Jag, En

Recensioner

Bok nummer två som jag läste i år var Jag, En av David Levithan. Jag vet inte hur länge den stod i min bokhylla innan dess men det var definitivt dags för den att bli läst. Och så glad jag är att jag gjorde det!

Tyvärr har jag ledsnat på att läsa om sextonåringar. Det har jag gjort sedan långt innan jag själv blev sexton vilket innebär att jag har gjort det i alldeles för många år. Som tur var var den här boken verkligen värt att gå in i sextonåringarnas värld för.

En är en person som varje dag vaknar upp i en ny kropp, i en ny individ, i en ny kontext. Det här gör att det verkligen inte bara är en sextonåring som vi lär känna i boken utan hur många som helst, i olika sårbara, komplicerade, lättsamma, lärorika och annorlunda situationer. På ett sätt känns En mycket visare och äldre än sin faktiska ålder och på andra sätt känns hen så himla ung.

Karaktären En hjälpte mig att reflektera kring främst könsidentitet, sexualitet och kärlek, men också fördomar, förutsättningar och yttre fysiska attribut som hudfärg och kroppsstorlek. David Levithan har lyckats att ta sig an ett queerperspektiv på ett unikt och intressant sätt.

Den fångade mig helt klart, genom att både ha ett lätt och tilltalande språk och väcka tankar på ett rättså simpelt och självklart sätt. Jag önskar att den kanske hade träffat lite hårdare på min känslonerv, men det skulle också kunna vara så att jag var lite för upptagen med att störa mig på sextonåringar för att vara helt mottaglig för det.

Hur som helst - rekommenderar till alla! Snart släpps även filmen. Hoppas så att den kan göra boken rättvisa.

Gillar

Kommentarer

felicia,

oj, visste inte att det skulle bli en film av den. Gillade boken jättemycket 😊

frokentv.se
hannashyllningar,

Fick precis reda på det själv också! Hoppas den kan vara lika bra (eller nästan lika bra) som boken 😊

nouw.com/hannashyllningar