Kornotto med smörstekta champinjoner

Enkel lyxmiddag...

Älskar ni precis som jag en riktigt god risotto? Jag tycker verkligen att det är så gott. Så för ett tag sedan hittade jag det här receptet på risotto som är gjord på korngryn istället, därav kornotto. Korngryn är både bättre rent hälsomässigt då det innehåller betydligt mer fibrer än vanligt risottoris. Men det är också betydligt mer miljövänligt då korngryn odlas här i Sverige till skillnad från risottoris som ofta odlas i asien. Så är ni ett fan av risotto tycker jag verkligen ni ska ge kornotton en chans. Vi toppade den med smörstekta champinjoner och den smakade verkligen som en dröm! Enkel lyxmiddag hemma med andra ord!

Till 4 portioner behöver du:

  • 1/2 gul lök
  • 1 msk rapsolja
  • 2 dl korngryn
  • 1/2 grönsaksbuljongstärning
  • 1,2 dl vitt vin
  • 6 dl vatten
  • 75 g riven lagrad ost, gärna parmesan
  • 15 g smör
  • 1 tsk salt
  • 2 krm malen vitpeppar
  • 250g färska champinjoner
  • 15 g smör att steka i

Gör såhär:
Finhacka löken och stek den i oljan tills den blir mjuk, utan att få färg. Tillsätt därefter korngryn, buljongtärning och vin. Låt koka någon minut och tillsätt därefter vattnet. Låt koka upp och fortsätt koka på svag värme i 20–25 minuter under lock men rör om då och då.

Under tiden basen kokar kan du skära och steka champinjonerna, personligen gillar jag när dom är delade i ganska stora bitar. När basen kokat klart, ta av den från värmen och rör ner ost och smör. När osten och smöret smält samman med basen kan du tillsätta champinjonerna (spara ett par till garnering) och smaka av med salt & peppar. Servera gärna tillsammans med ett vitt vin, eller pepsi max som jag personligen föredrar, hehe!

Självklart går det även att byta ut champinjonerna mot exempelvis sparris om man hellre vill ha det.

Happy cooking!

#kornotto #risotto #recept #middag #ekologiskt #miljövänligt

Gillar

Kommentarer

Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229