Hemmagjord Nyponsoppa!

Innan jag slängde mig på planet till Paris i förra veckan passade jag på att frysa in ett gäng nypon som jag plockat dagen innan på min och Noblesses skogsrunda. Jag älskar nyponsoppa och har länge velat lära mig att koka min egna. Äntligen gjorde jag slag i saken! På torsdagsnatten, efter att jag stressat liver ut mig mellan kursstart på KMH (som drog ut på tiden) och hemlig Foo Fighters konsert på Vasateatern, tog jag ut de frysta nyponen och lät dem tina över natten. På fredagsmorgonen satte jag igång!

Här är receptet jag följde!

500 gram nypon (ungefär 8 dl)
1,5 liter vatten
1-2 matskedar potatismjöl
1 dl socker

1. Snoppa och skölj nyponen.
2. Häll upp vattnet i en kastrull och koka nyponen i ca 30-40 minuter, ända tills de känns mjuka.
3. Mixa nyponen tillsammans med ca 6 dl av vattnet från kastrullen. Späd på med mer vatten ifall mixningen går trögt. Du ska få en tjock puré.
4. Passera purén genom en sikt för att få bort alla kärnor.
5. Koka upp den släta nyponpurén och tillsätt sockret.
6. Späd med vatten till 1 liter färdig nyponsoppa.
7. Red soppan med potatismöjl utrört i vatten.
8. Häll upp den klara soppan i din favoritmugg eller servera tillsammans med gammeldags vaniljglass som jag gjorde!

Happy tasting!

  • RECEPT

Gillar

Kommentarer