Hemmafix, Inredning

Idag är ingen vanlig dag utan den trettiotredje (!!!) gången jag fyller år! Dagen har varit kanon då Sophia övervakade med en helg i Järvsö för hela familjen. Otroligt kul att få börja lära Felicia att åka skidor - en riktig kämpe men en aning rädd kanske;)

I alla fall - tänkte dela med mig av en renovering som jag gjorde i somras - nämligen då jag byggde min egen trappa.

När vi flyttade in i vårt hus fanns det en tråkig och uppsliten gångstig på ena kortsidan som leder ner till baksidan på tomten. De gamla ägarna hade helt enkelt gått upp och ner för den lilla backen som mer eller mindre förvandlats till en lerpöl - knappast något fint att titta på. Och vad någon anledning fanns det en hel hög med kullersten i källaren.

Och vad blir lerväg+kullersten? Jo en trappa!

Jag hade såklart ingen aning om hur man bygger sin egen trappa - vem har det när man bott i lägenhet de senaste 10 åren? Men efter lite Google visade det sig art jag behövde gräva ut stegen ordentligt (i efterhand skulle jag ha jämnat till marken mer ordentligt med maskin men det visste jag inte då)

Den här stenen fick jag lyfta upp för hand och sedan gräva ner ordentligt. Extremt tungt men blev ett snyggt "avstamp" i trappan.

Efter att ha grävt upp jämna trappsteg la jag ett ordentligt lager sättsand (som även ska motverka ogräs) och sedan var det bara att börja pussla ihop stenarna. Det krävdes en del tålamod men kul var det!

Och efter stenarna kommit på plats la jag ett lager med fixsand som jag sopade ner mellan stenarna med en vanlig borste.

Efter första trappsteget var klart såg det ut såhär.!

Och här är det färdiga resultatet. Valde att låta trappan luta en aning - annars skulle trappstegen bli för höga.

Ett väldigt kul projekt som jag är extremt nöjd med. Visst det är inte perfekt men jag har gjort det själv!!

Peter

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Sitter på tunnelbanan och ser ett inlägg som en kompis som är i Asien och reser har lagt ut på instagram - direkt slår Ernst-delen av hjärnan till och tänker:

Det här kanske vore något som man kan göra (lite snyggare kanske men ändå!) inga knep är dåliga utom dom usla helt enkelt!

Trevlig helg!

  • 120 Readers

Likes

Comments

Blommor och grönt , Hemmafix, Inredning

Hej och god morgon!!

Har ni precis som jag tröttnat på vintern redan och längtar efter våren när man kan vara ute utan att frysa sönder benmärgen eller bli dränkt i småregn?

För att råda bot på längtan packade jag in familjen och drog iväg till blomsterlandet förra helgen. Blomsterlandet är min Akilleshäl - det är helt omöjligt för mig att gå in där utan att handla för minst 500 kr (och då håller Sophia ändå i mig)

I alla fall - nu skulle det bli vårfint och eftersom de mertalet av våra blommor begick kollektivt självmord under julen passade jag på att gå all in!

Men blev det inte fint?

Ett tips - ta inte upp gröna växter ur platskrukan - blommorna behöver kunna "andas" genom hålet i botten. Och om du prompt vill ändå måste du plantera om dem i en lerkruka med hål i botten. Annars är det stor risk att blommorna dör! Använda också gärna lercakulor i botten så minskar risken för övervattning!!

//Peter

Nyhet på fönsterbrädet!!

En garderobsblomma får hälsa gäster välkomna!

Hur läcka är inte bladen på min Aralia??

Den nya Monstera:n får liva upp soffhörnet. I butiken evarnade de för att den kommer växa och "ta över hela rummet". Jag valde att se det som ett löfte.

Notera gärna att farmors gamla soppskål fick återfödas som blomkruka! På senhösten eller vintern är det perfekt med en lite grövre växt men nu kändes det roligare med en fredskalla!

såklart man måste ha en hortensia också - lite bökiga att ta hand om men det är det värt!

Likes

Comments

Hemmafix, Inredning

Hej!

För en tid sedan förverkligade jag en liten tekniknörd-fantasi och köpte mig ett sonos ljudsystem som jag satte in i vardagsrum kök och ett av våra badrum. Måste slå ett slag för hur otroligt enkelt de var att sätta upp och installera!!

Däremot var jag inte så sugen på att borra i kakel så därför fick högtalaren stå på fönsterbrädan. Som ni kan se på bilden nedan var det lite trist (gillar inte när saker bara står rakt upp och ned)

Frågan var då hur jag skulle lösa detta? Jo genom en gammal kruka som jag hittade i garaget. Vid en första anblick ser den kanske inte så mycket ut för
Världen men efter att ha skrubbat den rent och vänt den upp och ner blev den ett helt ok högtalarställ!

Återfunnet och återvunnet! Och flera personer har frågat var jag köpt det snygga stället någonstans!

Win win!

/ Peter

Likes

Comments

Hemmafix, Barn

Efter ett par dagars lättja kommer här äntligen ett nytt inlägg. Och vad passar bättre en trist måndag än ett härligt Ikea-hack!!

Som alla småbarnsföräldrar vet har möbler och inredning till barnrum en tendens att sticka iväg i pris samtidigt som familjekassan knappast ökar när halva inkomsten betalas ut av Försäkringskassan.

Men skam den som ger sig - fint ska det vara! Jag köpte därför två stycken kryddhyllor från Ikea (modell bekväm) kostade 29 kronor styck - vilket måste klassas som ett kap! Sen att man kan köpa korv vid utgången är ju bara en bonus!

Därefter styrde jag passaren till panduro och köpte vintage matt färg. Ett par snabba målartag senare hade Felicias rum fått två nya bokhyllor!

Enkelt billigt och personligt!!

// Peter

Fick färg över så målade om Felicias staffli också - gillar verkligen färgen!

Likes

Comments

Barn, Familjeliv

Ett litet fredagsnöje - En bild som inte har någonting med hemmafix att göra men är alldeles för söt för att inte dela med sig av.

Den heter "storasyster hittar inte dockan men löser det ändå"

Likes

Comments

Hemmafix, Blommor och grönt , Inredning

God morgon!

Vet du inte vad du ska göra i helgen? Åk till Bauhaus!

Varför det tänker du? Jo helt enkelt för är det någonstans man kan hitta oväntade inredningsdetaljer är det just Bauhaus (eller liknande)! Det är bara fantasin som sätter gränser - och det kan man ju jobba sig förbi.

Nedan ser ni bilder på mina nya väggdekorationer. Vad jag gjorde var helt enkelt att armeringsnät på Bauhaus - väldigt billigt plus att man fick låna bultsax och klippa till så mycket man ville ha. Sedan var det bara att köpa murgröna ett par krukor och några krokar att hänga dem och vips - gästrummet har fått nytt liv!

Har också hängt upp liknande anordning i vårt sovrum men det får ni se en annan dag:)

Ha en bra helg!

Peter

Likes

Comments

Hemmafix, Barn, Inredning

Har ni också vassa kanter hemma som det finns en risk för att barnen springer in i?

Hemma i vårt kök har vi en köksö med 4 sylvassa kanter som når precis till Felicias huvud. Det är med andra ord bara en tidsfråga innan hon slår hål i skallen på något sätt. Och eftersom jag inte har speciellt stor lust att sätta på henne en inomhushjälm löste jag problemet på ett annat sätt;

Jag satte helt enkelt Ikeas hörnskydd Patrull på undersidan av köksöns kanter! Och eftersom jag köpte dem i svart syns de knappt! (De finns i vitt också som man kan måla om om man vill)

Enkelt, billigt och säkert för små snabba skallar!!

Peter

Likes

Comments

Hemmafix, Inredning , Mat

Idag blir det ett kort lunch inlägg.

Eftersom jag är mycket för att tänka utanför boxen och använda lite annorlunda materialval mm tänkte jag tipsa om mitt nya saltkar.

Hittade en liten retroflaska liggandes i ett skåp häromdagen. Tyckte flaskan var alldeles för fin för att slängas - så bestämde mig för att använda den till något nytt (tror vi haft olja eller vinäger i den innan). Hällde därför i lite flingsalt, ställde den på matbordet och voilà - ett helt nytt saltkar!

Enkelt billig och personligt! Perfekt att ge bort i present också!

// Peter

Likes

Comments

Hemmafix, Inredning , Blommor och grönt

Äntligen har tulpansäsongen börjat!

Om du frågar mig spelar det ingen roll hur mycket man renoverar, fixar eller målar om. Det absolut snabbaste och enklaste sättet att få fint hemma är snittblommor!

Just tulpaner är en personlig favorit - främst eftersom de håller relativt länge, säljs till bra pris och finns i oändligt många färger! Det är tur att jag inte bor i Amsterdam - då hade jag inte fått någonting gjort:)

Såhär i början av säsongen tänkte jag dela med mig av ett par tips för att få tulpanerna att hålla längre;

1) snitta av ca en centimeter av stjälkarna medan plasten fortfarande sitter kvar - det gör det lättare för blommorna att suga åt sig vatten,
2) låt plasten sitta kvar och ställ blommorna i kallt vatten,
3) efter ett par timmar kan du ta bort plasten och ställa vasen där du vill ha den - undvik gärna direkt solljus och
4) om möjligt - placera vasen svalt under natten så håller blommorna längre

Efter ett par dagar kan det vara en idé att snitta om stjälkarna och fylla på med nytt kallt vatten. Gör du det kommer blommorna hålla extra längre!

Gårdagens bukett från blomsterlandet i vas från Iittala (Alvar Aalto).

Ett annat tips - köp gärna hem en bukett snittblommor till din respektive en regnig tisdag istället för på fredagen - ett enkelt sätt att liva upp vardagen!

// Peter

Likes

Comments