Hej Fredag & fruitcake

Hej Sköna fredag!
Du milde vad snabbt denna vecka har gått! Den här fina julkakakan skulle jag bakat innan jul men man kan inte hinna med allt! Imorgon ska vi till ett par vänner till oss och då tar vi med den. Under Em for vi in till Söder och handlade lite olika sorters ostron från Normndie på Göta fisk. Dem ska ”mä” med.
Här kommer recept på:

FRUKTKAKA

(10–12 personer)
100 g torkade fikon
3–4 msk konjak
200 g smör, rumsvarmt
2 dl brun farin
4 ägg
1 dl russin
1 dl hela hasselnötter
1 dl torkade aprikoser
75 g mörk choklad
1/2 tsk malen kryddnejlika
1 msk malen kanel
1 tsk malen ingefära
Eller 1/2 påse pepparkakskrydda
rivet skal av 1 citron
3 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Gör på detta viset:
Hacka fikonen och alla de andra frukterna och lägg dem i en skål. Häll på konjaken. Rör smör och brun farin fluffigt. Blanda ner äggen ett i taget. Vänd ner hackad choklad. Rör ner kryddor och citronskal. Blanda vetemjöl med bakpulver och vänd ner det i smeten tillsammans med fikon och konjak.
Häll smeten i smord och bröad form. Ställ in i nedre delen av 150° varm ugn och grädda i 75–90 min, pröva med sticka. Låt kakan svalna.
Stjälp upp kakan på ett fat. Blanda ingredienserna till glasyrerna , den får inte bli för hård utan ska vara lite rinnig, och häll den över kakan.

Glasyr till den stora kakan:
2 dl florsocker
1-2 droppar apelsin
2 msk kakao
Rör ihop och bre över kakan

Glasyr till den mindre kakan

100 g smält choklad ”ej för varm då den förlorar sin glans”
1klick smör
Riven apelsincest
Blanda smör och choklad tills den smält försiktigt.
Bre den över kakan



Det blev 2 kakor av smeten. En liten och en stor.
Den stora formen är normal skulle jag nog säga. Jag hade nog i lite mer frukt än vad receptet sa. Fann en slatt med hjortron sylt som åkte i med. Dessutom tog jag bort tranbär som fanns med i Receptet. La till hasselnötter. Ta helt enkelt med det torkade frukter du tycker om. Håll dig till proportionerna bara.
Gör du en mindre kaka så får kakan gå tills den är torr. Den lilla var 30 min i ugnen.

Kakan blir godare dagen efter.


Tack🎩Vad kul att du tittat in på min blogg!
Denna vecka har verkligen gått så fort! Skönt med lite sovmornar
Vi hörs imorgon
Fridens liljor

Eva

Gillar

Kommentarer

jessina
jessina,
Julkaka ser gott ut!

Förresten, jätteroligt att du börjar följa mig, nu följer jag dig med! 💕🙏🏼
nouw.com/jessina
himlajord
himlajord,
Ja jättetrevligt💕🌻
nouw.com/himlajord
StenhagenBettan
StenhagenBettan,
Man kan baka julkakor även i mellandagarna eller hur
nouw.com/stenhagenbettan
himlajord
himlajord,
😘 jajemen
nouw.com/himlajord
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229