Header

Hong Kong tillhör Kina från 1997 men det är stor skillnad på Hong Kong och "main land China". Det finns en slogan "ett land, två system". Kina börjar dock få mer och mer inflytande både politiskt och socialt.

Vi var i Shanghai i helgen, vilket var överraskande positivt. Om man bortser från dem höga halter av förorening. Det bor cirka 25 miljoner i Shanghai, och vi såg bara en bråckdel av staden. Vi hade fått en massa bra tips från vänner som bott där.

När vi flyttade till Hong Kong var jag överraskad att dem kunde prata bättre engelska nu när det varit en brittisk koloni. Dem är absolut inte dåliga men det är inte alla som kan. I Shanghai är det närmast ingen som kan engelska. Varken google eller youtube fungerar.

Jag kommer nog aldrig att riktigt förstå att hur kineser fungerar. Det är ingen som småpratar, ingen som riktigt visar starka känslor och jag blir tokig att jag aldrig kan gå ur en hiss förrens alla ska in. Det roligaste är dem som blir sura på mig när jag har vagnen med. Den tar ju för mycket plats. Min frustration förvandlas ibland till bitska kommentarer och det är ett no go här. Att brusa upp alltså. Martin brukar kalla mig "crazy elevator lady". Jag tar det som en komplimang.


Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Efter att ha beklagat mig och tyckt lite synd om mig själv i dem senaste inläggen måste jag framhäva något positivt. Det är lite häftigt att bo i asien.

Jag hade bara varit i asien en gång innan vi flyttade hit. Det var jag när jag hälsade på min storebror i Pakistan för ett par år sedan. Vi var också en sväng i Indien. Jag kommer ihåg att Pakistan tog mig med storm. Det var så annorlunda, men det var människor Ö V E R A L L T. Jag är typen som blir stressad av att gå och handla på Maxi och hatar allt som heter REA. Inte för att priserna inte tilltalar mig men det är så mycket folk. Jag brukar automatiskt vända i dörren varje gång.

Asien är häftigt men väldigt annorlunda. Pakistan och Hong Kong är två olika världar. Likaså många av de andra länderna vi redan besökt. Carl är två år och har på 5 månader varit i sex länder (!). Alla länder ligger närmast runt "hörnet" jämfört om man skulle resa från Skandinaven. Vietnamn 2,5 timme, Sydkorea 4 timmar, "riktiga Kina" bara en timme.

Carl förstår givetvis ingenting. Han tycker mest det är roligt att kasta med kokosnötter och vara med mamma och pappa. Att många tycker han exotisk och försöker muta han med både kepsar och godis bryr han sig inte om ett dugg. Vilket är ganska skönt. Jag tycker däremot att det är helt fantastiska platser vi får besöka. Två exempel.


Vietnam - vi var bara i landet i 6 dagar. Jag skulle vilja se mer. Vi flög til Ho Chi Minh City (gl. Saigon) som är landets största stad med 8,4 miljoner människor. Landet har totalt 85 miljoner människor och är det 13:e folkrikaste landet i världen. Befolkningen är, jämfört med Hong Kongneser, väldigt trevliga och hjälpsamma trots den enorma fattigdom som finns. Maten lika fantastiskt och mer smakrik än det kantonestiska köket. (Ja, jag är lite trött på dumplings).

Vi var bara i Ho Chi Minh City i en dag men att allt fungerar är otroligt facinerande. Vi åkte ut mot kusten och spenderande ett par dagar på resort. Så fantastiskt vackert.

I maj åkte vi till Sydkorea och huvudstaden Seoul. Jag tyckte det var lite extra roligt eftersom mina kusiner är adopterade härifrån och jag har alltid tyckt sydkoreaner är otroligt vackra.

Sydkorea ligger cirka 4 timmar nord om Hong Kong. Luften var härligt frisk precis som hemma. Det bor cirka 52 miljoner människor i landet men man märker det inte på samma sätt som i f.ex. Vietnam.

Det som förvånande mig mest var hur rent och fint allt var. Dem till och med putsade på soptunnorna. Och sydkoreanerna är enormt modeintresserade, inte bara kvinnorna men också männen. Skämdes en aning i mina Birkenstock.

Vi var i staden i tre dagar och den är jättestor så vi såg bara en bråkdel av den. Vi bodde i Gangnam som var väldigt hippt och det var många människor som stolt visade upp att dem nyligen skönhetsopererat sig. Tydligen väldigt poppis. Vi hann med och äta gott och ströva runt i vackra områden.


Likes

Comments

Att flytta till en ny stad eller nytt land betyder möjligheter på många sätt. Nya saker att uppleva och nya restauranger att äta på. Först är man förväntalsfull om vad som komma skall medan sedan blir det vardag. Jag försöker att vara duktig på att utforska Hong Kong men det är också begränsat hur många utflykter man orkar på en dag, för att inte tala om intryck. 35 grader värme och graviditet hjälper heller inte på traven.

Vardagen börjar infinna sig men jag har ju inte ett jobb att gå till förutom att jag blivit bokföringstant åt brosan. Det är faktiskt ganska roligt.

Det som nog är det tuffaste är att bygga upp ett socialt nätverk. Det är tyvärr inget som kommer med i flyttpaket. 5 st vänner som passar dig och din personlighet. Nu har jag ju flyttat ett par gånger och vet att det kräver en insats. Det är betydligt enklare att flytta om man börjar på universitet eller pluggar utomlands. Alla är i samma sits. Din klass börjar på samma gång. Så är det inte om man flyttar utan att ha varken jobb eller studier.

Det är många som är i samma situation men expatlivet är lite speciellt. Folk flyttar hem eller till nya länder. Man drar sig till likasinnande nationaliteter. Många väljer att bo där sina landsmän bor. Det finns ett område med bara fransmän. Suprise. Asiater i all ära men det är en helt annan värld. Dem sociala koderna inte minst. 

Så hur gör man när man skaffar nya vänner? Tinder i kompisversion finns inte än tyvärr. Denna gång har dörren varit att vara mamma. Carl är bästa hundtricket. Nu ska det inte låta som att jag skaffat mig en stor kompiskrets. 3 st och vi känner ju inte varandra helt än men dem gör min vardag här så mycket roligare.


Likes

Comments

Det är snart augusti. Det har hänt många saker sedan jag senast skrev. Anledningen är enkel. Jag har vantrivts, varit i Sverige och bara varit trött. Visst låter det roligt?

Att flytta till en nytt land har varit en enorm omställning. Nog mest för mig. Jag saknar mitt jobb, mina vänner och familj, maten och inte minst den friska luften.

Vi var hemma i Danmark och Sverige hela juni och kom tillbaka till Hong Kong i juli. Det var ett par fantastiska veckor. Min syster gifte sig med sin Erik. Midsommar med sill och jordgubbar. Massa kramar från vänner och familj. Trygghet helt enkelt. När jag stor med Carl på Arlanda skrek allt nej i min kropp. Jag ville INTE men jag hade ju lovat att ge det en chans.


Den klassiska frågan jag fick från nästan alla - hur är det i Hong Kong?

Kändes som alla förväntade ett lyckligt svar. Hur kan man liksom inte gilla att bo i ett land med palmer, som faktiskt har 30 grader på sommaren och jag kan ju bara softa vid poolen. Njuta av tiden.

För det första är jag riktigt dålig på att ta det lugnt. Dels för att jag har en energisk tvååring men också alla som känner min familj vet att vi inte kan sitta still. För det andra så gillar jag att jobba. Jag kommer nog aldrig bli henne som dricker kaffe hela dagarna med sina vänner eller bekanta. Inte för jag varken gillar mina vänner eller kaffe. Bara inte hela tiden.

Jag har som sagt lovat både mig själv och min man att ge det en chans. Let's see what you got Hong Kong!


Ps. vår utsikt. Inte fy skam.


Likes

Comments

Hong Kong i april betyder mer eller mindre FUKT. Den torra luften försvinner och fuktigheten stiger. Vad betyder det då egentligen? I juli i Sverige ligger luftfuktigheten på runt 70-80% men i Hong Kong har den legat på cirka 95-97% dvs. väldigt kvalmigt. Det betyder också att vissa dagar är det +30 grader och sol. Andra dagar ser man närmast inte handen framför sig och regnet öser ner.

När det är fint och soligt försöker vi uppleva så mycket av Hong Kong med en vild tvååring. Det betyder at vi bla. åkt över till Hong Kongs södra sida och badat på dem fina stränderna. Eller en sväng på någon av de överdådiga lekplatserna. Carl lever på sitt "kändisskap". Går mest runt och vinkar och snor andras leksaker. För att han kan. Förra veckan överhörde jag en mamma. "Look a blue eyed boy, he has blue blood and is probably a prince from Europe". Ska sägas att vi förtillfället bor i ett mycket lokalt område, så det finns inte så många blonda blåögda huliganer.

Vi har också besök den danska kyrkan för påsklunch, vilket var mycket trevligt.


Vad gör man då när der regnar? Tja besöker något av Hong Kongs alla köpcentrum. Små fina butiker finns typ bara i SOHO (ja klart HK också ska ha ett SOHO). Detta är något av en prövning då Carl inte riktigt förstår NEJ och kladdar på Chanels fina skyltfönster. Men ja vi har också besökt lekland och givetvis IKEA.Likes

Comments

  • Hong Kong är en gammal brittisk koloni men är sedan 1997 en del av Kina. Hong Kong har dock sitt egen ekonomi och poltisk system. "One country, two systems
  • "Landet" är ungefär lika stort som Öland och 25% av ytan är bebodd av cirka 7,5 mio. människor.
  • Hong Kong har ett av världens mest effektiva tunnelbanesystem med hela 99,9% enligt tidsschemat. Kanske något som SJ/ DSB borde lära sig av?
  • 2012 erbjöd en affärsman från regionen hela 65 000 000 dollar (cirka 583 000 000 svenska kronor mätt i dagens valuta) till den man som lyckades gifta sig med hans lesbiska dotter. Värt att kanske tillägga är att ingen hittills har lyckats.
  • Det finns 1223 skyskrapor i Hong Kong.
  • På grund av problemet med överbefolkning får man bara ligga begravd i jorden i 6 år. Sedan grävs kistan upp av anhöriga, som istället kan kremera den bortgångna. Om så inte görs av nära och kära kommer regeringen att gräva upp resterna av kroppen för att kremera.
  • En glass med två kulor på Häägen Daz kostar 50 kr (!?)
  • I Hong Kong är det fullt möjligt att gifta sig på McDonalds! Allt från ballonger till mat ingår från restaurangkedjan och går på cirka 18 000 svenska kronor. Shirin Yousef eller Ingrid Oscarsson det vore jo något för er?

Likes

Comments

När Martin kom i december och berättade att han blivit erbjuden ett nytt jobb i Hong Kong, tänkte jag S K O J A R D U?

Martin har alltid velat jobba utomlands och därför ville han aldrig köpa en lägenhet i Köpenhamn, för tänk om. Men när min mammaledighet var slut i juni 2016 pratade jag om att byta jobb. Helt okej. Vi ska ingenstans.

I oktober bytte jag jobb. I januari sa jag upp mig. Ni fattar, inte helt optimalt. Jag hade dessutom fått väldigt härliga kollegor med på köpet, Carl var glad för förskolan. Allt rullade på. Jag har nog också blivit mer trygghetssökande ju äldre jag blivit. Dock har min bror också bott utomlands några år och det är en once-in-a-life-time-chans. Vi pratade igenom allt och allt slutade med att jag nu sitter här och tittar på Hong Kongs skyline samtidigt som jag käkar dumblings och skriver några rader.

Jag är förväntasfull samtidigt som jag är rädd. Jag har flyttat utomlands en gång. Okej "bara" Danmark men det är en omställing. Kulturen, språket (vilket jag nog aldrig kommer lära), men mest det att skaffa sig ett nätverk av vänner och bekanta och samtidigt hålla kontakten med dem som är hemma. Nu har vi också en liten kille som kommer i första hand, men det ska nog gå bra. Eller hur?


Likes

Comments

Hej från Hong Kong!

Nu har vi varit ett par dagar i Hong Kong. Det känns skönt att vara tillsammans igen. Vi är en aning trötta då våran lille kille fortfarande är på DK/SE tid och lever lajbans på nätterna.

Vi bor en en temponär lägenhet i Kowloon, vilket säkerligen inte säger er så mycket. Hong Kong är uppdelat i tre områden HK ön, Kowloon och New Territories I Kowloon ligger hamnen och Martins arbete.

Vädret är som vår sommar här i april, men det känns mycket varmare då luftfuktigheten är hög. Dock är det bara alla expats som springer runt i shorts och solar. Resten går runt i långbyxor och kanske till och med täckjacka (!).

Likes

Comments

Vi ska flytta till Hong Kong. Jag som trodde vi skulle köpa ett hus och leva svenssonliv. Icke. Vi flyttar till andra sidan jordklotet istället. Martin var mer eller mindre exalterad från första början. Jag var inte lika glad. Inte för att jag inte skulle tycka att det var ett äventyr och en spännande möjlighet men allt är ju så tryggt hemma. Carl trivs på förskolan och jag hade ju precis bytt jobb. Bra timing - inte!


Vi flyttar i mars. Martin i början, jag och Carl i slutet. Detta är för alla dem som vill hänga på vårt äventyr, som en expatfamilj i landet lång borta.

Likes

Comments