Min funktionsnedsättning!

Jag har en medfödd ögonsjukdom som heter Nystagmus ( ögondarr ) och Aniridi ( ingen färg på ögonen ) vilket också är ärftligt. Mina föräldrar misstänkte redan dem första veckorna att det var något som inte stämde men de tog tid för läkarna att avgöra vad felet va , tillslut va jag ca 6 månader gammal när jag fick min diagnos.. Nystagmusen gör alltså att mina ögon darrar hela tiden och Aniridin gör då att jag bara har en pupill och är då väldigt ljuskänslig men också att jag ser väldigt dåligt.

Jag fick gå på massa synundersökningar men också ultraljud minst 1 gång i månaden i ca 5 år för jag hade stor risk att få njurcancer. Jag går än idag på synundersökningar var 6:e månad och träffar även en synpedagog och kurator.

Desto äldre jag blev desto jobbigare blev det för mig. Redan på dagis började andra mobba mig pga att jag knappt kunde se när jag var utomhus eller inte kunde läsa en text med små bokstäver. När jag väl började på mellanstadiet så hoppades jag bara att allt skulle bli bra men det blev värre , det blev grövre ord och tillslut gick det även ut över vilka jag umgicks med. När jag skulle börja högstadiet började jag isolera mig , jag umgicks inte med någon eller ens pratade med någon för jag insåg inte att det va andra de va fel på utan jag klandra mig själv. Än idag klandrar jag mig själv , jag har ingen självkänsla eller något vidare bra självförtroende men jag jobbar på de.. Jag har även velat ge upp allt flera gånger pga att det tagit sååå hårt på mig och det är väldigt få kan förstå och sätta sig in i min situation. Allt är en enda stor utmaning varje dag men det är bara att fortsätta kämpa.

Detta var alltså lite om min funktionsnedsättning , det är väldigt svårt att få med allt. Men kom ihåg ALLA är unika och perfekta precis som man är! Älska er själva!Gillar

Kommentarer