Jag har ingen riktigt häst

Travhästar. Vamblod. Ridtravare. Kalla dem vad du vill, men kom aldrig och påstå att de inte är riktiga hästar. Jag (och säkerligen andra) som har en ridtravare har fått höra ett flertal gånger;

"Ridtravare kan ju inte hoppa?"

"Är det inte jobbigt att ha en travare, de kan ju typ inget?"

"Travare kan väl inte galoppera?"

"Varför har du en travare om du vill träna och typ tävla?"

"Varmblod är ju så klumpiga.."

"Varför köper du inte en riktig häst istället?"

Well. Nu ska ni få höra något som antagligen kommer komma som en chock... Varmblodiga ridtravare är också hästar. Förvånad? Tänkte nästan det.

Att vissa ridtravare inte "kan" hoppa beror helt och hållet på hur den tränas, och hur musklad den är. Great t.ex. är inte så duktig på att hoppa, för jag har inte som mål att hoppa med henne, men min väns ridtravare kan hoppa 1.10m. Det beror på att Great är inte tränad till att hoppa, men det är min väns häst. Alla hästar kan hoppa, och så är det. Dock har alla olika kapacitet liksom vi människor.

Att en ridtravare "inte kan någonting" beror också på hur den tränas. Om den är tränad till att springa på travet, klart som sjutton att den inte kan medelsvår dressyr då? Det är väl logiskt.

Ridtravare kan galoppera, det kan hästarna som tränas till travet också göra. Det handlar fortfarande om kapacitet och träning. Vår förra ridtravare Eddie var svår att få galopp på, för han var inte tränad till det. Han rusade gärna in i galoppen och hade lättast för att galoppera ute i "skogen", helst i uppförsbackar. Great kan fatta galopp från skritt.

Ja, varför har jag en ridtravare om jag vill träna och tävla? För att de kan lära sig lika mycket som andra hästar, bara att det kanske tar längre tid, eller så kan de inte alls, liksom vissa hästar som är uppfödda till hoppning inte alls vill hoppa. Det är väldigt individuellt.

Varmblod är klumpiga? Jag känner minst lika många andra hästar som är klumpiga, så jag förstår inte varför just ridtravare har fått den stämpeln liksom kallblod.

Och den sista och vanligaste frågan... Varför köper jag ingen riktigt häst? Jag hade ingen aning om att ridtravare inte var hästar. Vad är de då? En annan ras liknande elefanter? Jag förstår frågan, och jag förstår att det menas att ridtravare inte har någon kapacitet, och inte kan komma någon vart. Men det är helt fel.

Självklart har ett halvblod som är avlat till att hoppa 1.30m andra förutsättningar jämfört med en travare som är avlad till att kunna springa fort rakt fram. Man får inte glömma dess härstamning och heller inte dess förutsättningar som att deras benställning är på ett annat sätt än t.ex. ett halvblod. Detta gör att en ridtravare kan behöva dubbelt så mycket träning som det där halvblodet med fin hoppstam. Att hästarna är byggda olika gör inte att hästen är mindre häst bara för att. Likaså med kallblod. De är byggda för att dra vagnar, kunna gå bra i kuperad terräng och gå långa sträckor, och då är det klart att de behöver kanske mer och lite annan träning för att kunna tävla i hoppning eller dressyr. Däremot finns det ridtravare (eller kallblod) som naturligt inte alls ville springa på travet men som ÄLSKAR att hoppa och/eller vara ute i skogen och galoppera.

Nu är inte att tävla det viktigaste, men det är det ämne och exempel många ofta tar upp gällande ridning. Och bara för att man inte vill tävla betyder det heller inte att man är mindre värd som ryttare.

En sak som många verkar tro är att det är många som vill ha häst och köper ridtravare bara för att de är billiga. Att vissa människor inte har råd med en "fin" häst så då tvingas de att köpa ett "fult gammalt varmblod". I vissa fall handlar det såklart om pengar. Alla har inte råd (eller lust) att köpa en "typisk stjärna med kapacitet" för 250.000kr, eller ens för 30.000kr. Men kärleken till en häst sitter väl ändå inte i dess pengavärde? Vad är det som säger att bara för att en häst kostar 250.000kr så är den värd att älskas mer? Då är den värd att få ett bra hem? Och vad är det som säger att hästen är fin bara för att den är dyr?

Jag vet om människor som har köpt dyra och "fina" hästar som ständigt är skadade, har blivit triangelmärkta eller som inte alls vill ut på tävlingsbanan. Ett högt pris garanterar inte alltid den "perfekta" hästen. Och om jag bara vill ut och lulla runt i skogen, varför måste jag då ha den där "riktiga" hästen? 

Kan inte jag få älska min häst för att den är min, för att den är min bästa vän, för att vi litar på varandra, och framför allt för att den, till skillnad från många människor, inte dömer en efter ens kapacitet, mål, värderingar eller utseende?

Alla hästar har rätt att bli älskade oavsett storlek, ras, färg, kapacitet eller mål. 

Du har ingen som helst rätt att kalla mig misslyckad, min häst ful eller säga att jag borde skaffa mig en riktig häst bara för att jag har en ridtravare.

Gillar

Kommentarer

louisakarlsson
louisakarlsson,
Så himla bra skrivet! ❤️
nouw.com/louisakarlsson
Beatrice,
Bra inlägg!! 🙌🏼
beashastliv.for.me
-
,
Tänk om alla "fullblodssnobbar" där ute kunde läsa ditt inlägg..
Jag började leta häst för snart 2 år sedan & hittade rätt snabbt ett varmblod väldigt nära. Har aldrig mött en häst med så mycket personlighet så jag bestämde mig rätt snabbt för att köpa henne.
Alla runtomkring var glada för min skull, förutom en person, samma person som gjort att jag delat upp hästmänniskor i "hästälskare & "fullblodssnobbar". Hon tyckte inte att jag borde behålla henne utan att jag hellre borde spara lite mer pengar & köpa en så kallad "riktig häst" ; alltså ett fullblod.
Idag är jag så himla glad att jag köpte min ängel på fyra hovar & struntade i vad min kompis sa. Min tös både galopperar & hoppar, med mycket vilja & egen charm!
Har en dröm att en dag köpa mig en egen arab, men jag vet inte om någon häst kan leva upp till min varmblodsdam..
Magdalena Persson
,
Japeloup de lux är hälften travare och vann individuellt guld i OS, Seoul.

Baloubet du Rouet vann Os guld individuellt, OS brons i lag, 1:a på världscupen tre gånger, tvåa på världscupen två gånger, trea i världscupen en gång och guld i lag i VM. Baloubet du Rouets farmor är fransk travare.

Så de som kritiserar och säger att travare inte kan hoppa är helt korkade och okunniga.
Susanne
,
Hej,
Oj vad jag känner igen mig här:) Har nog också hört alla dessa argument som vissa människor gärna delar med sig. Har hört det från allt från stalltjejer till ridlärare osv. Jag har själv en travare sedan 21 år, som varit en helt underbart ridhäst. Lärde mig galoppera av honom:) Han fyller snart 31 år så är nu en glad pensionär. Han har dessutom varit en mkt frisk häst och skulle vilja säga att tack vare all travträning/social träning så var han mycket enkel att hantera för en ung nybörjare som jag var för 21 år sedan. Älskar min travare!