MEDAN HAN LEVER

Jag slår upp boken som jag hämtade från biblioteket bara en timme tidigare. Boken jag slår upp är omtalad, omdiskuterad, hyllad. Boken jag slår upp är ett barns berättelse, ett barn som har sett, hört och varit med om för mycket vid en alldeles för ung ålder. Ett barn vars pappa har utnyttjat henne sexuellt från det att hon var två år till det att hon var i tidig tonår. Boken heter Medan han lever och är skriven av en av Sveriges främsta retoriker, Elaine Eksvärd.

30 minuter senare börjar tårarna samlas i mina ögonvrår. Tårar av ilska, frustration och förvirring över hur något sånt här kan ske, ramlar över kinderna och bli till fläckar på täcket. Mina käkar är hårt sammanbitna och mitt hjärta känner för alla dessa barn och unga med liknande historier. För denna historien är inte den enda, utan långt ifrån. Mörkertalet för utnyttjande barn är så stort och så ofattbart. Tre barn i varje klass beräknas bli utnyttjade och då är inte alla de barn som säljs som sexslavar runt om i världen ens med i kalkylen.

Jag tänker tillbaka på min egen uppväxt och på klasskompisar som har kommit och gått genom åren. Klasskompisar som man snabbt blir bästis med sådär på barns vis, klasskompisar som kanske utgör de där tre som har fått sin barndom skändad, bortrövad och förstörd. Detta måste få ett stopp, och det måste få ett stopp nu.

Jag är arg, så arg, så arg.

Gillar

Kommentarer