Bakar munkar med vaniljcreme och aprikossylt i lille Ville

Jag åt så goda vaniljmunkar på Sicilien och drack espresso till men blev sugen på det när vi kom hem. Så jag handlade lite jäst och fyllde cykelkorgen med ingredienser från skafferiet och for ner till lill landet. Där satte jag en munkdeg. Några fyllde jag med vaniljcreme och några med aprikossylt i.

När du friterar så se alltid till att ha ett lock bredvid spisen.

Recept:

  1. Smula jäst i en bunke och rör ihop med mjölken. Rör i 2 dl vetemjöl, låt den jäsa i 30 minuter.
  2. Vispa ihop socker, vaniljsocker och smör, Jag hade endast (bregott) med elvisp i minst 5 minuter. Tillsätt ett ägg i taget under vispning.
  3. Rör ihop de båda blandningarna. Strö över 4 dl av vetemjölet och rör tills du får en kladdig deg.
  4. Strö sista decilitern av mjölet på bakordet. Arbeta tills det inte längre klibbar vid händerna. Kavla ut degen cirka 1/2 cm tjock och stansa ut rundlar, ta en liten kaffekopp, Det går fint.
  5. Spritsa eller klicka, cirka 1/2 tsk, på en rundel och lägg på en annan som lock. Nyp ihop kanterna lätt och lägg på bakplåtspapper eller en mjölad handduk.. Gör likadant med resten av rundlarna. Jäs under bakduk, 30-40 minuter.
  6. Värm olja till 180 grader i en tjockbottnad kastrull med höga kanter. Fritera 2-3 munkar i taget, cirka 1 minut på varje sida.
  7. Låt rinna av på hushållspapper och rulla i florsocker.


Så gott!Vilken blev din favorit? Jag älskar aprikossylt just nu ;)

Fridens liljor

Tills vi hörs igen

Eva

Gillar

Kommentarer

Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229