Jämställdhet inom fotboll

Jag spelar fotboll som många av er vet. Vi har som sagt inte haft ett damlag i så många säsonger, men jag har spelat med tjejer hela tiden då jag spelat fotboll, så jag har fortfarande lite erfarenhet. Jag hade egentligen tänkt att göra ett gymnasiearbete om detta ämne men jag tycker det är ett för viktigt ämne för att inte dela med mig av. Jag brukar inte skriva så mycket om politik och om mina åsikter(i alla fall inte offentligt). Däremot i det sociala livet skulle jag säga att mina uttalanden är feministiska. Jag är inte en som sitter tyst om någon säger någat jag inte håller med om, är för lättproviserad för att hålla min tala i tystnad. Jag tycker att feminism är otroligt viktigt för att kunna nå ett jämställt samhälle och speciellt inom idrotten.

Vi fick som sagt ändrade träningstider för ett tag sedan för att kommunen ansåg att vi inte var lika prioriterade som männen(och även pojklagen) inom fotbollen. Deras argument var "De tränar ju redan tidigt två dagar i veckan" och: "Det finns en speciell rankning som vi utgår ifrån när vi placerar ut träningstider". Det jag vill komma till är till att, vem tror ni att det är som gör dessa rangordningar. De som sitter i styrelsen, vilket såklart är medelålders män och endast män. Såklart de prioriterar killarna före tjejerna i en sådan sak eftersom att de är män, `för damlagen behöver ju inte ha bra träningstider, för tjejer kan ju inte spela fotboll´.

Några av er kommer säkert tycka att det är fånigt att gå och gräva ned sig i vad olika lag har för träningstider. Saker är att det kanske inte är världens största grej heller, men för att nå ett jämställt samhälle, måste man se de små sakerna som de stora för att kunna förändra och nå jämställdhet på riktigt. Det är extra viktigt inom fotbollen, då många människor redan har en otrolig skev syn på tjejer inom idrotten.

Något jag avskyr inom idrott är att det finns två namn för fotboll. När killar spelar fotboll, då heter det fotboll, men när tjejer spelar fotboll, då ska de plötsligt lägga till ett DAM i fotboll, alltså Damfotboll. Det måste lägga till ett DAM för att alla ska vara försäkrade att det är DAMER som spelar och alltså inte män. Varför heter det inte bara fotboll? Eller om det nu måste klämmas in ett dam i ordet när damerna spelar, varför heter det inte HERRFOTBOLL när herrarna spelar också då för? 


Tillslut tänker jag avsluta om lite allmänt om feminismen. Brukar ofta få frågan om jag är en feminist eller inte. Personligen tycker jag att det är en sjukt konstig fråga att ställa i dagens 2016. Självklart är jag det! Alla personer jag träffar förutsätter jag är feminister. Hur kan man inte vilja att män och kvinnor ska ha lika ekonomiska, sociala och politiska förhållanden? Sedan har jag såklart överseende för folk som säger att de inte är feminister för att jag anser att det handlar om okunskap. Att inte vara tjej och feminist i Sverige och att säga att "ja jag har ju det ganska bra, det kunde ju varit lite mer jämställt men vad ska man göra liksom?" är som att säga att man är för mobbning. "Det finns ju folk som är mobbade men jag är ju inte mobbad, därför bryr jag mig inte" Bara för att du har det bra finns det kvinnor som inte har det så bra, man måste vara feminist för dem.

Jag har alltid varit ganska rädd för att skriva ett sådant inlägg(för att jag ansåg att det var lite för provocerande) men när jag tänkte på det på senare tid så anser jag att det inte alls konstigt eller kontroversiellt på något sätt enligt mig. Nu skrev jag ett inlägg om hur jag känner och anser att det är. Det finns såklart sjukt mycket mer man kan skriva om man börjar såhär. Tack och hej, Höörs!


Gillar

Kommentarer

corneliafalknas
corneliafalknas,
SÅ BRA SKRIVET! Skrev ett inlägg om feminism i veckan, och har länge funderat på att skriva ett liknande inlägg med fokus på fotbollen, eftersom det känns viktigt för mig. Jag hatar så mycket att bli diskriminerad och utsatt för sexism över huvud taget såklart, men nästan speciellt när det kommer till fotboll, det är så hemskt att få höra att man inte hör hemma där när man är där man har som roligast.

T.ex. när jag spelat fotboll på fritiden och det ska delas upp lag, jag är en enda tjejen, och de delar upp så det är lika många killar i varje lag, säger "okay 5 men against 5 men", räknar mig inte ens, för jag är tydligen ingen förstärkning värd att ha i åtanke när man delar upp lagen på grund av mitt kön, trots att vissa av dessa "men" är hälften så gamla som jag.
nouw.com/corneliafalknas
hannasundin
hannasundin,
Alltså så himla hemskt! Helt otroligt att det är dagens samhälle 2016! Vi måste backa varandra! Tack så mycket! 😍🙌🏽 kram!
nouw.com/hannasundin
corneliafalknas
corneliafalknas,
Verkligen, us girls have to stick together, kram ❤️
nouw.com/corneliafalknas
corneliafalknas
corneliafalknas,
Har precis kommit hem från att ha spelat futsal med nyanlända flyktingar, och i början var många väldigt tveksamma inför att låta mig vara med, sa att de var oroliga att jag skulle skada mig o.s.v., ville helt enkelt inte ha med mig, men tillslut fick jag komma in och spela och då var det så jävla skönt att gå in och göra mål och tunnlar och visa att jag kan. Speciellt eftersom alla var så mycket mer positiva efteråt.
nouw.com/corneliafalknas
hannasundin
hannasundin,
Helt sjukt! Sitter och är helt stört chockad, men samtidigt är jag inte förvånad heller då jag vet hur folk beter sig olyckligt nog...
nouw.com/hannasundin
corneliafalknas
corneliafalknas,
Ja, och även om jag absolut inte tycker det är okej såklart så förstår jag att de inte är vana vid att tjejer spelar då det inte alls är vanligt i deras hemländer, och det gör mig såklart sjukt irriterad, men man märkte verkligen jättestor skillnad på attityden efteråt, och det är ju schyssta killar egentligen, så när jag väl hade visat att jag kunde kom de med beröm istället. Så även om det kan kännas jobbigt tror jag det är bra att jag och andra tjejer är med och spelar så mycket som möjligt, för att alla ska förstå att tjejer också kan spela fotboll. Men så existerar ju sexism i fotboll och överlag i alla kulturer tyvärr, vilket suger.
nouw.com/corneliafalknas
corneliafalknas
corneliafalknas,
Det blir många kommentarer nu haha, men tycker det är skönt att diskutera med någon som kan relatera... Jag vet inte om du bara är intresserad av att spela fotboll eller om du även är intresserad av tv-matcher och så, det är ju olika för alla, men jag är i alla fall väldigt intresserad av det, och älskar att se på både dam- och herrfotboll. Men när man som tjej är intresserad av herrfotboll kommer det ju alltid kommentarer om att man bara är det för att man tycker spelarna är snygga, så extremt tröttsamt, så det är ju inte bara sexism när det kommer till hur man behandlas på planen utan även i supporterkulturen.
nouw.com/corneliafalknas
hannasundin
hannasundin,
Verkligen! Det där blir jag så lack på!! Sjukt skönt att någon förstår!!🙏🏽
nouw.com/hannasundin
Elin ,
Älskar att du skriver "jag förutsätter att alla jag träffar är feminister". Det borde ju verkligen vara så. Och sen tycker jag också att det är katastrofen att det måste heta damfotboll/damhockey osv. Däremot tänker jag ofta att det finns två kön av en anledning. Att det är roligt att killar och tjejer är olika (med undantag). MEN jämställdhet är en självklarhet! Bra skrivet Hanna! Du är bra! Kram
elinlinuscleo.blogg.se
hannasundin
hannasundin,
Ja självklart är det så! Det finns ju en anledning att de olika könen inte möter varandra för att de ligger på olika nivåer från början men de borde ändå respekteras och behandlas lika. Tack Elin!🙌🏽👍🏽💞
nouw.com/hannasundin
Elin ,
Ja eller hur! Även fast killar och tjejer är olika ska vi absolut behandlas lika, det håller jag verkligen med om! Fortsätt ha dina åsikter och var aldrig rädd att uttrycka dom. Som du säger handlar det ofta om okunskap... och osäkerhet om någon tar illa upp! KRAM ❤❤ Vi ses om två veckor. Kommer fixa lite bär m.m och annat sockerfritt till dig 😍
elinlinuscleo.blogg.se
hannasundin
hannasundin,
Det gör vi absolut! Ska bli så roligt! Men vad trevligt, hade absolut inte behövts men taaaack😍🙌🏽👅
nouw.com/hannasundin