Från fredagen den 17 november till torsdagen den 23 november ska jag och min klass till Island. Jag är jättetaggad och det ska bli riktigt kul. Nu innan har vi fått i uppgift att skriva ett inlägg om Island och Sveriges språkhistoria. Både svenskan och isländskan härstammar från indoeuropeiska och germanskas. Huvuddelen av språken som talas i Indien och Europa härstammar från indoeuropeiska. Idag talar 3 miljarder människor något indoeuropeiskt språk och är den största språkgruppen. Þ detta är en bokstav som vi brukade ha i svenskan men som vi inte längre använder men den finns fortfarande kvar i isländskan. Thorn kallas bokstaven och den uttalas„“th“.

Isländskan: A Á B D Ð E É F G H I Í J K L M N O Ó P R S T U Ú V X Y Ý Þ Æ Ö
Svenska: A B C D E F G H I J K L M N O P Q R T U V W Y X Z Å Ä Ö
Vad finns det för skillnader och likheter mellan alfabeten?
Isländskan är rätt likt på det sättet att vi har ungefär har samma bokstäver. Men isländskan har dubbla vokaler. Det vill säga att de har vokalen igen fast med en apostrof och den uttalas lite annorlunda. Sedan har de också þ (thorn) och Æ som vi inte har. Bokstäverna som isländskan inte har men som svenskan har är Q, W, Z, Å, Ä.

Hur tror du att Island känner kring låneord?
Sverige gillar verkligen låneord. Men inte isländskan. De flesta skulle nog kanske gissa att det är eftersom att det är mindre än 400 000 männsiskor som pratar isländska. Om de skulle börja ta in låneord hade kanske låneorden börjat ta över språket. Ord börjar ersättas och snart använder man inte samma vardagliga ord och språket börjar att dö ut. Det är vad isländarna skulle kunna vara rädda för och det är inte konstigt. Eftersom att det inte finns så många människor som pratar språket och det är lättare för språket att dö ut. Dessutom har jag fått känslan att Island är mer traditonellt och att Island inte är så mycket för förändring eller i alla fall inte för språk.
Islänningar har ett system skulle man kunna säga kring hur deras efternamn bestäms. Om det är en flicka tar man pappans namn och sätter dit “dóttir“. Om det är en kille så gör man samma sak fast ”son” efter. Ett barn utan pappa har oftast sin mammas namn istället för pappas. Det kan vi se i svenskan idag då vanliga svenska efternamn är Svensson, Karlsson, Johansson osv. I efternamnen ser man att vi brukade göra så med. Dock så ser vi att “ son“ var den vanligast ändelsen eller den som har levt kvar.

Här är en liten ordlista på ord som kan vara bra att kunna om man ska besöka Island.
Hádegismatur – lunch
Ärligt talat ser jag inte någon jättestor likhet. Eventuellt att man skulle kunna tänka sig att matur liknar mat vilket det gör.
Baðherbergið – badrum
Det man kan se är att “bað“ liknar “bad“ annars inte så stor likhet.
Takk – tack
Den ända skillnaden här är ett k istället för C. Jag tycker att orden liknar varandra förutom en bokstav.
Vatn – vatten
Samma bokstäver förutom att på isländska stavar man ordet med ett T istället för två. Man förstår att orden betyder samma sak.
Afsökun – ursäkta
Jag ser faktiskt inte någon likhet mellan orden och orden låter inte lika heller.


Vi har fått en text skriven på både isländska och svenska. Jag tänker nu nämna några likheter och skillnader eller saker jag har hittat i texten som är intressant.
Något jag tänkte på är att isländskan inte har Ä eller Å. Istället för Ä eller Å skriver de ofta E. Kommatecken används för att dela upp en mening och för att det ska vara en liten paus. När kommatecken var skrivet i svenska texten fanns det inget i texten på isländskan. Det fanns faktisk ingen kommatecken i texten på isländska. På isländska skriver man ord som “svenskar, norrmän och danskar“ med stor bokstav istället för liten som vi brukar göra i svenskan.

Det var allt från mig idag. Hoppas ni fick några nya kunskaper, hejdå!


(Faktan har jag fått från mina lärare och boken portal) (bilder tagna från Google)

Likes

Comments

Vad är en obekväm person? Det är någon som vågar säga den obekväma sanningen. En person som säger det vi egentligen inte vill höra eller som vi tycker är obekvämt att prata om. Är du en obekväm person?

Har du hört talas om Al Gore? Han blev nästan president i USA, fast bara nästan. Al är en obekväm person för de människor som inte vågar höra sanningen. Han släppte en film år 2006 som heter en obekväm sanning. Den skulle jag faktiskt kunna rekommendera om du vill höra sanningen om våran värld. I filmen berättar han sanningen om att vårt jordklot inte mår bra. Detta gör alltså honom till en obekväm person för andra människor. Det är därför jag gillar filmen. Han förklarar allt ordentligt och man förstår allvaret.

Clara Henry är en obekväm person. Det kan nog många tycka. Hon prata om många saker folk inte gillar eller tycker är obekvämt att pratat om. Clara är youtuber och författare. Hon har skrivit en bok som heter ”ja jag har mens, hurså?”. Att hon skrev en bok om mens gör henne till en obekväm person. Eftersom att hon skrev om ett ”obekvämt” ämne för många.Clara pratar mycket om jämställdhet och hon har även gjort en video om de 17 miljömålen. I varje video hon lägger upp på youtube så pratar hon om något obekvämt för en del människor. Hon är väldigt öppen och pratar exakt om det hon vill. Det tror jag har gjort henne populär. För att hon vågar prata om vad hon vill. Som många inte pratar om i vardagen.

Enligt mig så är Clara en väldigt bra förebild. Hon har fått fler människor att förstå och känna sig mer bekväma med att prata om obekväma saker. Jag rekommenderar hennes kanal för inspiration. Hon är även väldigt lättsam och rolig att kolla på. Jag har kollat på hennes videos i några år och hon är fortfarande lika intressant.

*bilderna är tagna från Google*

Likes

Comments

Är jag ett undantag för våran miljö? Nej såklart men jag lever så ändå. Nästan alla lever såhär, både du och jag lever på detta sätt. Men vi tänker inte på hur mycket vi skadar jorden för att vi tror att det är ett undantag. Vi ser vad som händer i världen och det är vårt fel för att vi fortsätter leva såhär. Både du och jag vill lämna en hel planet som inte är förstörd till nästa generation, eller hur?

Alltså som du förstår så kommer jag skriva om hållbar utveckling, mer specifikt två olika frågor. Frågorna som du kanske förstår är ”utgör jag ett undantag för miljön?” och ”är du beredd att ändra din livsstil?”

”Men jag behöver inte ändra min livsstil för andra gör ju inte det, liksom vad ändrar jag” så tänker nästa alla skulle jag tro, även jag för att vara ärlig. Men är jag redo att ändra min livsstil? Ärligt talat, nej. Jag önska verkligen att jag bara kände för att ändra min livsstil och hjälpa miljön men så är det tyvärr inte. Jag tror att det måste hända mig eller någon/något nära mig för att jag ska ändra min livsstil.

Om vi inte försöker fixa dessa problem som vi skapat kommer det bli katastrofala följder. Det kan vi tillexempel se med stormen harvey och Irma. Därför har man tagit fram de 17 globala miljömålen som är satta till år 2030. Dock så är det inte så lätt att bara ändra din livsstil, men om du börjar med att ta små steg så gör du skillnad! Självklart så måste man få hjälp av sina föräldrar om man fortfarande bor hemma för att kunna göra störst skillnad, så prata med dem. De kanske känner samma sak som dig och vill försäkra en bra framtid för dig och dina barn.

Så ingen är ett undantag och alla runt hela världen måste hjälpa till, speciellt vi som bor i rikare länder med till gång till mer. Du och jag måste jobba för att hjälpa allt och alla, vi kan faktiskt gör stor skillnad. Tänk dig alla stackars barn i Afrika som inte får gå i skolan och knappt har råd med mat. Om vi hjälper dem att få utbildning så kan vi uppnå målet om god utbildning, ingen fattigdom och ingen hunger. Men vi måste hjälpa miljön för utan jorden, vart ska vi leva?

Sammanfattning, vi måste ta hand om våran jord helt enkelt haha. Det är svårt att ändra vår livsstil men vi måste försöka och ingen är ett undantag för vi alla måste kämpa!Vill du läsa mer om de globala målen? http://www.globalamalen.se/om-globala-malen/

Steg du kan ta för att hjälpa våran planet http://www.miljoportalen.se/bo-leva/vad-kan-du-goera-foer-miljoen

Likes

Comments