Influencers - Våga ta betalt

Influencer marketing är inte bara framtiden, det är nuet. Det är helt galet hur världen inom sociala medier har växt de senaste åren, speciellt med hjälp av instagram. Har man ett par tusen följare har man för det mesta chansen till samarbeten. Det många företag behöver förstå är hur stor spridning dem får genom att göra samarbeten på detta sätt när dem väljer rätt influencer - och de behöver respektera influencers för sitt jobb.


Jag förstår att det är en rätt ny bransch, men tänk på hur det var förr. Förr gjorde företag reklam via tidningar och tv-reklamer. De betalade för att synas en viss period eller för att få plats i en viss tidningsupplaga. Nu sker det mer sällan, många seriösa företag gör samarbeten via oss som jobbar med sociala medier - men det är nästan helt galet hur många som kommer med skambud.

Jobbar man som influencer är det ett jobb. Jag har bl.a. eget företag och jag har fått lära mig med åren och utvecklas med utvecklingen av sociala medier med. Förr var jag glad av att bara ta emot produkter, men man kan ju inte betala räkningarna med produkter haha. Många företag erbjuder endast produkter till bloggare vilket jag tycker kan kännas oseriöst. Hade det varit förr, så hade dem betalat för att få synas på tv ju? Det sjuka här är ju att när man väljer att marknadsföra sig hos influencers, så finns reklamen kvar föralltid. Dessutom lägger många, bl.a jag, oändligt med tid för fotografering och redigering för att få fram proffsiga bilder.

Är du bloggare eller instagrammare som gör samarbeten tycker jag att ni verkligen bör våga ta betalt! Det gör det enklare för oss och många andra att utveckla denna bransch om alla håller med om att man ska få betalt för ett utfört jobb. Då kanske fler och fler företag hajjar grejen och förstår att det inte är mer än rätt att betala för en annonsplats i en blogg eller på instagram.

Det senaste året har jag tagit mina samarbeten väldigt seriöst. Jag frågar hur det ser ut med ersättning innan jag ingår i ett samarbete för jag vill veta att jag får betalt för mitt jobb, jag lägger trots allt in ett par timmar för varje samarbete. Jag tyckte det var lite stelt att fråga sådant förut, men jag tror vi behöver våga stå på oss för att gå framåt i denna stora värld som finns för oss influencers på nätet.

Vi kan påverka hur företagen behandlar oss som jobbar inom detta. Jag vet t.ex ingen som skulle jobba gratis på ett vanligt jobb - och det bör inte vara skillnad här! Så stå på er, våga fråga om ersättning vid samarbeten och förstå värdet i ert jobb. Vad tycker ni? Svara gärna i kommentarerna. Driver ni bloggar? Gör ni samarbeten? Berätta!


Gillar

Kommentarer

natalieelisabeth
natalieelisabeth,
Ända samarbeten jag har gjort hittills har varit genom nätverk, jag har inte riktigt vågat ta kontakt med ett företag själv då jag inte riktigt vet vad en rimlig summa för ett samarbete är men vill så gärna börja höra av mig till företag och ordna egna samarbeten! 😊
nouw.com/natalieelisabeth
L I L L G A M M A L ,
Det har du helt rätt i! De som inte tar vettigt betalt förstör inte bara för sig själva utan även andra... Ha en fin dag ♥️
www.lillgammal.se
malcantara
malcantara,
Så sant! Men är lite för feg just nu för att ta betalt då varken min instagram eller blogg är så stora. Vet inte om det är värt "diskussionen" just nu eller om jag väntar tills min instagram växer.
nouw.com/malcantara

Instagram

Instagram