Igår vandrade jag och Josse runt på Røros fina gator och kastat snöboll på samma plats som Pippi för att senare åke till Sverige för att handla mat samt ett snabbt stop i Tynset och klättrade upp på den stora sparkkjälken. Här kommer bilder från hela dagen!

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Min sista dag är över och man vet inte om man ska vara glad eller ledsen. Glad för att klarat av det och få åka hem, men denna plats har varit så bra att det är synd att lämna! Jag kände mig välkommen från första dagen fastän språket inte var så enkelt som jag hade förutspått. Minns hur jag var mör i huvudet och tänkte hur lång denna praktik skulle kännas men plötsligt så står man och säger "Ha de" till allihopa. Jag kommer sakna fjällen, barnen och personalen. Alla är otroligt trevliga här i Oppdal och de tar väl hand om en! Jag hoppas jag någon kommer i framtiden på skidresa eller får nya chanser till utomlandspraktik i senare studier.

Det alra bästa med denna praktik var chansen att själv få hålla lektion och att få pröva nya sätt hur de undervisar. Jag uppfattade att Norges mål i skolan är samma som i Finland men att sättet man undervisar på är annorlunda!

Så ett sista TACK till Aunebarneskole för de här 5 veckorna hos er!

Likes

Comments

På Lördag blev jag och Josse bjudna på mat hos snälla Anita och sedan var det russ-fest (som abifest) där vi fick ny kompis som bjöd oss på hennes fest nästa Lördag. Här i Oppdal finns det som regel att man får inte vara med på fester förrän man är 15, men efter det får de vara med fast festen innehåller alkohol. De får inte dricka enligt lag - men jag tror alla vet vad som händer i verkligheten. Så även fast hon inte hunnit bli 18 så var hon med, men vi fick gå ensamma till krogen där vi dansade med högst 4/5 stycken andra. Men det var så kul!

Igår bjöd SFO (eftis) oss på pizza på Møllen restaurangen och fick avskedagåva (bild). De är verkligen super trevliga och har haft det super bra!

Idag fick vi vara med på Oppdals videregåenedeskole (yrkis/gymnasie) på en lektion för att komma i kontakt med lite mera elever. Idag hade även vår norskavän födelsedag så hon hade med sig tårta. Den här klassen har att födelsedagsbarnet tar med sig tårta på sin födelsedag.

Imorgon är det min sista dag på Aunebarneskole och som sagt har jag haft det super! Jag har lärt mig mycket nytt, fått ta nya ansvar - t.ex. så höll jag förra Fredagens lektioner ensam och endast ett fåtal gånger kom lärare och kollade hur det gick. Älskade det! Så om någon läser detta och är intresserad av utomlandspraktik - det är så roligt! Jag ångrar inte en sekund att jag sökte stipendiet!

Likes

Comments

Jag har det väldigt bra i Norge fastän jag saknar alla hemma. Det känns som om tiden här gått jätte fort och har lite svårt att förstå hur jag nästa vecka kommer hem - endast 5 dagar kvar i självaste skolan varav 2 är utedagar. Wow!

I dag var vi på besök till Oppdals Vidaregåendeskole. Vi fick träffa lite elever, kolla runt i skolan och fick information om systemet i Norge. Det var mycket info och tyvärr tog jag inga bilder, men systemet var 50/50 likadannt som vårt (kan säkert skriva inlägg om det någon annan dag). Läraren Anita som visat oss runt är jätte snäll och visar verkligen intresse för oss, så nästa veckas Torsdag kommer hon ta med oss till Røros för att se nya delar av Norge samt Fredagen där efter kanske hon kommer med oss till Trondheim. Dessutom bjöd hon med oss att kolla på handboll denna Lördag för att sedan gå och ät pizza.

På Lördag spenderade vi dagen i backen och sedan kollade vi på Melodifestivalen före utgång. Oppdals nattliv är inte så livligt och ingen dansar på krogen utan sitter runt dansgolvet och verkar inte haft någon förfest eftersom de är väldigt nyktra - om man gemför hur det är hemma i Ekenäs.Annars har vi spenderat tiden med klättring, bowling och alpinskidning.

Likes

Comments

Denna praktik har jag fått chansen att koncentrera mig speciellt mycket på ett barn som har svårt att koncentrera sig och att lyda. Jag har kört olika metoder för att få med barnet och jag kan ge exempel då barnet ska hämta något men inte vill så brukar det hjälpa med att man går med barnet hand i hand eller sitta bredvid när de ska räkna eller skriva.

Norska barn är vildare än barnen i Finland. De för mycket mera ljud för sig och det är mera spring i klassen. Jag minns själv från egen barndom samt från en veckas praktik på Mikaelskolan hur man skulle sitta på sin plats, direkt in från rasten (Inget slöas!) och om man inte lydde skickades man ut. Här tar det länge innan alla barn sitter på sin plats och vid samlingarna är det extra svårt att sitta fint. Men för 2 veckor sen bytte gruppen jag är med klassrum och jag har märkt förändringar vid disciplinen t.ex. så ska barnen hålla upp pek- och lång fingret om de behöver gå på wc och de får inte gå innan de fått lov till det, det fungerar ganska bra! När vi går till simhallen eller på någon show så finns det ingen ordning utan man går helt hur som helst dit och tillbaka. Jag vet inte hur det är när man går längre utanför skolgården men vid dessa tillfällen jag vart vid så har de endast gått förbi högstadieskolansgård och ner till kulturhuset. Alla de gårdarna är fast vid varandra så det finns ingen chans att barnen blir påkörda men barnen kan springer up till skogen och jag tycker det är en väldigt orolig situation.

Vid maten sitter barnen vid egna pulpeter och äter sin matsäck som består för det mesta av smörgås samt en yogurth eller frukt och mjölken de får på skolan. Här är det också stor skillnad! De lyssnar på ljudbok varje dag förutom fredag då de ser på film och då de ätit färdigt finns det olika saker man kan göra medan man väntar på att lektionen börjar (Skriva, räkna eller teckna). Barnen vrider och svänger, stiger upp för att tala med sina kompis och kan inte bordskicket eftersom de vuxna äter skillt och då inte kan ge en förebild åt barnen.

En dag i norsk skola är väldigt annorlunda än en dag i finsk skola. Skolan början 08:30 men man kommer i gång ordentligt cirka 09:00. Före det har man samling då hela klassen med ~60 elever samlas och går genom datumet, om någon har födelsedag samt ser på en 15 minuters video av något. Det är alltid videon som barnen kan lära sig av! Klockan 10 är det frukt med video ch 10:30 ska dom ut för att komma in 11:10 för att äta mat. 11:45 börjar lektionen och 13:15 är skoldagen slut. Jag tycker lektionerna är väldigt snabba men grubblar om barnen får mindfulness.

Vi får ofta höra att "Finlands skolor är bra" samt frågan "Varför tror ni att Finlands skola är så bra på Pisa undersökningarna?" Vi har då berättat det jag skrivit i texten och de vet om att vi anser att barnen är mera livliga här och hur det är mera strängare i Finland. De har hållt med oss och sedan förklarat att t.ex. så har barnen inte pulpeter med lock eftersom de anser att det är viktigt för barnen att röra på sig. Därför har varje barn en låda i klassrummet med Ipad och en "kurva" som är en ask med ett suddgummi, blyertspenna och färgpennor. Detta leder automatiskt till mera spring i klassen.

Men fastän systemet är så här betyder det inte att människorna inte är trevliga! Båda barnen och de vuxna är ljuvliga och de har tagit emot en jätte fint. Det känns konstigt att min countdown 10..9...8... börjar nu på denna skola och det är på samma gång synd att man åker hem om 2 veckor som det på samma gång kommer bli så skönt att komma hem. De vuxna är väldigt intresserade av Finlands skola och frågar väldigt mycket om hur det är att vara finlandssvensk (de verkar förstå bättre än många svenskar att vi inte har bott eller har förfädrar från Sverige utan man har alltid talat svenska i Finland).

Nedanför ser ni en bild på en ukeplan (veckoplan) och jag har sträckat över namn. Den andra bilden är från de vuxnas matsal, där ser ni även att jag äter smörgås med någon frukt eller grönsak samt dricker kaffe eller varm kakao (efter att stått ute så är det alltid så gott) Den nedersta bilden är ett exempel på vad jag hade med mig förra veckan och just så har de flesta andra vuxna med. Hittils har jag inte sett en enda riktig mat!

Likes

Comments

...och det känns som om man varit här i endast en vecka. Denna vecka har jag inte gjort så värst mycket. Klättrat bouldering (hade glömt byta till vanliga sockor och hade inte skor hups), varit på middag hos Josses hyrevärdar och fick smaka på plättar med bacon och blåbärssylt - speciell men ganska god blandning! På Onsdag var vi på bio då det kom Fifty Shades Darker och nu har jag fått min pappa och syster på besök. De anlände 13 tiden med tåget och vi har hunnit gå till butiken men nu sitter vi i hytten för att vila efter eftermiddagskaffet. De har fått smaka på Oppdals egna festlevsbulle vilket var gott!

Känns konstigt att jag snart varit halva tiden här men har fått lite hemlängtan till vänner, familj och pojkvän.

Pappa och Mette fick plocka med sig lite rågbröd hemifrån eftersom det finns inget rågbröd här. Samt en Geisha och Fazer blå låda så att några normänn får smaka på lite finskt! Barnen har fått se på mumin på norska - vilket verkade vara succé. Av barnen får jag ofta höra "Hon snakker svensk!" sedan "Nej hon snakker engelsk!". De blir lite förvånade när jag säger jag är från Finland men talar svenska. "Jeg snakker ikke svensk" kommer det ofta till svar men de blir super glada när de inser att de förstår mig när jag talar svenska med dem.

Råddigt inlägg men nu ska jag spendera tid med pappa och Mette! Ha det!

Likes

Comments

Jag är inte säker om jag skrev rätt på norska men jag har lärt mig otroligt mycket norska på endast en vecka! Det er ikke vanskelig å lære! Dessutom har jag kommit mera in i systemet på skolan och barnen vågar nu tala med mig samt får jag många kramar av dem under dagens lopp. Mina arbetstider är 0730-1430 så de första och sista timmarna är jag på SFO (finskt eftis).

Jag ångrar inte en enda sekund att jag sökte stipendiet och valde Norge. Detta är livet och jag rekommenderar för alla att åka utomlands om man har möjlighet! Alla här är supertrevliga och hjälpsamma då man talar med dem - t.ex. bjöd en idag med oss på afterski. Jag är kär i Norge!

Igår kväll gick jag och Josse till bowlinghallen i Oppdal men redan halv 8 tiden satte jag i hytten och åt gott. Jag var supertrött efter första veckan men idag blev det upp i slalombacken och på kvällen ska vi uppleva Oppdals ungdomsnattliv! Det var verkligen så skönt att åka ner för backorna, men då har jag inte talat om utsikten - helt fantastisk! Vi bestämde oss att åka imorgon igen så jag hyrde snowboarden för 2 dagar men nu ska jag fixa middag och hoppa i duschen. Hoppalong!

Likes

Comments

Jag har det bra. Jag börjar komma in i systemet fast det är så olik Finlands skolsystem. T.ex. ingen skolmat och de har bara en rast. Före rasten äter dom en frukt och när de kommer in tillbaka efter ca. 45 minuter äter de lunchen (som kan vara en smörgås och frukt). De byter väldigt snabbt uppgifter på lektionerna och de använder mycket av elektronik och alla har egna Ipads. Varje lunch ser de på film, före samlingarna ser de på korta filmklippar och de har mycket videon med i undervisningen. Det är intressant att följa med och vissa barn förstår mig bättre än andra samt som även jag förstår vissa barn bättre än andra. På Måndag lät det mest som mumlande svenska när alla tala och man var jätte trött efter den dagen men några ord har fastnat t.ex. Spise (äta), kjempe (jätte) och uker (veckor) - men jag vet inte om jag skriver det rätt.

Många barn har frågat "snakker du engelsk?" och sedan blivit med munnen uppe när man säger att "jeg snakker svensk". "Jag förstår inte svenska" brukar det komma sedan fastän de förstår väldigt bra.

Vi får ofta höra hur de gemför Norges skolsystem med Finlands eftersom vi är bra på Pisa undersökningarna. Jag tror det beror väldigt mycket på eftersom de inte har någon förskola utan alla börjar skolan vid 6 års åldern. Ett barn kan inte stanna kvar en årskurs fastän barnet inte klarade av årskursen - utan allt går alltid uppåt. Man märker att barnen är på väldigt olika utveklingsnivåer på lektionerna.

Likes

Comments

Så här bor jag under praktiken. En mysig hytte i centrum. Trivs i hytten och igår bestämde jag mig för att steka lite plättar eftersom man kan äta det kallt.

Likes

Comments

Igår fick jag lägga mig 10 tiden efter en låg resa. När vi väl kom fram så kom aldrig vår mötesperson så Josses hyresvärd sökte oss och sedan fick vi pizza samt Oppdals specialare. En bulle med vaniljsås i, så gott! Jag böt till pyjamas väl i hytten och lade mig direkt.

Idag vaknade jag halv 8 och drog mig i sängen. Sedan möttes jag och Josse vid mitt för att gå till butiken - tror man aldrig varit så borta i en butik förut. Jag märkte även när jag stod och fixade till lite mat till mig att jag har varken mikrovågsugn eller ugn. Får komma på mat man kan äta kall så jag inte alltid måste värma upp det!

Vi träffades igen för att gå till butiken en gång till och kollade runt i Oppdal. En väldigt mysig plats och husen påminner mera om stugor - inget nymodernt. Det är lite råddig plats att gå på men man börjar finna sig.

Tänkte fixa ett inlägg med bilder av hytten jag bor i men har hittils inte orkat. Man är fortfarande lite slö efter resan så blir tidig läggning idag men 18 ska vi träffa Anita som ska visa oss skolan och berätta lite!

Likes

Comments