallt, minst tjugofyra, men gärna fyrtioåtta timmar. ( Så långt har jag kommit idag)
  5. Sila av. Eftersom flädern har en del mindre detaljer kan ett tygnät eller silduk vara bra om man vill ha den helt klar. Annars funkar en vanlig sil.
  6. Rör i cirka 1 kg socker. Lite mer om man tycker den blir för sur eller lite mindre om man tycker den ska vara mindre söt.
  7. Koka upp på hög värme och låt koka cirka 5 minuter. Skumma av löpande. Man måste inte koka upp utan kan om man så önskar enbart röra saften tills sockret löst sig. Det förlänger dock hållbarheten med ett rejält uppkok.
  8. Ta av från plattan, låt svalna och häll upp på flaskor.


Jag bakade vaniljbullar till min dotter som älskar dem. Det lär ju dröja ett litet tag tills hon äter dem igen. Nick hade aldrig ätit hembakade bullar. Inte så vanligt i Australien kanske.

Här kommer recept:

Vaniljsnurror:

5 dl Standardmjölk, rumsvarm
50 g Jäst
1.5 msk Kardemummakärnor
1 dl Strösocker
1 msk Vaniljsocker
0.5 tsk Salt
150 g Smör, rumsvarmt
12-15 dl Kärnvete/Vetemjöl Special

Garnering:
Pärlsocker

Gör så här:
Börja med att hälla mjölken i bunken till din assistent.
Smula ner jästen och tillsätt mortlad kardemumma, strösocker, vaniljsocker och salt.
Rör om tills jästen löst sig.
Tillsätt smöret i bitar och arbeta in vetemjölet lite i taget tills degen släpper bunkens kanter.
Täck över bunken med plastfolie och låt degen jäsa i 1 timme.



Stjälp upp den färdigjästa degen på lätt mjölad arbetsbänk.
Kavla ut till en stor rektangel och bred sedan på remonsen.
Vik degen på mitten.
Skär ut 2 cm- remsor av hela degen och snurra ihop dem till snurror.
Lägg på bakpapperklädda plåtar och täck med bakduk.
Låt jäsa till dubbel storlek.

Sätt under tiden ugnen på 225°C.

När bullarna jäst färdigt gräddar du dem mitt i ugnen i ca 8 minuter.

Låt dem sedan svalna på ett galler.

Vaniljsmörkräm som jag häller över det nybakta bullarna

300 gr smör

1,5 dl socker

1,5 dl florsocker

1 msk vaniljsocker

Smälta smör, socker, florsocker och vispa det tills det går ihop till en kräm. ta i vaniljsockret.

Häll en lite sked över varje bulle. Låt svalna.


Fridens liljor

Tills vi ses igen

Eva

Gillar

Kommentarer

fridashage
fridashage,
Nam! 😍 og fine planer forran deg 😀nouw.com/fridashage
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229