Efter långpromenaden klädde vi granen

Härlig söndags morgon med grötfrukost fjärde advent!
Det har varit lite svårt att se vissa inlägg men också svårt att svara på frågor. Hoppas ni njutit av dagen. Fullt med julstök kan jag tro.
Den mörkaste dagen på året!
Pratade med Pauli min dotter i Australien! De har de så varmt i Brisbane! Förmodligen ska de ha barbeque på julafton och Pojkvännens mamma ska försöka göra en svensk julskinka. Kul! Pauli skulle göra köttbullar och julgodis. Jag längtar tills hon kommer hem! Jäntungen❤️
Vi tog en lång lång promenad idag! Så ljummet och skönt ute. Vi var nästan till Hellasgården i Nackareservatet. Jag kände av i höfterna från promenaden. När vi kom hem så klädde vi granen. Rött och guld är färgtemat. Den är inte jättehög men väldigt fyllig!

Jag har gravat lax! Johans son brukar laga lax surprise hemma. De hittar på nya smaker varje år till gravlaxen. Jag sa att de skulle prova med att havtornsgrava. Den blir nog ursmarrig. Själv är jag väldigt klassisk och gillar enkel dillsmak! Klart jag testar och en god sort är när man enbärsgravar och har lite gin i. Även fantastiskt god som sill men man kan ha lite sandel i med!
ag minns tiden när jag arbetade på Melanders. Jisses vad sill vi la in och alla olika sorter som vi hittade på.

Skönt att vara ute i skogen. Mellan de grå molnen finns det en sagt blå himmel.

Gravad lax:

1 kg lax
0,6 dl socker
0,6 dl salt
15 vitpepparkorn krossade (knäck med bredsidan av kock kniven)
1 knippe dill
Blanda ihop salt och socker
Dra ut strålbenen ur laxen
Dela laxen på mitten.
Fördela socker/saltblandning i botten på ett fat.
Lägg lite dill och krossade vitpepparkorn ovanpå.
Därefter lägger du en laxsida med skinnet nedåt. Strömt salt/sockerblandnong över med dill och pepparkorn över.
Ta den sista laxbitarna med skinnsidan uppåt och strö över det sista av gravlax blandningen dill och krossad vitpeppar.
Låt laxen ligga framme en stund och ”blöda” salt och sockerblandningen får smälta.
Täck med plast och ställ en vikt ovanpå. Låt stå två dagar i kylen. Vänd den en gång däremellan!

Om du vill snabbgrava laxen så skär små snitt i skinnet så dras salt och sockerblandningen in i laxen något snabbare. Jag tycker ändå man ska ha rätt proportioner när man gravar eller rimmar fisk. Det var ju förr ett sätt att konservera mat. Salt och socker i rätt mängd dödar /kväver möjliga bakterier.
När den är färdiggravad så torkar du av laxen från dillen. Annars smakar laxen lätt hö.
Skär den i tunna skivor.

Fridens liljor

Eva

Gillar

Kommentarer

Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229