Gymnasievalet

Nu börjar det bli dax för de som går ut nian att välja linje och gymnasium, så då tänkte jag att det nu är läge att ta upp det ämnet. Som jag tidigare skrivit valde jag ekonomilinjen på rudbecksgymnasiet, och jag är verkligen jättenöjd med mitt val! Till en början hade jag en extrem beslutsångest, jag har alltid velat bli veterinär men då hade jag behövt välja naturlinjen... vilket inte var något alternativ för mig eftersom det är naturämnena jag gillar minst. Jag var lite inne på stylist där i början, men för att kunna öppna fler dörrar ville jag välja ett högskoleförberedande program. Det slutade med att jag valde mellan Sam beteende och ekonomi, eftersom att de hade ämnen som jag intresserar mig för. Det blev just ekonomi på grund av att jag tyckte det verkade mest intressant, samtidigt som det ger en bra utbildning med möjlighet till att läsa vidare på högskolan. Att jag valde just rudbecksgymnasiet var för att jag hade hört bra om skolan, samt att de hade att man kan välja inriktningen juridik i tvåan, ett plus är ju också att jag bor bredvid skolan. Jag har inte riktigt bestämt mig än om jag ska välja juridik eller ekonomi, innan jag började var jag nästan helt säker på att jag skulle välja juridik, men nu är jag verkligen osäker...

När du ska välja gymnasium, kolla upp allting i god tid och tänk igenom ditt val noggrant! Det är också väldigt viktigt att du väljer utifrån dig själv, och inte vad dina kompisar kommer att välja, för det kommer inte att fungera. Kom ihåg att det är din framtid det gäller, ingen annans. Gå på öppet hus på de skolor du intresserar dig för och prova på elev för en dag. Jag pratade flera gånger med studievägledaren på skolan jag gick på och där fick jag jättemycket hjälp verkligen, så gör det du också!

Jag var extremt skoltrött och det var en av anledningarna till att jag funderade på att gå stylistlinjen, och jag är är glad över att jag inte gjorde det. Eftersom jag vill plugga vidare på högskolan, jag vill kämpa och jobba hårt för en bra utbildning. För att nå våra mål måste vi kämpa för det och allt det hårda arbetet vi gör nu, kommer att löna sig i framtiden. Nu menar inte jag att det är en dålig linje, tvärtom! För dig som vill jobba som stylist eller liknande i framtiden, är det en jättebra linje. Så vet du redan nu att du vill arbeta med något där det endast krävs ett yrkesprogram så go for it! Men är det enbart för att du är skoltrött tycker jag att du ska tänka igenom det en gång till, för är det inte värt att kämpa nu när det kommer komma tillbaka till dig och löna dig i framtiden? Jag trodde att ekonomilinjen skulle vara en väldigt svår linje med mycket plugg, men så är det inte och försöker man så kommer man att klara det!

Få inte panik att ni stressar upp er allt för mycket över det preliminära valet, för det är bara ett tillfälligt val och ni kommer ha möjlighet att ändra er till det slutgiltiga valet!

Är det någon som har valt linje än? Isåfall, vad har du valt?


Gillar

Kommentarer