Bakar brioche med hallonsylt

Jag förstår inte var dagarna tar vägen. Det känns som om vi har måndagar och fredagar.. så skönt med lite helg! Jag satte en briochedeg igår kväll och sen fick den kalljäsa i kylskåpet. Brioche är ett franskt frukostbröd/ vetebröd.
Jag var ute vid Waldemar udde för några veckor sedan och åt en bärfylld brioche. Det gav mig lite inspiration. En brioche är ju alltid en brioche men den har potensial för att ge utrymme för lite idéer.

Jag älskar kanel och kardemumma. Båda kryddorna är fantastiska med hallon som kombo. Jag brukar lägga choklad i ibland men det är kul att göra annat med.

Det blev jättegoda men inte så söta. Här kommer receptet:
Ingredienser
25 g jäst
1 dl ljummen mjölk
2 msk strösocker
1,75 tsk salt
4 st ägg
8 dl vetemjöl
125 smör rumsvarmt
1 st uppvispat ägg
Gör så här:
1. Blanda jästen i mjölken och tillsätt socker, salt och ägg.
2. Tillsätt det mesta av mjölet, lite i taget och knåda degen tills den är slät. Knåda sedan in smöret i degen. Slå sönder smöret med kaveln så det blir lite platt och som ska vara kallt. Då går det fint att jobba in den i degen.
3. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och gör ev briocher, stora som golfbollar som du lägger i formar. Gör sen en fördjupning där du fyller i hallonsylt! Tryck ihop degbollen.
Eller så gör du en briochelimpa.
5. Kalljäs brödet och briocherna över natten och ta fram dem ca 30 min före gräddning så de blir rumsvarma. Värm ugnen till 175 grader.
6. Pensla brödet och briocherna med ägg och grädda de små briocherna i mitten av ugnen i ca 13 minuter eller tills de fått fin färg. Imorgon bitti får vi nybakad brioche!
Nu tänker jag gå och sova🌷
Fridens liljor
Tills vi ses igen

Eva

Gillar