En solig påskhelg som vi längtat efter!

Jag tog en tur till Hammarbybacken och tränade lite! Så himlans tungt! Jag kom halvvägs och fick stanna för att andas! Det gäller att hitta rätt takt när man ska ta sig upp! Har ingen vana av så branta backar men kände att det var bra med ett lugnt tempo och belöningen är fantastisk när du väl är uppe på toppen! Vilken underbar utsikt! Du ser över hela Stockholm!

På vägen hem fann jag lite vårblommor och mossa som jag tog med och planterade i lite jord så det blev en liten vårkruka på bordet! Fullt av blåsippor i skogen med! Första vårfrukosten ute i helgen samt tog en tur till Linköping för att hälsa på vänner.

Här kommer recept på gravlax som jag gjorde i helgen.

1 sida lax ca 1,1 kg

2 dl socker

1 dl salt

1 knippa dill

2 msk krossad vitpeppar

Blanda ihop socker och salt tillsammans med vitpepparkross.

Ta en form och strö över en del av socker och saltblandningen på med lite dillkvistar och stjälkar. Lägg den enda laxsidan med skinnet neråt och strö på mer av blandningen och lite dill. sedan lägger du på nästa laxsida med skinnet upp och strö över de sista av blandningen. Dilla lite mer och sedan låter du den stå framme en stund så sockret och saltblandnngen smälter. Man brukar säga att laxen får blöda. Det har med det osmotiska trycket att göra. ( Först tränger vätska ut från laxen pga. socker och salt. Sedan kommer saltet in för att utjämna sedan släpper laxen åter ut vätska och blir fastare i konsistens och sockret ger smak men håller även bakterier borta. låt den stå 2-3 dagar kyl. Vänd sidorna en gång med i formen. Skär sedan i tunna skivor. 

Jag gravade lite lax i fredags och de åt vi av både på påskdagen med familjen i kolonistugan och idag gjorde jag dillstuvad potatis till middag och det blev så gott!

Eva

Gillar

Kommentarer