Minimera plastförbrukningen, handla lösvikt

Idag är stor del av matvarorna i butik paketerade i olika typer av plast. Detta har, som vi nämnt tidigare, stor påverkan på miljön och vår planet. Enligt naturskyddsföreningen så hamnade 5-13 miljoner ton plast i naturen, av de 322 miljoner ton plast som tillverkades globalt 2015. Detta är helt oacceptabla siffror, och vi måste helt klart minska vår plastförbrukning. Att handla i lösvikt är ett utmärkt sätt att minska plastanvändande på, och även ett jätttebra sätt att återanvända gamla glasburkar som de flesta samlar på sig varje månad.

Snittsvensken konsumerar ca 110 kilo av förpackningar per år, vilket är många tunga kilon och bidrar till att sopbergen blir allt högre. Många människor är inte särskilt duktiga på , eller struntar helt i att källsortera, vilket resulterar i att plasten hamnar på fel plats och av den anledningen kan den inte återvinnas. Att återvinna plast blir allt vanligare, men det krävs väldigt mycket energi och det krävs nya tillsatser, som inte alltid är så snälla mot naturen.

Vi har länge försökt minska vår förbrukning av plast, ofta då genom att välja bort en del varor i butikerna. I staden vi bor är möjligheterna att handla lösvikt ganska minimala, men nyss fann vi ”Godhem” inte alls långt hemifrån, en helt ekologisk butik med stort utbud av torrvaror och grönsaker i lösvikt! Heeeelt underbart. Förhoppningsvis kommer det bli fler av dessa affärer, vilket såklart kommer göra det lättare för oss att göra rätt. Men så länge är det ändå viktigt att rösta med plånboken i affären, stötta ekologiska bönder och opaketerade varor för att göra skillnad. Vi har mycket mer att säga till om än vi faktiskt tror, och detta är ett väldigt bra sätt att visa intresse för förändring!

Vi kommer definitivt dela med oss av fler upptäckter och tankar kring ämnet , och vår resa mot ”Zero Waste”. Hoppas ni vill haka på oss mot förändring!

Gillar

Kommentarer