BÖCKER SOM JAG TYCKER OM OCH SOM ALLA BORDE LÄSA

Idag, kära vänner, tänker jag ännu en gång skriva om böcker.

I hela mitt liv har jag tyckt om att läsa böcker och att läsa böcker har gett mig väldigt mycket. Det har utökat mitt ordförråd, snabbat upp min läshastighet och förbättra min läsförståelse. När jag började min "läskarriär" var det bara hästböcker som gällde, men i takt med att intresset för hästar svalade gjorde även intresset för hästböcker det...

Idag har jag övergått till att tycka om att läsa massor med olika typer av böcker/texter och i sommar har jag nog nästan snittat 2 lästa böcker i veckan vilket inte är fy skam och nu har jag tänkt lista fem av de böcker som har stuckit ut mest. Så, here we go:

1. Homo Sapiens - En kort historik över mänskligheten Detta är en ganska matig och nördig bok som tar en stund att läsa igenom. Den är på 450 sidor ish och handlar om hur människa har utvecklats och om hur samhällen har växt fram och försvunnit. Detta är en superbra bok för den som vill bli lite mera allmänbildad och få ett övertag i frågesporter. Det som speciellt har satt sig i mitt minne är förklaringarna och berättelserna om alla djurarter som har funnit men som har försvunnit. Visste ni tillexempel att där har funnit jättevargar och minimini-elefanter? Nördigt men coolt.


2. Konsten att höra hjärtslag Detta är en sorglig, fin kärleksaga som tar en från New York till en avlägsen del av Burma. Denna boken läste jag under veckan i Grekland och den fick mig verkligen att tänka till och fundera. Den är så fin så fin så fin och jag tycker att alla borde läsa den. Den är lite lustig och finurlig och inte riktigt vad man är van vid men så läsvärd. Kortfattat handlar den om en kvinna vars pappa är försvunnit som hon spårar till Burma och via en äldre i byn där hon slutligen hamnar får hon sakta fram pusselbit för pusselbit om hennes pappas barndom och liv.

3. Att tänka som ett freak Detta är den senaste i raden av böcker jag har läst och denna är med lite finurlig och klurig. Den presenterar experiment och slutsater och vinklar och perspektiv som man förmodligen inte hade tänkt på annars. Jag menar, hur många har egentligen analyserat och funderat på hur man vinner en korvätar-tävling på bästa sätt eller på hur man egentligen borde lösa problemet med magsår?

4. Medan han lever. Well, scrolla ner.

5. Det handlar om dig. Jag är sedan tidigare ett fan av Sandra Beijer och hennes fina blogg och hennes ännu finare krönikor. Jag tror inte att jag kan räkna antalet gånger jag har fällt tårar över hennes texter på en hand och denna boken var inget undantag. Hon skriver så extremt fint, lättförstått, igenkännande och klockrent att bokens själva handling lixom hamnar i skymundan. Det är hennes sätt att skriva som etsar sig fast på ett väldigt fint vis. Läs den för min (och din) skull.<3

And that's it - nu ska jag måla griffeltavla och baka kladdkaka. Puss!

Gillar

Kommentarer