10 saker du bör tänka på till studenten!

Haha fasen vad jag minns detta! Här står vi inne på toaletten uppe i matsalen och har precis fått tillgång till all vår dricka igen eftersom rektorn låste in den för oss redan på förmiddagen. Så här hällde vi oss allt som var kvar hahaha!

1. ”Vi kommer alltid att vara vänner”

När de sista veckorna går och festerna avlöper varandra lovar vi att alltid hålla kontakten. Likaså när vi står där med tårarna på studenten och undrar hur vi ska överleva utan att ses varje dag. Men det gör man. Och sanningen är den att de flesta kommer du aldrig mer att ha kontakt med. Och vet du vad, det är inte hela världen! För livet går vidare, man växer och utvecklas åt olika håll och möter nya människor. Så småningom kommer man till och med på att man kanske inte ens var så nära varandra som man trodde.


2. Bli inte för full

Att ta studenten och sedan inte komma ihåg någonting, eller än värre, sluta i något dike, vakna upp på fel ställe och behöva vandra hem i smutsiga vita studentkläder är inte kul. Det finns det andra tillfällen att göra. Dessutom vill du ju vara snygg på studentfotot, eller hur? Och glöm inte att äta och dricka ordentligt med annan vätska. Enbart jordgubbar och bubbel till frukost är ingen bra idé!

Detta kan vart den mäktigaste och härligaste stunden i mitt liv. Att tagga innanför dörrarna så man håller på att skita ner sig, en hel folkmassa av studenter, när man sedan hör sin egna utspringslåt börja och måste vänta tills det är rätt läge att springa, för att sedan bara rusa ut, allt vad man har, höra musiken dunka ut i högtalarna och allt kändes som en fet jävla lyckobubbla. Många tänker nog att man fokuserar mycket på ALL den publik som står där, men när du väl är inne i denna stund, så ser man inte någon, bara dina klasskompisar som springer framför.. Herregud, detta hade jag gjort om och om och om igen om jag fått! (Ryser i kroppen nu hahah!)

3. Betygen

Många är det som blivit besvikna när de öppnat betygskuvertet på studenten. Man kände att man inte var bra nog. Det är lätt att glömma då att en vacker dag kommer faktiskt ingen att bry sig om de där betygen, alls. Det viktiga är att de räcker till en vidareutbildning. Om inte, har man möjlighet att läsa upp betygen och göra högskoleprovet. Och du, du klarade faktiskt gymnasiet och tog studenten, var stolt över det!


4. Stressen innan

Är du stressad och känner en form av ångest ju närmare studenten du kommer, när alla andra verkar så glada? Det är normalt. De flesta känner likadant men visar inget. Prata med någon kompis, förälder eller skolkurator. Så här i efterhand är vi många som ångrar att vi inte lättade på hjärtat för någon. Och vad som händer efter studenten kan man oroa sig för en annan dag.


5. Framtidsplaner

Det jobbigaste var när ”alla andra” började prata om framtiden och vad de vill bli när de ”blir stora”. Men väldigt många har faktiskt inte en aning. Och det är helt okej, fullt normalt. Släpp paniken. Man kan ta ett sabbatsår och göra något helt annat, innan man pluggar vidare och bestämmer sig för vad man vill göra. Du kommer säkert att ändra dina planer flera gånger om oavsett. Och vet du vad, det finns de som är mycket, mycket äldre och fortfarande inte har en aning om vad de vill göra.

Minns hur stelt mitt leende var här efter alla kort man tagit hahah, dessutom var man konstigt nog helt slut, samtidigt som man var så jäävla taggad!!

6. Minnen

Glöm inte fota! Du kommer ångra dig ”rest of your life” om du inte tar tillräckligt med foton. Och studentmössan, se till att så många som möjligt skriver i den. När man plockar fram mössan många år senare är det jätteroligt med alla hälsningar. Den är lite som en tidskapsel full med minnen. Någon kanske till och med blir känd en vacker dag, då kan du sälja mössan dyrt.


7. Negligera ”oviktigheter”

Skulle du få fläckar på dina vita studentkläder redan vid frukosten gör det ingenting. Ingen kommer att märka någonting eller bry sig i alla fall. Alla är fullt upptagna med allt annat runtomkring och alla känslor som spirar i kroppen. Detsamma gäller vädret. Lägg ned det där med att kolla väderrapporter i veckor innan och stressa upp dig. I framtiden kommer ingen att komma ihåg vädret ändå. Se bara till och njuta och ha kul!


8. Ångesten dagen efter

Detta kan kännas som den värsta dagen i ens liv. Inte bara att du förmodligen vaknar upp med huvudvärk och illamående, tomheten som följer går inte att likna vid något annat. Ångest efter en festkväll med alkohol har nog många varit med om, men här har alltså tre års tid tagit slut. Kanske har man heller inget sommarjobb eller ens vet vad man ska göra till hösten. Du kommer att gråta. Men vet du vad, allt löser sig alltid!

Haha, ni ser nog hur sliten jag ser ut redan här ;-)? 

9. Planera sommaren i god tid

På grund av punkt 6 är rådet att planera sommaren i god tid så man inte blir sysslolös. Hur mycket man än längtar efter att vara just syssloslös när man pluggar som värst kan det bli en tomhet utan dess like, med grubblerier om framiden och annat. Fixa sommarjobb, en tid i alla fall, om du har möjlighet, eller gå en kurs eller res.


10. Roligt efteråt

Sist men inte minst. Ta inte så allvarligt och hårt på allting. Man gör sitt bästa, och bra att ha i bakhuvudet är att om några år kommer du att skratta åt alla missöden och dråpligheter. Alla minnen blir fina minnen.

Gillar

Kommentarer

Catarinas
Catarinas,
Skönt att jag inte behöver tänka på allt detta nu.. 😊
nouw.com/catarinas
hanshen
hanshen,
Jasså, redan tagit studenten? 😊
nouw.com/hanshen
Catarinas
Catarinas,
Japp! Det var länge sen.
nouw.com/catarinas