Angående studier och framtid

Fick en fråga häromdagen vad det är för något jag pluggar på universitetet. Får denna fråga ganska ofta och varje gång ger den mig typ ångest. Så nu tänkte jag förklara varför.

Jag har en dröm om att någon dag få jobba som barnläkare. En ganska stor dröm som jag VERKLIGEN vill ska gå i uppfyllelse någon dag. Men nej, jag går inte läkarlinjen. Det är nämligen så att på gymnasiet valde jag det samhällsvetenskapliga programmet då det gav bredast behörighet. Men det visade sig dock att det som kom att bli mitt drömyrke var typ det enda jag inte blev behörig till efter min examen. Så därför pluggar jag just nu ett Naturvetenskapligt basår på Örebro Universitet. Enkelt beskrivet är det ett år då man läser åtta stycken 100 poängskurser för att öka sin behörighet. Alltså Biologi 1 och 2, Matte 3c och 4c, Fysik 1 och 2 samt Kemi 1 och 2. Vi läser alltså naturkurserna fast lite mer "intensivt."

Men nu till det som bidrar till min ångest... Jag har ingen kontroll! Det är så många frågor jag inte kan få besvarade och det känns som att jag bara går och väntar på att någon eller något ska ge mig bekräftelse att jag gör rätt val. Detta låter säkert luddigt, men det jag menar är att: Jag läser detta för att nå mitt drömyrke. MEN jag vet inte ens ifall jag kommer kunna läsa till läkare, jag har liksom aldrig provat söka på mina betyg och det är väldigt hög intagningspoäng både betygsmässigt och högskoleprovs mässigt. Detta betyder att chansen till att jag inte kommer kunna läsa till läkare verkligen finns, och vad gör jag då? Jag får panik över att jag inte vet, jag får panik av att alla svar är så långt fram och jag får panik att jag om tre år står där och slösat bort 3 år av mitt liv. För just nu lever jag EXAKT som jag levt fram tills idag. Jag bor hemma, hinner knappt jobba någonting, kan inte göra något utan fortsätter i samma spår jag varit i så länge. Vilket är något som jag är så sjukt trött på. Om det sen visar sig att jag får tänka om och "börja om från början" på något sätt, så skulle det vara så jobbigt.

JAG VILL FLYTTA! Jag vill så himla gärna gå ifrån "tonårslivet" och bara få stå på mina egna ben, MEN jag vet att jag inte kan flytta nu då jag inte är färdig på basåret fören i vår (onödigt med studielån) och jag vet att det inte är bra att flytta när året är klart, ifall det visar sig att jag kommer in på läkarlinjen i någon helt annan stad än Örebro. Detta ger mig panik! Tänk om det tar tre år för mig att komma in på läkarlinjen, vad gör jag då? Ska jag bo hemma? Ska jag och Erik alltså fortsätta bo på två olika ställen i tre år till? Eller vem vet hur länge vi måste vänta? När ska jag sluta försöka komma in? När ska jag resa (för jag vill resa)?

Det suger att inte ha några svar... att bara "vänta och se"... Jag vill inte "vänta och se" jag vill veta nu. Men jag vet inget, det ända jag vet är att jag inte vill ångra något, att jag inte vill fasta och inte komma någonstans, att jag vill starta mitt liv tillsammans med Erik och att jag verkligen verkligen verkligen i framtiden vill kunna få jobba med det jag drömmer om.

Kram från ett kontrollfreak med stora drömmar

  • Nära Karlskoga

Gillar

Kommentarer

hannasjostrand
hannasjostrand,
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229