Buzz buzz save the bees, they have flowers and the trees

För tre år sedan gick jag en biodlarkurs! Jag ville så gärna lära mig om bin och hade en dröm om att bli biodlare. Jag gick under en vårtermin på Vuxenskolan efter jobbet en dag i veckan! Jag var i kontakt med Södertörns biodlarförening och ordföranden sa till mig att ansluta till dem och hon blev min mentor samtidigt som jag gick kursen. Det var så spännande att gå på kurs. Jag var med ett flertal tillfällen i biodlarföreningen och fick praktiskt lära mig om bin.Trodde inte jag skulle våga arbeta själv med bina :) Lyssnade på vad de andra i gruppen berättade om samtidigt som vi arbetade praktiskt i bigården tillsammans. Mysiga lördagar med fika under eken vid Skarpnäcks koloniförening. Till slut så bestämde jag mig för att köpa ett bisamhälle som jag skulle arbeta med på skolan jag arbetar på och inhandlade de material som behövdes.

jag köpte ett väldigt lugnt bisamhälle och en tjusig drottning på försommaren. Rasen heter Krainer. Apis mellifera carnica på latin. Ursprung Slovenien. Det passar bra i vårt nordiska klimat. Skriver dagbok varje gång som jag besökt bigården. Första sommaren i augusti när jag skulle skörda " skatta honung" hade bina dragit ihop ungefär 12 kg honung. I år under vintern har jag sett till bina men inte varit inne i kupan. Så för en månad sedan så var jag där och var så glad att de överlevt vintern. Då var det inte säkert än att de skulle klara sig för det kom ytterligare en köldknäpp. De finns även risk att de inte har tillräckligt med mat så då får man vara beredd att stöd fodra med sockervatten. Idag var jag där och såg att bisamhället klarat sig fint men det har stökat till en del i kupan så jag har mycket arbete att syssla med framöver. (En riktig bisyssla med andra ord)

Det är mycket praktiskt arbete att göra som biodlare. Mycket är bra att göra själv för det kan bli dyrt att köpa färdigt. Jag har spikat ihop nya ramar och lödit fast ramen med melanlägg med en transformator målat nya bikupor. Det håller bikuporna hela längre. Ja det här är så kul att få vara med om och vi ska inte glömma bort hur mycket bina arbetar. Varje gång jag skattar i bigården sparar jag nästan lika många honungsramar till dem. Jag lovar att berätta mer vid ett annat tillfälle.


Det glittrar fint i biramen av honung <3

Fridens liljor!

Tills vi möts igen!


Eva

Gillar

Kommentarer