Vid sidan av Wild läser jag även Blood of Dragons av Robin Hobb. Det är fjärde boken i serien The Rain Wild Chronicles, som är min första bekantskap med Robin Hobbs författarskap. Jag har länge varit inne i en fantasyperiod som jag inte riktigt verkar komma ur och hade turen att hitta den här serien plus Mistbornserien av Brandon Sanderson i en köp och sälj-grupp på facebook. Jag sa ja tack till båda såklart. Alla böcker var i jättebra skick men just den här råkade jag givetvis låta bli liggande i en vattenpöl på köksbänken. Bra där.

Jag har hört mycket lovord för Robin Hobb tidigare och nu kan jag äntligen förstå varför. Jag kan bara tala för den här bokserien men dess styrka är verkligen karaktärerna. Tempot är ganska långsamt men karaktärerna driver serien framåt på ett sätt som hela tiden håller mitt intresse uppe. En av sakerna som lockade mig med Robin Hobb var att jag hörde att hon är bra på att skriva om hbtq-karaktärer i fantasy, något som inte är så vidare vanligt. Lever hon upp till förväntningarna? Åh ja. Jag är hemskt taggad på att få se hur det slutar nu.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Vi har nyligen startat en bokklubb, jag och en vän. Visst kan man ha en bokklubb även om man bara är två? Bokklubben skapades tack vare Gilmore Girls som vi båda älskar. I de nya avsnitten ägnas mycket tid till att Lorelai läser Wild och ska "göra Wild". Boken (och senare filmen) Wild verkar definitivt ha varit en stor grej men både jag och min vän kände att vi hade missat det helt. Kanske är det mest i USA den blivit så stor? Hur som helst ledde det här till att vi börjat läsa Wild tillsammans.

Boken är skriven Cheryl Strayed som berättar om hur hon efter sin mammas plötsliga bortgång hittade sig själv genom att vandra The Pacific Crest Trail som går längs USAs västkust. Boken är indelad i fem delar så vi har bestämt oss för att läsa en del i tagen och sedan mötas upp för att diskutera. Vid vårat första möte sågs vi på ett mysigt café i stan, drack chai latte respektive kaffe latte och pratade om våra första intryck. Det vi båda hade slagits av var hur symboliskt skriven boken är utan att vara cheesy och även att den är väldigt sorglig.

Efter att vi har läst ut hela boken är tanken att vi också ska titta på filmen som är baserad på den. Det känns så himla himla mysigt att läsa tillsammans på det här viset.

Likes

Comments

Den första boken jag läste i år var The Hate U Give av Angie Thomas.

Boken handlar om Starr, en sextonårig, svart tjej som växer upp i en amerikansk förort. Hon slits mellan två olika identiteter – den Starr hon är hemma i förorten och de svarta människor hon har omkring sig där och den Starr som hon är på high school där majoriteten av alla elever är vita och kommer från andra uppväxtförhållanden. Förutom denna identitetsskildring behandlar boken fördomar, orättvisor och polisvåld mot svarta.

Och den är viktig, det håller jag med om. Den gav mig mycket. Under läsningens gång kände jag mig naiv, vit och ytterst okunnig vilket ju egentligen inte är så himla konstigt. Den kunde bidra med att ge mig nya perspektiv och nya reflektioner som jag tror varit väldigt nyttiga för mig. Jag hoppas och tror att boken kan påverka andra på liknande sätt.

Det fanns definitivt saker hos boken som jag inte gillade men de handlar mer om språk och sätt att berätta, snarare än om berättelsen i sig. Boken är skriven med mycket talspråk och slang, inte bara i dialogerna utan hela tiden. Jag läste den svenska översättningen där många engelska uttryck hade behållits och i efterhand önskar jag att jag hade läst den på engelska istället. Jag kan tänka mig att skrivsättet passar bättre för andra än mig så jag vill inte skrämma bort någon som är nyfiken på boken. Tyvärr störde jag mig så pass mycket på det här att helhetsintrycket av boken drogs ner en aning men jag är samtidigt väldigt glad att jag har läst den.

Likes

Comments

Hej hej!

Jag tänkte prova det här med att blogga om böcker igen. Jag har gjort det förut - på två olika bloggar tror jag - men nu är jag sugen på att börja igen. Grejen med böcker, bra som dåliga, är ju att de sällan lämnar oss utan tankar och funderingar, och att få dela de tankarna kan vara så himla roligt.

Jag heter då Hanna, som ni säkert förstått. Något av det bästa jag vet är att halvligga i soffan med en bok, en kopp te och så en eller två katter på eller intill mig. Jag har läst Harry Potter så många gånger att jag tappat räkningen, jag älskade Klara-böckerna av Pia Hagmar som barn och jag tycker att Fredrik Backman är helt fantastisk. Annars genomgår min boksmak något av en identitetskris för tillfället, men mer om det en annan gång.


Det här är mina hjärtan Weasley och Bodil som hjälper mig öppna bokpaket. De är bra på sånt.

Vi får se lite vad det blir av detta helt enkelt men jag hoppas på att det kan bli riktigt kul att få skriva om och diskutera böcker igen. Jag hoppas och tror även att det kan locka mig till att bli ännu mer inspirerad i min läsning.

Likes

Comments