Studere i USA?

Søknadsprosessen til studier i USA er en helt annen enn hjemme i Norge. Prosessen er omfattende og kan virke litt overveldende med alt som må på plass. Derfor har jeg laget en detaljert oversikt som jeg håper vil være til nytte for deg som vurderer å ta studier i Amerika. Jeg har skrevet så spesifikt som mulig, og guiden går detaljert gjennom hva som er viktig å huske på når du skal søke på studier i statene.

Jeg tilbrakte vintersemesteret (jan-april) 2019 ved Berkeley College på campus Manhattan i New York.
Selv startet jeg søknadsprosessen veldig sent, den 5.november (jeg flyttet 30.desember), og det er noe jeg ikke anbefaler. Guri for et stress. Det er som nevnt en stor prosess og mye som skal på plass, så gjør deg selv en tjeneste og begynn i god tid!😄

...........................................


1. Skaff deg en rådgiver
Det første du gjør er å skaffe deg en rådgiver. Sonor, Kilroy og Ansa er eksempler på bedrifter som tilbyr rådgiving gjennom søknadsprosessen. Jeg brukte Sonor og anbefaler de på det varmeste. De hjelper deg med alt underveis i søknadsprosessen og sjekker inn når du har kommet på plass i USA. Tjenesten er helt gratis og rådgiveren er din beste venn i tiden fremover.

2. Skriv personal statement
Dette tar tid, så det er lurt å begynne på tidlig. I motivasjonsbrevet, som er din personal statement, får du muligheten til å overbevise skolen at du fortjener en studieplass. I brevet formidler du hvorfor du ønsker å søke på studiene. Forklar hvilke studieretning du søker på og hvorfor det er det rette valget for deg. Ha tro på deg selv. Få frem dine personlige egenskaper som gjør deg egnet som en sterk kandidat. Nevn også faglige kvaliteter. Her er det bare å skryte i veg, men hold det relevant til studiene du søker på. Nevn også hvorfor du fortjener stipend dersom du søker om det. Det finnes mange tips til å skrive et bra motivasjonsbrev hvis man gjør eg kjapt googlesøk. Man kan også sende utdrag til Sonor og få tilbakemeldinger som du kan korrigere etter.

3. Samle dokumenter
I tillegg til motivasjonsbrevet skal skolen ha en del papirer sammen med søknaden. Heriblant:
- karakterutskrift fra vgs, på norsk og engelsk
- vitnemål og karakterutskrift fra høyere utdanning om du har det
- dokument fra lånekassen angående stipendsøknad
- kopi av pass
- vaksineskjema (Immunization records) signert og stemplet av lege eller helsesøster

Jeg er rimelig sikker på at vaksinene som kreves er barnevaksiner, men dersom man mangler noen av vaksinene om står oppført på skjema må du såklart ta disse. I mitt tilfelle gjorde jeg det var jeg var baby, så jeg trengte kun å få underskrift på papiret av en lege eller helsesøster. (Dette skjema kan sendes inn etter man har fått tilbud om skoleplass også, men man får ikke melde seg opp til fag før skolen har mottatt dokumentet.)

Når alle dokumentene er samlet og motivasjonsbrevet er klar kan du søke på skoleplass. Man må selv fylle ut søknaden til skolen, men Sonor sender alle papirene for deg.


4. Tilbud om skoleplass
Tilbud om skoleplass kommer i form av et brev i posten sammen med en brosjyre og viktige dokumenter som man trenger for å søke visum på ambassaden. Jeg startet søknadsprosessen 5.november og fikk tilbud om skoleplass i posten 28.november. Det skal sies at det var Thanksgiving break så skolen var stengt noen dager i løpet av perioden. Som regel vil man få svar innen kort tid.

Selvom skoleplassen er sikret er det fortsatt en del ting som må ordnes, som det å velge fag. Dersom du søker på en bachelor eller en grad kan det være dette går automatisk, men om du tar semesterstudier kan du pretty much velge fritt hvilke fag du ønsker å ta. Jeg sendte inn en liste med 12 fag jeg syntes virket interessant i prioritert rekkefølge, og ble tildelt fem av disse.

5. Søk studiestøtte
For å kunne søke om lån og stipend fra lånekassen må du ha fått bekreftelse fra skolen om at du er påmeldt fag. For et semesterstudie på Berkeley College får man litt i overkant at 160.000kr i støtte, og skolen koster omtrent 100.000kr. Ca.40.000 av pengene du får fra lånekassen blir omgjort til stipend dersom du består.

6. Søk visum
For å kunne studere i USA trenger du studentvisum. Først må du søke non-imigrant visum på nett, og når det er gjort booker du tid for intervju på den Amerikanske Ambassaden i Oslo. Selve intervjuet tar ikke lang tid, men det er mye dokumenter som må være på plass så her er det viktig og holde tungen rett i munnen. Dersom du mangler papirer vil sannsynligvis visumsøknaden bli avslått, og du må vente et døgn før man kan booke ny time. Husk at det også kan være lang ventetid før neste ledige time. Sikkerheten rundt ambassaden er veldig streng, og de slipper bare inn et fåtall mennesker omgangen, så dersom det er kø må du regne med å vente utenfor en god stund. Jeg slapp heldigvis dette- og takk gud for det, for det var minus 15grader i Oslo den dagen, huff. Du får ikke ha med deg noen personlige eiendeler inn på ambassaden, kun dokumentene som trengs til intervjuet. Dersom visumet blir innvilget tar de passet ditt og sender det tilbake i posten med visumet innen to uker, så beregn god tid før avreise når du booker intervju. Typiske spørsmål man blir stilt på intervjuet er hva man skal gjøre i USA, hvilke skole man skal gå på, hvordan man skal betale for skolen osv.

Smørbrødlisten med nødvendige dokumenter til intervjuet:

  • pass
  • passbilder som er tatt i løpet av de siste 6månedene
  • I-20 papirer. Dette kommer sammen med tilbud om studieplass fra skolen
  • DS-160 (online non-immigrant visa application)

Listen kan endres eller oppdateres siden jeg søke visum, men du vil få den fra rådgiveren din, og den står på nettsidene du søker om visum.


7. Finn sted å bo
Noen skoler tilbyr studentboliger hvor man deler rom med andre studenter. Dette har jeg ingen erfaring med, og det var heller ikke en mulighet på Berkeley College sitt campus på Manhattan.

Jeg prøvde lykken på flere facebook grupper (Ung i New York, Bo i New York, Gypsy Housing ol.) hvor folk deler at de har et ledig rom i en leilighet eller at de er på utkikk etter et sted å bo. Et annet tips er å bruke apper som for eksempel roomi. Jeg kom i kontakt med flere med disse metodene, men endte opp med å leie gjennom et norsk firma isteden. Dette var to uker før avreise, og jeg begynte å bli veldig stresset av å ikke ha et bosted i boks. Dersom man skal leie privat anbefales det å skype/ facetime med dine potensielle roomies for å se om dere vil gå over ens, og ikke minst se leiligheten da det dessverre er mye scam. Tiden løp rett og slett ifra meg, så jeg gikk for en enklere løsning å leie gjennom et firma. Det har ikke gått helt på skinner, men ting har heldigvis ordnet seg etterhvert.

Når det kommer til pris må man regne med å betale hvertfall 10.000kr i måneden for et rom i en leilighet. I de aller fleste tilfellene må du legge på noen tusenlapper til. Selv betaler jeg 1800$ som er ca.16.000kr i dagens kurs. Til gjengjeld bor jeg i en luxury building med doorman, postkontor, treningssenter, rooftop og en helt nydelig lounge. I tillegg har jeg det største (og dermed dyreste) rommet i leiligheten med to store vinduer og en helt fantastisk utsikt. Området jeg bodde i er Financial District, og jeg var like ved fire store subway linjer så jeg kunne ikke vært mer fornøyd med hvor jeg endte opp med å bo.

8. Tegn forsikring
De fleste reiseforsikringer dekker ikke lengre opphold i utlandet. Man kan forlenge reiseforsikringen, men dette er ofte mye dyrere. Tegn heller studentforsikring så er du sikret under oppholdet ditt. Jeg kjøpte studentforsikringen til Ansa som koster 2.545 kr for 6måneder. Europeiske sin studentforsikring skal også være bra. Husk at dette må være på plass før avreise.

9. Kjøp flybillett
Som regel sparer man noen kroner ved å være tidlig ute med kjøp av flybillett. Jeg var som nevnt sent ute med hele prosessen, men bestilte flybillett samme dag som intervjuet på ambassaden da jeg fikk vite at visumet var godkjent. Jeg bestilte flybillett den 12.desember, og reiste to og en halv uke senere, den 30.desember.

10. Kredittkort
Det er lurt å ha med seg et par forskjellige kredittkort på reise i tilfelle uhellet skal være ute og man mister eller blir frastjålet et kort, eller at kortet blir sperret pga utløpsdato under perioden du er bortreist. Dessuten kan du spare mye på å slippe gebyrer ved å bruke kredittkort istedenfor vanlig bankkort i utlandet. Jeg hadde med meg to kredittkort og et vanlig bankkort.


Lykke til med studiene og nyt oppholdet!

Spør i veg hvis dere lurer på noe mer så skal jeg svare så godt jeg kan i kommentarfeltet.

Liker

Kommentarer