5 Enkla sätt att minska svinnet på

För att reducera det dagliga svinnet krävs det ibland lite planering. Ett bra sätt att göra detta på är genom att alltid ha en färdigpackad väska eller påse med saker som bland annat kan ersätta engångsartiklar, som vid t.ex take away. Engångsartiklar är för det mesta gjorda av plast, och med tanke på alla människor som äter take away varje dag blir det en hel del väldigt onödigt svinn. Av den anledningen är det utmärkt att ha en matlåda med sig, och be matstället använda din egen låda istället för en engångsartikel! Jag köpte nyss en ny låda i stål som håller kall mat kall, och varm mat varm. Men detta är självklart inte ett måste, utan det går lika bra med nån gammal plastlåda som finns hemma. Återanvändning så länge det går är det bästa! Vid sidan av lådan har jag också en kaffel/sked som jag använder istället för att ta nya plastbestick när det erbjuds, väldigt smidigt att ha en sån där i väskan!

För att undvika slit och släng med servetter har jag även en liten tygtrasa som funkar perfekt att tvätta av efter användning! Här skulle jag dock rekommendera en tygtrasa i mörkare nyans, då det är lite lättare att få bort fläckar...! Men hade den här liggandes och en tar det en har. Sen har vi min favorit, vatten-termosflaskan! Den här är helt underbar, då den precis som matlådan håller det kalla vattnet kallt, även under de hetaste dagarna. Det är ett storstort plus, men det viktigaste är ändå att alltid ha en flaska med att fylla på, istället för att köpa onödiga plastflaskor. I dokumentären " A plastic ocean", tycktes det vara just plastflaskor som var den största miljöboven, och enorma mängder plastflaskor cirkulerar just nu runt i haven.

Sist men inte minst har vi tygpåsar i olika storlekar! Har alltid dessa med mig då det ofta blir oväntade affärsbesök, och för att undvika plastpåsar plockar jag fram en sån istället. Inte förens förra året började t.ex klädbutiker ta betalt för sina plastpåsar, men idag är fortfarande ”frukt & gröntpåsarna” gratis, vilket leder till att vi överanvänder oss av de. Det funkar hur bra som helst med små tygpåsar istället, och de är mycket snällare mot miljön! Dessa är också väldigt enkla att sy ihop av gamla tygtrasor, vilket också bidrar till återanvändning!

Där har ni några enkla sätt att minska användandet av engångsartiklar och onödigt svinn! Hoppas ni har en fortsatt bra dag och väljer bort engångstallriken under midsommar! ;)

Gillar

Kommentarer