Uppfostra din partner!

Jag satt och kollade på teve igår och hörde ett intressant citat. Det handlade om varför relationen mellan svärmor och svärdotter var så viktig.

"En mor uppfostrar sin son och lämnar sedan över stafettpinnen till sin svärdotter."

Urs��kta mig, jag måste bara gå och kräkas lite i munnen.
Seriöst? Sonens partner ska alltså UPPFOSTRA honom.
Jag trodde att det var något man gjorde med barn. Uppfostrade alltså.

Nu har jag som bekant fått mig en son. Min plan med honom är att vägleda honom i livet så att han förhoppningsvis blir en klok, mogen, självständig, sympatisk, snäll, omtänksam och känslosam människa. Någon som, när eller om, han väljer att dela sitt liv med en annan människa tar sitt fulla ansvar för sina handlingar och inte förväntar sig att någon annan ska ta ansvar och sopa banan för honom.

Det är allt för vanligt att huvudansvaret för hus och hem på något outgrundligt sätt hamnar på kvinnan i förhållanden som består av en man och en kvinna. Det är hon som ser till att presenter köps, att svärföräldrarna bjuds på middag, att umgänget med gemensamma vänner fortgår, att barnen har gympakläder, att matchtröjan är tvättad osv osv osv. Inte i alla förhållanden men i de flesta.
Männen hjälper i många fall till.
De. Hjälper. Till.
Inte hjälps åt.
Om kvinnan säger vad som behövs göras, för det övergripande ansvaret ligger nästan alltid på kvinnan. Som sedan delegerar. Men att ständigt ha ansvaret, planera och fixa är minst lika jobbigt som att göra sysslorna, om inte jobbigare.

Så nej. Jag uppfostrar verkligen inte min man. Han är vuxen och fullt kapabel till att ta ansvar. Annars hade jag inte valt att gifta mig med honom.
Jag tänker försöka allt jag kan för att min son ska bli likadan.
Det är mitt ansvar för systerskapet.

#feminism #kvinnodagen #8thmarch #uppfostra

Gillar

Kommentarer