Hemgjord pasta med tonfisksås

Ciao! Vi var på söder idag. Då gick vi till Kajsa Varg på Renstjärnas gata. Så kul att gå dit! Du hittar små delikatesser där och det finns alltid någon ny produkt, krydda eller en olivolja att testa där! Ibland går vi dit.

Har du gjort egen pasta någon ggn? Det går ganska fort att göra en pasta deg. Kul är det också! Det kan bli lite olika konsistens beroende på mjöl!
Här är ett recept på hemgjord pasta!

Hemgjord tagliatelle:
4 dl 00-mjöl
4 små ägg
3-4 msk olivolja
Blanda ihop mjöl och äggen i en skål tillsammans med olja. Blanda allt och knåda degen i 10 minuter för hand. Lägg degen i en påse i kylen och låt den vila i 30 minuter.

Koka upp rikligt med saltat vatten i en stor kastrull. Ta degen och dela den i 2 delar. Kavla ut den tills den är 1-2 mm tunn. Skär 1 cm tunna tagliatelle. Ta ca 6 st tagliatelle åt gången som du lägger i lite mjöl med durumvete.. Jag hade lite mannagryn som jag blandade med mjöl.
Tvinna pastan och snurra ihop den till en liten snurra som du lägger på en handduk eller på en mjölad tallrik. Lägg direkt ner i det kokande vattnet och koka till pastan flyter upp mot ytan, cirka 1-3 minuter.
Tonfisksås:
1 burk tonfisk
1 burk hela tomater
1 finhackad gul lök
1 vitlöksklyfta
10 oliver
2 msk kapris
2 msk russin
2 msk mandorla
Fräs lök och vitlök. Häll över tomaterna och klipp dem i mindre bitar eller mixa. Ta i 2 dl vatten och övriga ingredienser. Låt det småputtra. Tillsätt lite s & p.

Gör en tomatsallad med lite skivad mozzarella till.
När pastan är kokt så häll lite tonfisksås över och strö lite parmesan över.
Buon apetito!


Jag har använt ett mjöl som heter Tipo. Det är ett 00 mjöl från Ramlösa och är gjort på vårvete från Sverige . Varför heter det 00 mjöl? Jo för Italienska mjölnare använder sig av ett graderingssystem baserat på nollor; 0 är ganska grovt, 000 mycket fint och 00 fint. Det har en hög proteinhalt.

Visst är det fina grejer i korgen;)

Jag gjorde både tagliatelle och en sort som jag bara räfflade i olika längd och bredd. Jag tycker det är fint när man gör det i olika bredd.

Det blev kalasgott! Pastan kan man förbereda tidigare och såsen går på nolltid!
Fridens liljor!

Eva

Gillar