För en vecka sedan fattade jag ett av de tuffaste besluten i mitt liv, nämligen att sälja Joy. Jag hade ju redan försökt sälja henne privat under ett par somrars tid, men man inser verkligen stundens allvar när man undertecknar köpebrevet. Jag vet att hon har det bästa möjliga hemmet på Segragymnasiet och där har hon ju redan stått under tre terminers tid. Därför känns det så otroligt skönt att det var just Segra som köpte henne, för jag vet hur bra hon trivs på skolan som läromästare. Där får hon ge mycket glädje åt så många och njuta av att bli ompysslad av många hästmänniskor som älskar henne. Men visst grät jag en hel del under förra veckan, för det är inte lätt att sälja en häst man haft i drygt nio år och som man fått ha så mycket kul med! Tillsammans tog vi otaligt många segrar och placeringar upp till msv B, deltog i lag-FM, njöt av galoppturer på åkrar, hoppade "ordentliga" hinder.... Ibland måste man dock vara realistisk och jag vet att jag fattat rätt beslut. Jag vill hedra henne med ett par bilder:

Jag tränar på för fullt med Loopy och Kiera och om ett par veckor blir det säsongsdebut för mig och Loopy. Kiera utvecklas i en bra takt och känns riktigt fin att rida. För mig är det helt nytt att ha en häst som verkligen har lätt för det mesta! Jag är lika imponerad varje gång jag ridit henne. Loopy fortsätter att utvecklas han med och det känns härligt att min 18-åriga gentleman fortfarande överraskar mig med att bli bättre och bättre för varje vecka som går. Här kan ni se några bilder på mig, Kiera och Loopy:

​Annars rullar vardagen på med jobb och hästar (som vanligt). Men veckorna går fort och snart är det dags för sportlov! :)

Önskar er alla en fin måndag och en riktigt bra vecka!

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Året som gick var lärorikt på många sätt och innehöll både med- och motgångar, precis som livet gör.

På hästfronten fick jag uppleva många höjdpunkter: jag satt upp på Kiera för första gången på min födelsedag och på våren gjorde hon ett fint 3-årstest med klass 1 på gångarter som resultat. Glädjen att få jobba med en så begåvad och supertrevlig individ är obeskrivbar. Jag jobbar vidare på hennes villkor och slutmålet är Grand Prix. Fixar vi något unghästchampionat på vägen är det ett bonus, men absolut inget självändamål. Skynda långsamt är nästan alltid ett bra motto, speciellt med en stor häst som ofta behöver mer tid.

Loopy utvecklades mycket och tillsammans plockade vi vår första placering i msv B i Sverige samt brons i finalen för lag-DM. Vi satte ett nytt personbästa, dessutom fick vi hyfsade resultat i msv A och drygt 75% i just msv A på programridning. Det är otroligt kul att han trots sin ålder fortsätter att överraska mig och jag hoppas och tror att vi i år kan kvala till Inter. 

Joy fick njuta av tillvaron på Segra och i höstas flyttade hon tillbaka dit efter att ha tillbringat sommaren på Ugglarp och startat några msv C med fina resultat. Hon trivs så bra på Segra, där får hon vara läromästaren som alla vill rida och bjuda många olika ryttare på den fina ridkänslan som hon alltid ger. Nu under jullovet passar jag själv på att rida henne några dagar och träna lite byten och piruetter, vilket hon helt klart njuter av.

Jag avslutade min domarutbildning i november och kan även titulera mig överdomare när jag blir utexad domare 2018. I mars kommer jag att döma upp. Samarbetet med min sponsor Eponia fortsatte vilket jag är så otroligt tacksam för. I fredags var jag hos Jenny och hämtade mina nya stövlar (se bilden nedan), de är så fina och redan sköna att rida i.

På jobbfronten var det händelserikt: jag bytte arbetsplats två ggr och fick träffa många duktiga kolleger. Jag trivs jättebra på Kungsskolan i Örkelljunga där jag började i november.

Framför allt fick jag fortsätta att njuta av livet tillsammans med Kim i Starby där jag stortrivs. Kan inte tänka mig en mer stöttande sambo som nästan alltid följer med som groom. Han skämmer bort mig med god mat och blommor (ibland) och gör att det är roligt att komma hem till lugnet på landet.

Jag blev faster i maj och fick träffa min brorsdotter när jag firade jul i Finland. Det var härligt att träffa familj och vänner igen och kunna njuta av tiden tillsammans.

Året som gick lärde jag mig att lyssna på mig själv och insåg att det inte är egoistiskt, utan nödvändigt, att göra val som är bra för dig själv. Mår du inte bra själv kan du inte heller stötta andra och få dem att må bra.

Jag önskar er alla ett riktigt Gott Nytt År, ta hand om er själva och tveka inte att stanna upp och lyssna på er själva ibland. Den viktigaste personen i ditt liv är Du.

Likes

Comments

Nu var det ett tag sedan jag skrev senast! Det har varit full rulle med domarkurs, jobb och hästar :)

Tyvärr blev det ingen fristående DM-final på Flyinge då hela tävlingshelgen blev inställd p.g.a. en smittsam sjukdom. Det var synd, men självklart det enda rätta att göra! Kanske det blir en tävling på det nya årets sida i stället, vi får se. Jag har bestämt mig för att gå över till LCR f.r.o.m. nästa år då jag tycker att vi haft en så bra stämning på de gemensamma träningarna inför lag-DM. Kanske vi kan få ihop ett lag till lag-SM snart? ;)

Jag har skaffat en nygammal sadel, köpte den av Caisa som ridit Joy på Segra ifjol. Det är en Santa Cruz Leopold och den passar både mig och hästarna jättebra! De går verkligen mycket bättre med den och jag hamnar i rätt position. Både Kiera och Loopy har känts riktigt fina på sistone och snart får de ett välförtjänt jullov när jag åker till Finland för att fira jul med familj och vänner. Danny hoppade med Kiera för första gången förra fredagen och hon var jätteduktig! När jag sedan red henne dagen därpå var hon superfin, ibland måste jag påminna mig själv om att hon bara är tre. Jag fällde faktiskt några lyckotårar på ryggen, en så härlig ridkänsla bjöd hon på. Hon är utan att överdriva den mest begåvade och finaste hästen jag någonsin suttit på. Vilken häst!

Detta innebär att jag säljer min Kieffer Lech Profi som är i mycket gott skick, jag hoppas att jag hittar en köpare till den! Jag har även fått ett nytt träns till Loopy från Eponia, det är jättesnyggt och passar Loopy verkligt bra. Här är en bild på alla mina Eponiaträns, det som är längst till vänster är det nya:

Som jag skrev i det förra inlägget så hade jag min sista domarkurs på Strömsholm i slutet av november. Den var intensiv, men jättebra och givande än en gång. Nu har jag klarat alla de teoretiska bitarna av kursen och endast uppdömningen återstår. Den kommer att bli i mars då alla vi skåningar (låter skoj att säga så när man är finlandssvensk!) dömer upp på samma tävling.

Imorgon ska jag åka och träna till Catrin, det ska bli kul! Har inte varit på träning på några veckor då vi inte fått tiderna att passa med mina tränare. Känner mig riktigt taggad! Annars blir det lite julpynt i helgen och mycket "hästeri" såklart ;) Nu är det endast en dryg vecka till jul, tiden går så vansinnigt fort!

Avslutar dagens bloggtext med ett par bilder; en på Loopy och Kiera som njuter av varandras sällskap i hagen och en på Kiera i närbild. Ha en fin tredje advent!

Likes

Comments

Det var ett tag sedan jag skrev och mycket har hunnit hända! Jag har börjat på min nya arbetsplats i måndags, jag jobbar numera som lärare i tyska och engelska på Kungsskolan i Örkelljunga. Jag har blivit så väl bemött av både personal och elever och trivs jättebra! Skolan påminner mycket om min egna gamla högstadieskola Ströhö i Borgå där jag också själv började min lärarkarriär som 22-åring. Jag har många goda minnen från Ströhö både som elev och lärare.

Jag har även hunnit rida finalen i lag-DM i Trolleholm tillsammans med de andra deltagarna från LCR och vi kom trea och blev belönade med fina rosetter och plaketter från förbundet :)

De tre bästa lagen har dessutom blivit inbjudna att rida en "grande finale" på Flyinge den 10 december, det ska bli jättekul!

Igår var jag så glad när jag såg att det snöat under natten. Jag hann ta en bild på all snö från mitt arbetsrumsfönster, men tyvärr har allting försvunnit. Snön gör allting så mycket vackrare och renare på nåt sätt!

Imorgon bär det av till Strömsholm för sista gången, jag kan knappt tro att jag snart blir utexaminerad! Vi har ett skriftligt domarprov på lördag, jag har pluggat en hel del och hoppas att allting sitter nu ;) Det praktiska domarprovet vet jag inget säkert om, det kanske blir i slutet av januari. Så idag gäller det att packa med sig kläder för alla väder, för det är garanterat kallare uppe i landet!

Önskar er alla en fin helg, kanske ni ska gå på julmarknad eller plockar fram pyntet därhemma? ;) 

Likes

Comments

Nu är det äntligen höstlov, tjohoo! Jag känner verkligen att jag behöver ladda batterierna efter en intensiv och stressig höst. Jag ska faktiskt också byta arbetsplats efter tre veckor, då börjar jag jobba på Kungsskolan i Örkelljunga. Det ska bli kul, även om det krävs rätt mycket av en som lärare då man byter skola mitt under en termin.


För en dryg vecka sedan var jag och tävlade på Åsbo Ponnyklubb med Loopy. Jag hade bestämt mig för att starta msv B:2 för att han någon gång skulle få känna att det är lätt inne på tävlingsbanan. Vi hade möjligheten att värma upp inne i det lilla ridhuset, men jag insåg fort att det inte skulle gå då vi var alldeles för många ekipage som trängdes om samma lilla yta. Därför tog jag beslutet att gå ut i regnet och rida fram på hoppbanan istället, där var det helt tomt. Det var en bra lösning, för där fick jag plats att verkligen rida fram ordentligt. Loopy har så stor gång så han måste få sträcka ut ordentligt i framförallt galoppen. Väl inne på banan fick vi till en av våra bästa tävlingsritter någonsin, resultatet blev 65,814% (faktiskt vårt personbästa i en msv B!) och vi slutade på en fjärdeplats. Jag var jättenervös medan jag inväntade de sista resultaten då vi var flera som fick jämna procent. Det kändes riktigt härligt att få komma till prisutdelning! Jag är så stolt över min enögda gentleman, han var verkligen värd en placering! Nästa tävling kommer att bli omgång 3 av DM den 12/11.

Jag fick även ett par nya grejer från Eponia för en dryg vecka sedan, nämligen ett nytt pannband till Loopy och ett par nya jeansridbyxor. Visst är de fina?
Jag har nu skickat in måtten för ett par nya stövlar från Eponia, det kommer att bli ett par bruna med ljus klack. Väldigt stilrent och snyggt! Denna vecka skall jag även sätta ihop ett nytt träns åt Loopy tillsammans med Jenny, visst måste han ju få ett som matchar det nya pannbandet ;)

I lördags var jag på Elmia tillsammans med min vän Titti. Det var kul att vara på en horse show igen, gå omkring och titta på hästgrejer och få njuta av högklassig ridning. Speciellt kul var det att se Paulinda vinna Grand Prix-klassen. Jag shoppade inte mycket, men ridstrumpor, nya vita benskydd åt Loopy och en skjorta från Gina Tricot köpte jag.

Denna vecka är även Kim ledig så vi ska passa på att fixa lite grejer hemma. Dessutom ska vi på Halloweenritt till Catrin på onsdag, jag ska rida Joy i slutet i veckan och hålla några träningar. På lördag ska jag även åka till Lund för att träna med DM-laget igen, kul! Mycket häst som vanligt alltså ;)

Önskar er en fin Halloween och Allhelgonadag!


Likes

Comments

Hej igen!

Har haft mycket program på sistone och inte hunnit blogga, men nu har jag min första lediga lördag på länge så jag tänkte göra slag i saken 😉

De två senaste helgerna har jag både skuggdömt, bisuttit och varit domare själv. Jag har suttit med två olika domare, dessutom på knockoutdressyr där man använder sig av fälttävlansprogram.

Det var nyttigt att se andra program som inte rids i vanliga fall och att diskutera bedömning med domarna är alltid givande. I söndags dömde jag sedan själv på en pay and ride i Allerum, det var kul och jag märkte att jag nu börjar kunna döma mer "automatiserat". Nu har jag bara 1 gång kvar att skuggdöma och 3 ggr kvar att bisitta. Under höstlovet tänker jag sätta igång med pluggandet inför tenten i november

Igår var jag och tränade för Paulinda och Loopy var superduktig! Jag tror faktiskt att det var vårt bästa pass någonsin och vi fick mycket beröm. Han kändes snäppet rundare och bärigare även i piruettarbetet och var riktigt fräsch och fin. Eftersom jag haft mycket på jobbet under veckan, bl.a. jobb från 7.45-18.30 på måndag och 7.45-19.30 på tisdag, har Loopy haft en lättare vecka och det har helt klart gjort honom gott. Jag tror att det är bra att ibland bli påmind om att även äldre tävlingshästar mår gott av lite lättare veckor, men även av omväxlande arbete. Själv brukar jag variera dressyren med hoppning, uteritter och löslongering. För att få en glad och hållbar häst tror jag att det är jätteviktigt att tänka på just variationen och på att lägga in lättare veckor ibland.

Avslutar dagens bloggtext med en bild på en nöjd Loopy efter gårdagens träning och en annan på mina nya ridgrejer som kom i veckan; en ny tävlingshjälm från One K, ett par ridstrumpor från Pikeur och ett rött ridtäcke som jag ska använda på Halloweenritten hos Catrin 😉 Önskar er alla en fin helg!

Likes

Comments

Förra helgen var jag på dressyrdomarkurs och det var lika givande som alltid! Det blev både teori, bedömning på Strömsholm och på en tävling, många bra diskussioner och ett skriftligt prov. Nu har jag bara ett tillfälle kvar (inklusive en stor tent) och därefter får jag göra domarprovet. Ulf (vår kursledare) erbjöd sig att komma ner till Skåne, vilket underlättar jättemycket för oss som bor här då vi ska ha egna skrivare till provet. Om allt går väl är jag utexaminerad domare i vår!!

Imorgon ska jag bisitta på en tävling i Gångvad, då passar jag på att hälsa på Joy eftersom hon ju står där ❤ Jag har 7 ggr kvar att bisitta/skuggdöma och jag tänker fixa dem nu i oktober så att allting är klart inför domarprovet. Dessutom ska jag vara domare på en pay and ride nästa vecka, kul!

Vill avsluta dagens bloggtext med att göra reklam för två saker: för det första rekommenderar jag att ni går in på Eponias hemsida och kollar in de fantastiska DIY-stövlarna man kan designa, själv tänkte jag mig ett par i vintage brown 😉

https://www.eponia.se/produkt-kategori/eponias-ryttare/eponia-mattanpassade-diy-ridstovlar/

För det andra vill jag säga att min nya ridjacka från Equestrian Stockholm är underbart skön och så snygg! 😍 Jag fick den i present av Kim i början av veckan.

Ha en riktigt skön helg trots stormblåsten! 😉 Jag och Kim håller på att återhämta oss från magsjuka 😣

Likes

Comments

Under de senaste dagarna har jag varit med om en omskakande händelse som gör att jag bestämde mig för att skriva en bloggtext om hästarnas betydelse för mitt välmående. Jag kommer också att berätta om något som inte många vet om, nämligen att jag lidit av depression.

För snart tre år sedan gick jag igenom en svår skilsmässa samtidigt som min mamma blev svårt sjuk. Det höll på att knäcka mig totalt och våren 2015 minns jag bara som ett enda, långt helvete. På något sätt lyckades jag ta mig igenom läsåret och hålla god min inför elever och kolleger, men när sommaren kom bröt jag ihop och fick diagnosen medelsvår depression. Utan hästarna och utan den stöttning av familj och vänner som jag fick skulle jag inte vara där jag är idag. Flytten till Sverige blev min räddning, jag ville lämna Finland bakom mig och få en nystart. Det fick jag också, inte bara för att det var ett annat land och en annan miljö, utan i också i och med ett nytt jobb och en ny kärlek.

Idag mår jag mycket bättre, men jag är känsligare än förr och har fortfarande mina svackor. Samtidigt har jag lärt mig att säga nej till vissa saker. Alltsedan jag gått i skolan har jag varit en duktig flicka och sådana blir ofta utnyttjade av folk. Man öser fler och fler uppgifter över dem, för de är ju så duktiga och klarar av allt. Det gör man också tills den dagen kommer då väggen kommer emot.

Hästarna har dock alltid varit mitt andhål och det finns ingenting som får mig att må lika bra som ett ridpass, för då kan jag inte tänka på något annat. Hästarna känner på sig om du "inte är där". De är och förblir min stora passion och jag kan inte föreställa mig ett liv utan hästar.

Slutligen vill jag uppmana er alla om att vara rädda om er själva. Livet är här och nu: gör det du älskar, våga ta steget och våga förändra ditt liv om du inte är nöjd. Gör inte saker bara för att du förväntas göra dem och för att "det hör till". Det är ditt liv och ingen annans!

Likes

Comments

Nu har hösten kommit på allvar och på jobbet är det fullt upp med undervisning, möten, utvecklingssamtal m.m. Även utanför skolan är det full rulle som vanligt, dvs. hästar, hästar och hästar ;) Jag har inte hållit så många träningar, men har tränat själv för Paulinda och Catrin och så tar det ju mycket tid att ta hand om tre hästar efter jobbet.

I fredags kunde jag äntligen köra Joy tillbaka till Segra igen. Läkningen av sticksåret var rätt seg då såret var djupt, men nu verkar hon vara på bättringsvägen, tack och lov! Hon har inte varit halt en enda dag, vilket är ett gott tecken. Nu får man släppa ut henne i hagen igen och skritta med henne, skönt!

I lördags var jag i Laholm och tävlade msv A:1 med Loopy igen. Vi hade en riktig otur med vädret då regnet formligen vräkte ner precis när vi skulle skritta fram. Jag fick ställa mig i ett litet skjul och vänta på att det värsta skulle dra förbi... Loopy har alltid hatat vatten, han försöker skydda sitt ena öga så gott han kan genom att dra ner huvudet mellan frambenen. Framridningen blev alltså litet rörig, även med tanke på att det var många som trängdes om samma område.

Väl inne på banan i ridhuset fick jag till en av våra bästa ritter någonsin. Jag red verkligen till 100% och Loopy kom inte lätt undan! Vi fick ett par dyra missar på slutet (han stannade upp i den ena piruetten och tog inte skänkeln i bytesserien vilket ledde till att jag inte fick till alla fem byten i vart fjärde, utan där blev ett i vart femte), men det var också mycket som var bra! Vi hade många sjuor i protokollet och fick t.o.m. en sexa för den andra piruetten vilket är en stor förbättring. Britt Hammar var huvuddomare och gav oss drygt 60%, vilket jag är väldigt nöjd över. Slutresultatet blev 57,350% då de andra domarna inte var riktigt lika givmilda med poängen. Det känns i alla fall som om vi är på rätt väg nu och att det faktiskt är möjligt att rida en msv A med hyfsat resultat! Nu backar vi bandet lite grann och tävlar endast msv B i slutet av säsongen, jag vill att Loopy ska få känna att det ibland är lätt på tävling också.

Idag har jag en lång arbetsdag från 7.45 till 17.30 och skall därefter åka till Catrin på sadelkväll. Jag måste skaffa en dressyrsadel åt Kiera och tänkte att det kan vara bra att få lite tips. På fredag bär det av på domarkurs till Strömsholm, det skall bli roligt! 

Hoppas ni har en fin vecka! :) 

Likes

Comments

Det är ett tag sedan jag bloggade senast och mycket har hunnit hända!

Börjar vi med det tråkiga så är det att Joy skadat sig i hasen efter endast en dag på Segragymnasiet. Ingen vet vad som hänt men antagligen blev hon sparkad av en annan häst och fick ett otäckt sticksår. För att göra en lång historia kort verkar det tack och lov som om såret läker som det ska och hon står kvar på Ugglarp ännu denna vecka så att veterinärerna kan ha koll på henne (jag fick alltså hämta hem henne efter endast en dag på Segra).

I lördags föll jag av Kiera för första gången, något som var helt och hållet mitt eget fel. Ibland "glömmer" jag att hon bara är 3 och kan reagera på saker och ting. Vi började ritten tillsammans med en annan häst i ridhuset och när den lämnade oss hoppade jag inte av direkt utan fortsatte rida. Jag kände att Kiera blev jättespänd och bestämde mig sedan för att komma ner, varpå hon bokstavligen försvann under mig när jag var på väg ner. Jag trillade av med huvudet före och fick mig en ordentlig smäll.

Låret är helt svart och blått, men det jag var orolig för var nacken då det gjorde ont och halsen kändes svullen. Jag uppsökte läkare på måndag och fick åka på skiktröntgen till Ängelholm och sedan in till ortoped i Helsingborg, men till all lycka hade jag ingen fraktur och inte heller någon ligamentskada. Och det viktigaste av allt: jag får rida igen! ;)

I söndags var det dags för den första lagtävlingen i DM Msv B. Det var en god bit att köra då det var på Sydslättens RF i Anderslöv i Trelleborg. Det var underbart väder och Loopy kändes fräsch på framridningen. Väl inne på banan kunde han ha haft mer energi, men jag fick till en jämn ritt och det kändes som om han lyssnade bra på mina hjälper. Resultatet blev 64,884% i msv B:2 vilket faktiskt är vårt personbästa i en msv B-klass, inte så tokigt att få till det på lagtävling!

I slutet av augusti var det EM i Göteborg vilket knappast någon hästfantast gick miste om med tanke på Sveriges goda framgångar. Jag var där på fredag och lördag tillsammans med Catrin och fick se helt makalösa ritter först i specialen och sedan i küren, så roligt! Jag hjälpte även Jenny i hennes monter på lördag, det var verkligen mycket folk och ett hårt tryck på utställarna. Jag fick använda mig av alla de språk jag kan, skoj! Fick även med mig två par vita ridbyxor, vilket alltid behövs. De är ju aldrig vita efter en tävling så det är bra att ha flera i omlopp... Annars shoppade jag inte mycket, det hann jag inte med. Fyndade endast ett par Kingslandskor som råkade finnas kvar i just min storlek (42), något som nästan aldrig händer!

Annars har vardagen rullat igång igen med nytt jobb, hästar och träningar. I helgen blir det bisittning på tävling och kräftskiva hos Catrin förutom det vanliga (hästar och stalltjänst).

Önskar er en bra fortsättning på veckan! :)

Likes

Comments