DAGBOKSANTECKNINGAR: ÄTSTÖRNING

Idag när jag kom hem från skolan stod min lillebror och stekte pannkakor vilket gjorde mig överlycklig då jag älskar pannkakor (nästan mer än jag älskar semlor!) och när vi hade satt oss ner och börjat fika slog det mig på första gången hur långt jag har kommit med mig själv och mitt förhållande med mat som ganska länge har varit extremt struligt.

"Nyårsmål: Sluta proppa i mig onyttigheter" - 1/1 2010, 12 år gammal

"Drömvikt: 55 kg" - 12/6 - 2013, 15 år gammal

"Springa en mil eller spy. När man ligger gråtande på golvet, andas in, andas ut. Fokusera. Borsta tänderna, munskölj, tvätta händer, tvätta ansikte - ångest." 8/9 2014, 16 år gammal

Mina ögon tåras när jag läser igenom vad Ida 12 år, Ida 15 år och Ida 16 år har skrivit i sina gamla dagböcker. Känslan av kanelbullarna jag hetsåt, följt av den galna löprundan i skogen med mantrat "måste få bort giftet ut min kropp" följt av fingrarna i halsen, det kalla porslinet mot kinden. Fy.

Jag har kommit en lång väg men samtidigt känns det som om ångesten över mat ibland bara finns runt hörnet. Det jobbar jag på genom att uppmärksamma "tjockis-tankarna" när de kommer, ifrågasätta dem för att sen låta de flyta förbi. Just idag är ångesten över mat långt borta, någonstans vid Antarktis faktiskt.

För två åren sen hade jag aldrig ätit pannkakorna jag åt idag. För två åren hade det inte gått en dag med utebliven träningsångest. För två år sen hade jag aldrig kunnat tänka mig att jag skulle stå här jag står idag. Idag kan jag njuta utan den sura eftersmaken av dåligt samvete och idag ser jag inte träning som ett straff för att jag har "proppat i mig onyttigheter" utan som belöning för att det få mig och min kropp att må bra.

Det är en tuff resa men kroppen är det finaste vi har och nu är det dags att börja uppskatta varenda centimeter av den. Jag älskar min kropp för att den låter mig kramas, spela volleyboll och uppleva häftiga saker, vad älskar du din kropp för?

Gillar

Kommentarer

paulajacobsson
paulajacobsson,
Du är så jäkla stark, grym och kommit långt! Väldigt viktigt inlägg <3
nouw.com/paulajacobsson
happinessbyida
happinessbyida,
Tack tack tack, fina du! <3
nouw.com/happinessbyida
Kerstin Svensson
,
Kanske inte trevliga gamla anteckningar att läsa, men det var då och nu är du verkligen på gång. Var tid har sitt och precis som du säger se framåt. Återigen kul att läsa dina bloggar. Kram på alla💗dag
Kerstin Svensson
,
Måste ju kommentera din lillebror. Han har många goda sidor och som han kan. Snygg är han också.
happinessbyida
happinessbyida,
Stor kram på dig också, glad att jag har dig! Kram <3
nouw.com/happinessbyida
clara,
Åh, så fint att du har kommit längre! <3 Kram!
claratoll.se