Idag hade jag tänkt att skriva om mina tips på hur man går vidare efter något jobbigt och svårt som har hänt, eller hur man säger ifrån när det känns så fel men man verkligen inte vågar. Jag kommer utgå ifrån mina egna erfarenheter, upplevelser och lärdomar jag har fått den senaste tiden. Alla är ju som sagt olika och jag kan inte anpassa vad jag tycker och tänker för alla, vissa funkar det bättre för och vissa inte.

Jag har alltid haft svårt att säga ifrån dels för att jag alltid varit rädd vad alla andra ska tycka, tänka, kommer de bli besvikna eller arga? Nästan lika svårt som att säga ifrån har jag att gå vidare. Jag går ofta runt och tänker att saker och ting hade gått annorlunda, jag tänker ofta på sakerna/personerna som det involverar och matar även ofta på ångesten som jag har över att det har tagit slut.

Ibland har jag tänkt att jag aldrig kommer bli bättre på att hantera det här. Att jag bara är en känslig person som inte kan hålla koll på mina känslor eller överreagerar över det minsta lilla. Det stämmer både inte och delvis. Jag är en känslig person, men inte bara en "känslig" person. Min känslighet gör mig inte heller till en sämre fungerande person, den har snarare gjort mig till en lyckligare person. Jag får känna exakt alla känslor x10 och får på så sätt ett rikare inre liv. För er som ej hört om HSP/ högkänslighet så tycker jag ni borde läsa om det. Jag hade ingen aning om att det existerade förrän 1 månad tillbaka, och jag märker för varje dag som går att det är mycket vanligare än man tror.


Det första man måste inse är att känna ångest inför att exempelvis säga upp sig, säga ifrån i en relation eller att gå vidare efter en traumatisk upplevelse, någon närståendes död och liknande är fullt normalt. Du är inte konstig, onormal eller fel för att du har ångest inför det eller känner som du gör. Nervärdera aldrig dina känslor, eller tänk att du inte får känna som du känner. Du är det enda som är ditt eget, likaså är dina känslor ditt eget, och du ska aldrig låta någon annan ta ifrån dig dina känslor och göra dig till en robot. Det är kanske det samhället får dig att tro, att du ska vara antingen en robot eller docka i ett dockhem. Men du är din egna individ och du får känna exakt det du känner, eller göra som du vill så länge det ej skadar någon annan eller dig själv. Detta är absolut det mest super viktigaste att tänka på!


Att säga ifrån vet jag exakt hur jobbigt det är. Det kan vara till exempel att säga upp sig från jobbet, göra slut, göra slut på en kompisrelationer eller stå upp för sina rättigheter. Om du är som jag, väldigt blyg, tillbakadragen och har en ständig rädsla för att göra folk besvikna eller bli utskälld på. Jag finns här med alla er, vi är inte ensamma, jag vet att det är så många fler som känner som oss. Det bästa tipset som jag har till er är att inte skjuta upp det där viktiga samtalet, vare sig det är på telefon eller i verkligheten. Det blir inte bättre om ni skjuter upp det. Även om folk säger till er att det kanske blir bättre senare att, personen kanske ändrar på sig, du kanske till slut står ut på din arbetsplats eller det kanske är bättre att "Vänta och se". Du ska så gott som det går följa din magkänsla, eller vad du känner innerst inne vad du vill. Om du väger mellan två eller fler olika alternativ så kan du jämföra och se vilket som väger tyngst och utgå efter det. Vad det gäller när du ringer eller ska träffa någon för att prata om ditt beslut så kan du försöka förbereda dig på vad du ska säga genom att skriva ner det på papper, eller anteckning på mobilen. Annars så är det mest bara att göra det, berätta det och få hela saken överstökad. Det är fruktansvärt svårt ibland, jag hade sån ångest att jag grät när jag skulle säga upp mig men allting kändes så himla skönt efteråt och jag fick såna glädjetårar. Du får tänka på att det kommer kännas så bra efteråt. Du får sedan fira att du klarade av det med att fika eller något annat du tycker om att göra för att koppla av.Bild källa: Pinterest


Att gå vidare efter något är för mig en helt annan 5:a. Det känns nästan svårare, men jag vet att det är genomförbart och kommer till slut att gå. Jag följer båda råden att man ska låta sig själv känna allt det man känner, men också att man inte ska gå runt i en evighet och älta de jobbiga händelserna. Det gäller alltså att finna en balans mellan dessa två. Jag vet hur svårt det för jag har inte funnit balansen själv än. Det gäller nog att bara jobba på det.

Det som jag har märkt av som har hjälpt mig väldigt mycket igenom svåra grejer är att börja meditera. Det är ganska mycket enklare än man tror. Jag laddade ner en app och följde de guidade meditationerna där. :) Det har även hjälpt mig mot min ångest, eller när jag gick igenom en stressiga perioder. Meditationen är oftast i 3-10 minuter. Det blir på så viss ganska lätt att matcha in det i sitt schema, och dessutom väldigt skönt att bara ta en 5 minuters paus till att bara andas.

Apparna jag rekommenderar är Headspace och Calm och de finns på App store. Det finns annars på youtube med givetvis, det är nog bara att söka meditation där med. :)

För de som tycker om och kan yoga tror jag även det hjälper. Även att skriva, måla/rita, lyssna på musik, träna eller bara tar promenad hjälper med. Man får liksom hjärnan att koppla av och det behövs nog verkligen för att kunna gå vidare. Det hjälper nog även med att umgås med människor och vara i en omgivning som du tycker om och trivs i. Om det inte finns en sådan miljö så kan det vara bra att kontakta någon som man kan prata med om det som känns jobbigt. Alla människor är som sagt olika och endel saker funkar inte för alla. Det gäller att hitta det som funkar bäst för en själv.

Det är viktigt att ta ett steg i taget så bara testa någon av grejerna några/någon gång till att börja med och se hur det känns.

Detta var då mina tankar och tips! Hoppas någon i alla fall tycker det var intressant. :)


Keep moving forward!


Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Hello!

Har viljat blogga nu ett tag men har hänt lite grejer i mitt liv. Min sjukskrivning har gått ut (och vet att jag säkert har skrivit att jag ska skriva mer om den och det kommer snart!), jag har sagt upp mig från mitt jobb och ska om 4 veckor (27 dagar!!!) åka till Marocko!!! Är så sjukt taggad!!

Min mamma hittade en sjukt billig resa dit och bokade. Vi ska vara där i två veckor och jag hoppas på att vi kommer få åka ut i öknen för jag har aldrig varit i Sahara öknen innan. För er nya så kan jag berätta att jag har rest väldigt mycket (kan kanske göra ett inlägg med om det i framtiden) och jag har varit i Afrika tidigare, fast ej i fastlandet. Vi var på ön Kap Verde bär jag gick i 6:an men det kommer nog bli ganska mycket annorlunda att få komma till fastlandet, vi får se. Är i alla fall som sagt jättetaggad! Och jag har tänkt att jag ska skriva på bloggen om vad vi gör och göra någon video/videos från resan. :)

Eftersom jag inte jobbar och bara studerar kvällskurser så kommer jag ha mycket tid denna våren att göra precis allt jag vill göra. Jag kommer ju en månad efter Marocko åka till Island, och i Juni åka till Amsterdam. Jag har dock sparat till Island och Amsterdam sedan tidigare och har planerat dessa resor sedan i höstas.

Vi får se lite hur jag gör med jobb och så. Tanken är att jag ska plugga teater på onsdakvällarna, kreativt skrivande på distans och digital fotografi som är en föreläsning i veckan som börjar i slutet av Mars. Jag har sökt CSN så jag får det och har på så sätt en inkomst. Men jag har även sökt sommarjobb och sökt lite timvikariat, men jag försöker ta det ganska lugnt eftersom jag egentligen ej behöver jobba just nu liksom.

Yeah, det var en liten recap på vad som har hänt det senaste. Behöver egentligen plugga lite nu men ska försöka ta helg och inte plugga förens på Söndag. Hoppas ni har en bra fredagkväll!


'

Likes

Comments

Hii! Blir ett till mobilinlägg nu för att jag kände för det xD

Idag är det en vecka kvar tills min sjukskrivning tar slut. Jag har fixat det mesta som går och fixa med papper, uppgifter, allt vad som handlar om lön, sjukpennig och CSN. Så nu tänkte jag bara försöka chilla och ta det lugnt en vecka framåt.
Har städat och möblerat om lite och hittade därför min kompis Gabriels gamla rapport och papper om Afrikas historia, som jag aldrig hann läsa under gymnasiet.
Tänkte att jag skulle läsa klart dessa ikväll så jag har något kul att göra. ^^
Ska kanske också se en serie eller film senare eftersom jag har netflix :)

Hoppas ni har en bra kväll!
Seeyu soon!

Likes

Comments1. Hur gammal är du?

2012: 13

2018: 19

2. Hur gammal känner du dig?

2012: 14 haha:)

2018: Typ som 18, ibland mentalt mellan 5-85


3. Vad har du gjort i dag?

2012: Tittat på tv,varit i kalmar,duschat

2018: Pratat med några vänner, gjort pizza och fixat med bloggen


4. Vilken film såg du senast?

2012: Den senast var nog bad boys fast såg på den i 5 minuter innan jag gick om la mig

2018: Får kolla netflix, wait ... Okej, minns inte film men kollade senaste på serien Friends.


5. Vem ringde du senast?

2012: Mamma

2018: Denja


6. Är du besatt av någonting?

2012: KLÄDER/SHOPPING!! och MIN DATOR!!!

2018: Uhm.. typ spotify, sociala medier och youtube


7. Är du rädd för blod?

2012: Nej, men kan vara obehagligt när det kommer mängder :S

2018: Nej, men kan inte titta när de tar blodprov i armen. Då känns det som jag ska svimma :s


8. Beskriv platsen du befinner dig på just nu?

2012: Hemma ?

2018: Fortfarande hemma xD9. Kan du nämna fem stadsministrar under 1900-talet i Sverige?

2012:Bryr mig inte om skiten!...

2018: Per albin Hansson, Olof Palme, Göran Persson, Tage Erlander, Carl Bildt10. Googlade du för att få fram svaret på föregående fråga?

2012: nej ... LOL

2018: lol nej, men frågade mamma om 3 av 5 eftersom jag inte riktigt har koll för, dels har jag dålig koll på namn, och dålig koll på vilka som var under 90-talet och tidigt 2000-tal. xD


11. Vilken färg är dominerande i din garderob?

2012:Dominerande? Har typ alla färger i gaderoben

2018: Skulle gissa på att mycket är antingen rosa, svart eller färgglatt. Börjar också gilla gul och gulorange mer och mer. :)


12. När vaknade du i dag?

2012:Halv 12-12

2018: 8.30 :I


13. Vilken är din favorithögtid?

2012:Firar inte sånt ( e jehovas )

2018: HELT KLART HALLOWEEN!! Julen är också mysig, men älskar ändå halloween!!


14. Vart i världen skulle du vilja befinna dig just nu?

2012: Tokoy, new york, london ,singapore, L.A och bali :)

2018: Vill tillbaka till Tokyo, och hade fortfarande viljat besök New york. Men vill faktiskt just nu bara vara hemma och chilla, precis som jag gör just nu haha.


15. Nämn en plats i världen du besökt som du aldrig vill återvända till?

2012: SLOVAKIEN!!! åk aldrig ditt med bil då garanterar jag att du kan hamna i Ukrania :S

2018: Fortfarande den där byn vi körde igenom i Slovakien antar jag xD16.Hur vill du tillbringa din pension?

2012: Resa mycket, tjäna 80 miljoner på gammla julia tidningar :P och njuta av mina sista år....

2018: Ta det så jäkla lugnt jag bara kan! Typ vara en sån typisk gammal kärring och vara skitlångsam med flit, skrika på folk att de ska försvinna från min trädgård men samtidigt syssla med min konst och träffa vänner. Det viktigaste dock är ju att jag går på yoga varje dag xD


17. Vad lyssnar du på just nu?

2012:Lady gaga ft Beyonce- Telephone<3

2018: Det som jag sist lyssnade på var: Power to the Peaceful med Paloma Faith. Lyssnar på väldigt mycket indie också just nu :D18. har du någon gång brutit ett ben?

2012:Nepp

2018: Thank god, no!


19. Vilka fem saker vill du inte vara utan i ditt skafferi/kyl?

2012:SPRITE!!!,bacon, smör, bröd, ketchup <3

2018: Clementiner, nudlar, olive olja, kokosolja och saft


20. Vem är din favoritkändis?

2012: Rihanna ,Tine tempah, Wilow smith och m.m

2018: Montefjanton xD21. Vad är du på för humör just nu?

2012: Glad,tveksam /förvirad, tråkig haha:D

2018: Ganska glad :)22. Vilka världsdelar har du varit i?

2012: Europa,Nord amerika, Asien, Afrika ( hoppas på Syd amerika om två/tre år :) )

2018: Samma som innan. Har fortfarande inte åkt till Sydamerika23. Snarkar du?

2012: Nepp, har inga polyber (stavning)

2018: Lite när jag är förkyld tror jag.24. Vilka yrken har du provat på?

2012: Har praoat på skönhets salong ( om nu det räknas)

2018: Om inte prao räknas och typ feriearbetet på Sjöfartsmuseet, så har jag bara jobbat som vårdbiträde.


25. Hur går du helst klädd?

2012: Jag säger bara att.... jag har ingen riktig stil! Jag klär mig som jag helt själv vill, och jag bryr mig egentligen inte hur
mycket folk hatar det !!! (men jag brukar fråga om tips fråna andra )

2018: Exakt samma som innan nästan! Shoppar dock inte lika mycket längre så har mest bara på mig de kläder jag tycker är bekväma. :)) 👍 👍26. Vilket stjärntecken är du född i?

2012: Jungfru om jag minns rätt :)

2018: Virgoat!! Yaz!27. Vilket är ditt favoritgodis?

2012: choklad och dumle!!! Absoluta favoriter!

2018: Choklad och naturgodis!👍


28. Vad sa du senast?

2012: Mamma det är kiwi och jordgubb inte fant exotic -.-

2018: Till mamma: Ahh, jag vet vem Carl Bildt är!!29. Vilket var/är ditt bästa ämne i skolan?

2012: GEOGRAFI!!!!!

2018: I gymnasiet var det nog Japanska och Filosofi30. Vad har du på dig just nu?

2012: Linne och T-shirt över + mina levis jeans

2018: Turtleneck linne och trosor haha31. Vilken/vilka är din/dinna favoritaffär?

2012: Gina trico, Lindex, Vero moda, Cubus, Kicks, Skopunkten och bik bok

2018: Klädmässigt: Typ monki, lindex och gina, men handlar mest på gina. Annat: Typ lagerhaus, dillbergs och flying tiger


32. Vad har du för storlek i kläder?

2012: S/m, 36/38, 156,164,170

2018: Allt från S till L, men oftast M/L eller S/M33. Vad har du i dina fickor?

2012: Har lite för tighta fickor så har ingenting

2018: lol, har inga fickor xD34. Vad köpte du senast?

2012: Skolavslutnings klänning och två par byxor

2018: Mat tror jag


35. Hur många gånger har du flyttat?

2012: 7 ungefär...

2018: Fortfarande 7 gånger :D


36. Om du var fast på en öde ö, vilka tre saker skulle du ta med?

2012: Mobil ,dator, mat/vatten

2018: Mobil, Gabriel eller mamma och en båt hem37. Är du morgon- eller kvällsmänniska?

2012: Inget av det! Jag lever för för och efter middag :)

2018: Går i perioder tycker jag. Är både och, men mest kväll just nu.38. Senaste filmen du såg på bio?

2012: Minns inte riktigt men ska snart titta på monte carlo

2018: STAR WARS 8!! ❤️❤️


39. Har du blivit sydd någon gång?

2012: Nej men nära på:S

2018: Nope


40. har du någon gång badat naken utomhus?

2012: Hm.. aa för tio årsedan ungefär

2018: Nej, inte på 16 år tydligen xD41. Vad åt du till frukost?

2012: Macka och fläderblomssaft<3

2018: Macka, en kaka och vatten </342. Hur såg ditt liv ut för tio år sedan?

2012: Då var man tre år, bodde i berghem och hade presic fått veta att morfar hade cancer :'(

2018: Gick i eller skulle börja 4:an, flyttade till en annan byhåla i Mark och var allmänt uttråkad och irriterande 9 åring... xD


43. Har du någon gång åkt dit för fortkörning?

2012: Neej jag har tyvärr ingen bil..

2018: Nope, skulle snarare åka dit för att jag kör för långsamt.. maybe :p


44. Vem gjorde senast något extra speciellt för dig?

2012: Minns inte..

2018: Mamma när hon köpte hem saft till mig <333345. vart lägger du din mobiltelefon när du sover?

2012: Natthögsbodet eller på laddning ( oftast)

2018: Natttygsbordet på laddning 👍46. Vad var det sista du åt?

2012: På mc donalds

2018: Min pizza47. Vem är världens vackraste kvinna?

2012: Enlight hela världen är det ju beyonce men jag vet inte

2018: Vet inte, finns så många vackra kvinnor i världen och alla är vackra på sitt sätt ❤️


48. Är du blyg?

2012: Japp för dom som jag inte känner så bra kan jag vara riktigt blyg

2018: Yes, still shy af när det kommer till vissa grejer49. Vilken var den sista konserten du var på?

2012: Det var nog våran sommarlovs konsert i sexan

2018: Ingen aning, det var nog säkert 6:ans avslutning xD50. Vad heter du i andra namn?

2012: (Efe) Efemena<3 väldens fulaste namn :S

2018: Efemena som betyder min skatt och absolut inte är fult!51. Har du varit med om en bilolycka?

2012: Nej men några i min familj har det :(

2018: Var nära om en 2016, men annars nej.52. Har du något bevarat inom dig som ingen annan vet?

2012: Bevarat är mitt andra namn kan man ju nästan säga...

2018: Lite, men är öppen med det mesta :)53. Vilken är den roligaste träningsformen?

2012: WhAT???

2018: Tycker om att gymma, simma och dansa. Tyckte också om att cykla förr.54. Har du några husdjur?

2012: Nepp

2018: Nope55. Vill du gifta dig?

2012: Aldrig! eller kanske om typ tio år eller något

2018: Herregud! Jag sa alltså 2012 att jag ville gifta mig om typ 10 år eller något, det är 4 år till 2022 och jag har fortfarande aldrig ens haft ett förhållande...56. Vad är du sugen på just nu?

2012: Inget särskillt

2018: Vatten och gå på toa
57. Vad är klockan?

2012: 20:33

2018: 19.23, yey!
58. Vad är det konstigaste du ätit?

2012: Kyckling lever, Det är så äckligt spyde nästan;S

2018: Bläckfisk och säkert någon fiskgrej i Japan59. Har du någon udda förmåga?

2012: Jag har en förmåga att tänka som en guld fisk ibland ;D ( särskillt på No:n ) haha:)

2018: Kommer inte på något just nu xD60. Var växte dina föräldrar upp?

2012: Mamma i skene. Pappa i afrika / Nigeria

2018: Mamma är som sagt från Mark, en håla utanför Göteborg och Pappa är från södra Nigeria
61. Vad önskar du dig i julklapp?

2012: Firar inte jul men önska mig en Ipad, ny skeatboard, 500 spän att köpa kläder för och systemkamera

2018: Har precis varit jul xD Men önskar mig nästan samma saker som för 6 år sen haha
62. Har du någon gång uppträtt inför massa människor?

2012: Väldigt många gånger

2018: Vadå väldigt många gånger??? Nej, bara några gånger. Låter på mig som jag var artist lol.
63. Göteborg eller stockholm?

2012: Svår fråga men säger nog båda

2018: Vet ärligt att jag sa båda för att jag bodde utanför Göteborg och för att jag i hemlighet dyrkade Stockholm. Tror dock jag nästan föredrar mer Göteborg nu, men annars ingen.
64. Har du sett någon dö?

2012: aa jag har sett en död

2018: Jag har sett en död person, men inte någon som dör.
65. Har du någon gång ringt polisen?

2012: aa men lagt på lika snabbt

2018: Samma.
66. Hur många grader är det ute?

2012: Skulle gissa på 3/2 grader kanske

2018: -1 enligt mobilen
67. Vilken färg har ditt hus?

2012: Grå vit blå och slitet :/

2018: Fräscht vitt 👍👍68. Vad sjöng du senast?

2012: What dosen't kill you makes you stronger!... :P

2018: Ingen aning xD69. Har du insett vilka som är dina äkta vänner?

2012: Har svårt att lita på folk efter allt men tror det :/

2018: Nu vet jag definitivt vilka.
70. Har du någon gång varit ”medverkande” i en rättegång?

2012: Nära på....

2018: Nej
71. Har du svenskt ursprung?

2012: Är bara 24 % svensk

2018: lol är afro-finsk- svensk, och inte 24% svensk xD
72. Hur mycket väger du?

2012: I don't now!

2018: I still don't know!
73. Har du ett turnummer?

2012: Tror inte på tur eller otur, men jag gillar siffrorna 7 och 11

2018: Tror inte jag har några turnummer
74. Vem kramade du sist?

2012: IDA DAHLSTRÖM :)

2018: Gabriel eller mamma :)
75. Har du någon gång åkt snowboard?

2012: Nepp inte än :)

2018: Nope
76. Kan du åka skateboard?

2012: Försöker väll men är inte så bra

2018: Haha nej
77. Nämn någon du beundrar och varför?

2012: Min moster <3 Hon har ställt upp så mycket för mig och jag tycker det är så otroligt att hon kan
göra allt med en ända arm. Jag älskar värkligen henne , hon är den ända släktingen som jag har kvar
som jag känner och uppskatar <3

2018: Mina vänner och min familj, för att de är awesome!
78. Har du gröna fingrar?

2012: aa du vet jag är en alien ;)

2018: Kanske.. tror inte det
79. Har du svimmat någon gång?

2012: Varit nära på många gånger..

2018: Japp
80. När lärde du dig senast någonting nytt?

2012: nu , nu och nu

2018: Lär mig nya grejer varje dag81. har du, eller har haft, något smeknamn?

2012: Lelle hade jag när jag var liten för att jag inte kunde säga helen så jag tänkte helen baklänges ( kunde dock inte säga
N heller) Och Efe som Ida brukar säga till mig ofta när hon inte orkar säga helen ( Efe kommer från min pappa och i
fyran vill jag ha ett smeknamn från pappa som folk kunde säga ist för helen :) ) Men jag tycker bara att ida ska få kalla
mig efe..

2018: Har typ bara haft de smeknamnen förutom Helechen nu ocksåxD
82. Vad skulle du göra om du fick full lön i ett år utan att behöva jobba?

2012: Spara, (och såklart shoppa mycket:)

2018: Lägga undan till resor och flytt, köpa bil och spara lite
83. Är du vidskeplig?

2012: Nja...

2018: Lol jo, lite84. Vilka är dina största svagheter?

2012: Jag skulle aldrig säga den!!!

2018: Att jag är beroende av endel grejer
85. Vad händer till helgen?

2012: Handlat klänning till sommaravslutning, sen film och imon kanske måla i ett rum på nere våningen :)

2018: Helgen är typ slut nu, men nästa helg så kommer jag kanske gå på en avskedsfest för några vänner som ska åka till Australien och kanske dra ut en sväng :3
86. Om du skulle få en miljon kronor för att hugga av den hand du inte skriver med, hade du gjort det då?

2012:Absolut.... INTE!!

2018: Nej, hade spytt och dött. Usch usch!!
87. Vad har du gjort idag för att ditt liv ska vara bättre imorgon?

2012: Samma som på den första på 85:e frågan

2018: Låter som mitt enda nöje i livet var att shoppa... Spyr på mig själv. Well, jag hade först och främst tagit tag i saker och sedan städat mitt rum för då hade jag kanske mått bättre.88. Nämn tre saker du absolut inte kan göra?

2012: Hänga i ringar på idrotten, åka balder på liseberg och sluta shoppa när jag får pengar till det

2018: Göra alla yoga positioner, vara pigg och ta tag i saker xD
89. Vilken är din favoritrestaurang?

2012: Max hamburgerbar och Jensens stek hus i borås :)

2018: E.A.T typ xD
90. Bada eller duscha?

2012: duscha(:

2018: Duscha tror jag, men bada är också nice 👍
91. Är du bra på att laga mat?

2012: Många säger det så kanske:)

2018: HAHA, jag undrar vilka dom personerna var!! Inte var det min hemkunskapslärare 2013 i alla fall xD Jag är ju i alla fall bättre än vad jag var 2012. Det är en tröst.
92. Har du varit tvungen att använda uniform i något jobb du har haft?

2012: Inte uniform men typ liknade

2018: Har haft arbetskläder, men inte uniform.
93. När och varför var du på sjukhus senast?

2012: När jag fick en spik i benet trodde jag skulle få sy ;(

2018: När jag följde med mamma till allergimottagningen.
94. Vilket är ditt drömyrke?

2012: Nagelteknolog<3

2018: Nomad/digital nomad, författare, skådespelare eller estet-lärare och kanske livscoach
95. Har du några Piercings?

2012: Nepp

2018: Hade en näspiercing i 2:an på gymnasiet^^
96. Löskokta, hårdkokta eller stekta ägg?

2012: Ägg röra

2018: Inget av det.
97. Om du fick resa tillbaka i tiden och återuppleva en händelse, vilken skulle det vara?

2012: Många...

2018: Studenten och den lilla tiden efter studenten som jag tog det lite lugnt under 2017
98. Vad gjorde du 8.00 imorse?

2012: Sov

2018: Sov
99. Har du gråtit idag?

2012: Nä?

2018: Nope
100. Vad ska du göra när du svarat klart på alla frågor?

2012: Titta på film hejdå! :)

2018: Ska snart prata med mina vänner om vår Islandsresa 🇮🇸 🇮🇸


Likes

Comments

Hello! Testar nu appen för att se hur den fungerar och kommer på mig själv med att bussen går om 10 min! Måste strax springa!

Har världens mensvärk, känner mig jätteful, men försöker kompensera upp det med att ha någorlunda fina kläder.
Peace out ✌🏽

Likes

Comments

Hello! Hoppas ni har det bra! 

Mycket har hänt sedan sist, tro det eller ej, så därför tänkte jag göra en update på hur det har gått och hur jag mår.


För de som missat är jag just nu sjukskriven för utmattningssyndrom och stress och har varit det i 2 och en halv vecka.

Jag hade tänkt dela med mig lite av hur det känns och allt mest för att infromera och ha så jag kan kolla tillbaka och se.

Jag vill inte hamna här igen men jag vet att det är så lätt att göra det och det är väldigt stor risk för att jag kan hamna här igen.


Om man kan sammanfatta dessa 2 veckorna på ett sätt så skulle det vara: Väldigt upp och ner.

Jag mår ju bra just den här dagen, men det kan skifta exakt på minuten.

Vissa dagar har jag bara vaknat upp och känt att "Det här är en dålig dag" och så har jag inte kunnat göra så mycket mer åt det.

Vissa dagar har varit bra men då har jag istället gjort för mycket så att jag inte kan göra någonting i flera dagar framöver. Oftast när jag har bra dagar glömmer jag bort att jag är sjuk och tror jag kan klara av exakt lika mycket som när jag var frisk, och till och med lite till. Det har nog egentligen varit det svåraste under dessa veckor, att acceptera att jag inte orkar med allt jag vill just nu och att jag inte orkar med vissa grejer mer. 


Jag har verkligen kommit till insikt i vad som egentligen är bra för mig, och vad som jag bara borde sluta med eller hålla mig undan. Under flera år har jag bara låtit mig själv göra vissa saker eller låtit vissa personer vara en del av mitt liv som egentligen mer skadar mig än ger mig energi. Jag har lärt mig vilka människor som jag förtjänar och som förtjänar mig, och även att säga nej. Det är något av det viktigaste man måste lära sig för att kunna må bra. 


Dessa 2 och en halv veckor har snarare känts som 1 och en halv månad för jag känner att jag har fått ut mer av att vara sjukskriven än när jag var "frisk!. Jag har enbart gjort det jag tycker är kul, varit med personer jag tycker om under hela Januari. Allt har bara gått så fort, men ändå så långsamt, och det har varit skönt. Det har verkligen varit skitskönt att vara sjukskriven och bara släppa det. Att bara släppa taget om allt var ångest innebar och bara få ta ett break. 

Självklart är det ju så att ens ångest försvinner inte bara för att man släpper taget om att hålla upp en fasad, jag har haft och har ångest var och varannan dag men det är inte lika jobbigt som det var i December då det hände för mycket runt omkring mig samtidigt som jag bearbetade allt jag hade varit med om 2017. Skolan, slutbetyg, jobb, student, jobb heltid, körkort och sen pang med jobb igen. Har säkert tjatat om det tidigare men det blev bara för mycket och jag kände det redan 1 och ett halvt år tidigare. 


Idag tänker jag ofta tillbaka och tänker att: Om jag hade gjort det här och det här så hade det inte blivit såhär, bla bla bla. Det är dock så onödigt att tänka så. Även fast jag stannade upp mitt i livet, nu menar jag verkligen mitt i livet för jag är 19 år och har så mycket kvar att jobba med innan jag verkligen kan leva fullt ut, så känner jag att detta var nog ett av det bästa som kunde hända mig. Det kunde blivit så mycket värre, jag kunde blivit inlagd, jag kunde fått medicin som jag måste ta dagligen, jag kunde fått en utmattningsdepression eller så kunde jag dött. Ja, man kan dö av stress.

Jag hade tur. Jag sökte hjälp i tid och fick hjälp i tid. Om det hade gått längre hade säkert något av de ännu värre sakerna kunnat hända mig. Jag är så tacksam för min mamma och mina vänner som jag har. Har sagt det tidigare men finns inga ord för hur mycket de betyder för mig och jag vet nu att jag måste sluta tvivla och att jag aldrig mer borde tvivla på dom. Jag har mått dåligt flera gånger tidigare och dom finns alltid där för mig så hade verkligen inte klarat det annars.


Även fast jag varit 100% nu i Januari så har jag under hela höstterminen gått en teaterkurs på Lördagarna. Det har ju varit som ni vet en väldigt upp och ner höst men jag har ändå försökt att gå på lektionerna och göra uppgifterna så gott jag kan. Ibland trodde jag inte att jag skulle orka, men jag lyckades och vi hade ett litet uppspel den 14 Januari.

Jag tror teatern är det som varit det bästa med denna hösten och ljuset i det hela som har hänt. Jag fått lära känna många nya människor och fått vänner som jag hoppas ska vara för livet. Jag har även fått mycket support av lärarna och min härliga grupp som jag vill tacka något oerhört, särskilt den lilla gruppen som satte ihop vår pjäs.

The black angels rules!! :D 

Hoppas verkligen jag får träffa dom mer i framtiden!


Så trots mycket dåligt så finns det ju alltid något bra i det hela och jag tror jag verkligen har funnit något bra, för just nu ser det mer ut som att jag bara har dåliga dagar i ett bra liv. Har massa hemliga planer som kommer komma upp här lite senare när jag är helt 100% säker. Men kan säga redan nu att jag kommer fortsätta läsa teater denna våren, jag kommer börja dansa, jag kommer börja testa lite nya hobbys, jag kommer åka till Island och förhoppningsvis lära känna fler nya människor. :) 

Jag kommer även försöka hålla denna bloggen mer uppdaterad och skriva fler inlägg. Har tänkt att jag ska börja skriva mer om psykisk ohälsa, tips på hur man kan hantera stress, mina erfarnheter, mina resor och fler saker som jag tycker är intressanta. Jag har även en konstblogg som jag kan länka i något annat inlägg. Jag har tänkt att jag ska försöka bli mer aktiv där till våren eftersom det blir mycket att göra allt på samma gång som sagt xD


Ha de bra! SeeyuLikes

Comments

Många av er har säkert läst om många stora profiler som hade så många planer inför 2017 och vill verkligen göra det till "Sitt år". Även jag var en av dom. 2016 var by far ett sorgligt år då många artister och stora stjärnors ljus slocknades. Samtidigt kom en inkompetent rasist, homofob och icke politiker till makten för världens rikaste och mäktigaste land. 

Jag tror att många sökte hopp efter den stora skandalen kallad USAs presidentval och efter alla stjärnors död. 


Det finns många faktorer som har lett fram till varför det blev som det blev 2017. Faktorer som utspelar sig långt innan 2017, eller ens 2016. I dagens läge tänker jag bara ta upp händelserna från 2017. Varför jag har varit så frånvarande men ändå lyckats bli utmattad, ångestfylld, högkänslig, misslyckad, lyckad, förändrad och oförändrad. 

När jag tänker tillbaka på 2017 tycker jag att detta året har gått så otroligt snabbt, det snabbaste året i mitt liv hittils, men ändå känts som att flera år har passerat på grund av alla händelser och intryck. 


Nu vet jag faktiskt inte om jag orkar skriva en särskilt utredande text om året som har gått dels för att jag inte har ork, lust och motivationen för det längre och för att det blir bara för långt och tråkigt. Det enklaste att säga är att 2017 har både varit bra och dåligt, upp och ner och i balans, mörkt och ljust, kallt och inte särskilt varmt. Jag satte upp så många mål för 2017 (som jag kan visa med bilder neranför) och det var väl egentligen dom jag tänkte skriva en form av utvärdering av året. 


 


 Om man skulle kolla bara på dessa målen skulle jag kunna säga att jag lyckades nästan med alla (utom träningsmålen haha). Den punkten som jag dock missat på totalt det här året är: "Fokusera på dig själv och gör dig själv lycklig".

Även fast jag bara för ett par veckor sedan hade allting man kunde önska sig: tagit studenten, sommarjobbat, tagit körkortet och fått ett jobb, så kände jag mig olycklig, hade/har fruktansvärt mycket ångest och aldrig tidigare känt mig såpass osäker i vad jag tycker.

Allt det där jag ville innan jag tog studenten, allt det där jag såg fram emot, att äntligen få bli fri. Dock blev jag inte fri. Jag har aldrig känt mig mer fast än vad jag gör nu. Jag insåg att inget av detta som jag gör nu vill jag ens göra. Jag vet inte alls vad jag vill bli, och nu vet jag inte alls vad jag ska göra den 1 Januari. För 1 dag sedan trodde jag att jag kanske skulle få ett pass den 1 Januari, men idag har jag i princip sagt upp mig från jobbet.

Jag har inte heller fått svar ifall jag kom in på någon av kurserna jag har sökt, så tekniskt sett har jag blivit en arbetslös ungdom. Detta var mitt skräcksenario när jag tog studenten eftersom det enda jag ville och strävade efter var att vara "duktig". Jag har skrivit om det förut på denna bloggen, alltså om "duktigaflickan rollen". Jag skrev också om hur viktigt det är att ta hand om sig själv för att inte drabbas av utbrändhet, men man lever inte alltid som man lär och därför sitter jag här idag och mår lika dåligt om inte sämre än förra årets slut.


Jag försöker tänka på vad jag kan lära mig av det här, och det är en hel del kan man säga. Även fast jag har skrivit om det innan så tåls det att återupprepas.


1. Fokusera på dig själv och sluta bry dig om vad andra tycker


2. Ta hand om dig själv. Både din kropp och din själ, det är det viktigaste du har.


3. SLUTA VARA NÅGON ANDRA VILL ATT DU SKA VARA! SKIT VIKTIGT VERKLIGEN!


4. Gå din egna väg. Alla lär inte acceptera det eller har något emot det du väljer, but fuck them! Dom är inte du och du är inte dom.


5. Gör dig av med det som får dig att må dåligt. Sluta tvinga dig igenom det du ej tycker om, du slösar bara bort din tid och energi.


6. Do what the fuck you want! Allting som gör dig lycklig, bara gör det! Våga lita på dig själv och dina magkänsla!


7. Keep up your good work. Don't let anyone destroy you! 


Detta är ju saker som jag som sagt vetat om innan men som jag antagligen måste få en reminer av in i det nya året 2018. Jag har vissa grejer jag vill göra nästa år men jag kommer satsa på att INTE sätta upp några mål, jag kommer inte ens ha en challenge på goodreads. Nästa år vill jag bara göra saker för att jag tycker det är kul. Sedan 2012 har jag varje år haft bucket lists och nyårslöften/mål och det har aldrig riktigt funkat och jag har bara haft mer ångest över det än att faktiskt fått uträttat saker. 

2018 vill jag blir det året då jag gör om, gör rätt. Ta saker som det kommer för mer kan jag inte göra. 


Trots det jobbiga som har hänt i år så har 2017 varit på ett sätt ett ganska awesome år. Jag har fått 3 av mina största drömmar förverkligade och jag har blivit fri även fast jag ej känt mig fri. Jag har gjort och lyckats med mycket detta året och får glädjas över det. Även om motivationen, hälsan och psyket är på botten ser jag någon liten form av hopp för 2018. Det kommer inte bli ett lätt åt, särskilt inte ekonomiskt, men jag tror och hoppas att hela den resan kommer att löna sig. 

Likes

Comments

Fem saker jag är bra på

 • Uttrycka mig och beskriva hur jag känner i skrift
 • Ta tag i saker 
 • Göra spellistor på spotify
 • Finnas där, även fast jag ibland varit sämre på det
 • Våga vara mig själv

 

    

 

 

Fem saker jag älskar med min kropp/utseende

 • Mina ben, även fast jag länge haft komplex över dom och avskytt dom för att byxor oftast är föör små pga dom så tycker jag äntligen att dom är fina och duger asbra ju!
 • Mina ögon
 • Mitt leende 
 • Jag i bandan, hatt eller annan huvudbonad
 • Min fantastiskt fina potatisnäsa!! (Y)

 

 

 

 Fem saker jag är stolt över

 

 • Att jag tagit studenten,körkortet och jobbat
 • Att jag vågade ta emot utbytesstudenter och varit det själv
 • Min mamma, hon är grym och bäst
 • Alla mina vänner som alla kämpar med något och lyckas klara av allt, de är bäst
 • Kommer ej på den 5:e, för detta är allt jag är stolt över :) 

 


 

 

 

Fem saker jag är tacksam över

 • Att jag har en familj och vänner som är fantastiska
 • Att jag har ett hem
 • Att jag har fått resa så mycket och uppleva världen, men även att jag kommer få chansen att göra det ännu mer
 • Det små roliga grejer som händer i vardagen
 • Allt egentligen, låter säkert cheesy men det är så viktigt att uppskatta livet

 

 

 

 

Likes

Comments

Hej hörni! 

Det märks att det är höst ute när det blåser så mycket så att fönstret låter och jag lyssnar på den enda The Smiths- låt jag har på min osamhängande spotifylista. 

Nu har jag inte skrivit något på 2 månader och det har hänt lite saker sedan dess. Jag har slutat mitt sommarjobb, tagit KÖRKORT!!, av det fått ett nytt jobb (som jag aldrig hade kunnat tänka mig innan men som jag är superglad över!!), slutat en kurs och börjat teater. Listan kan göras otroligt mycket längre men vill hålla mig kortfattad.

Men detta är några av de större grjerna som har hänt.

De senaste dagarna har jag inte gjort så mycket, det är första gången jag är ledig så många dagar/veckor på raken sedan studenten så jag vill bara kunna vila upp mig, börja jobba lite smått, gå teatern och göra det jag tycker är kul. 

Snart är detta året slut och jag är taggad på 2018 för jag vet att det kommer hända massor med roliga saker det året. Men jag har samtidigt ingen aning hur det året kommer gå, om det går lika fort som detta året vet jag inte riktigt vad jag ska göra haha.  

Jag ska försöka göra fler uppdateringar i år, har varit väldigt dåligt just i år men det är för att jag knappt haft någon tid alls i år och när jag haft tid så har jag bara viljat vila/sova. 

Vi ses när vi se helt enkelt!


Likes

Comments

Efter mycket om och men så är den äntligen upp!

Tog bara 3 månader att få klart den (Sorry for that guys!!).

Titta gärna om ni har lust men varnar er att det är inte den bästa kvallen eller ens särskilt rolig. Var bara där en dag och dessutom på en Måndag så jag hann ej göra så mycket tyvärr.Likes

Comments