Min viktnedgång det senaste året (utan någon strikt diet)

Sommaren 2017 utsattes jag för ett allvarligt brott vilket ledde till att jag ett år senare fick diagnosen PTSD (för vissa tar det lång tid att utveckla sjukdomen + förstå att de är sjuka). Som tur var är det en diagnos en kan bli helt och hållet frisk av vilket min psykolog tror på. Sjukdomen innebär att ens stress och ångestnivåer alltid är väldigt höga och att det krävs väldigt lite för att de nivåerna ska gå upp och bli helt brutalt höga. Detta tillför också att ens matsmältningssystem inte har tid att fungera ordentligt då kroppen lägger energi på allt annat. Personer som har PTSD har mycket lättare att gå upp i vikt och jag ska vara helt ärlig och säga att jag med sjukdomen fick väldigt osunda matvanor.

Jag gick upp väldigt mycket i vikt, från 63 till 74 kilo till mina 171 cm. Vilket jag ansåg var JÄTTEJOBBIGT. Jag har absolut inga problem med hur andra kvinnors kroppar ser ut då jag anser att alla är väldigt vackra och unika men för egen del blev det tufft dels för att jag inte var van att ha den vikten, vara så osund som jag var, plus att jag var allvarligt sjuk.

(Suddig bild på min gamla kropp tagen på någon Halloweenfest där vi klädde ut oss i Harry Potter
tema, sorry, det var den bästa bilden som fanns)
En dag bestämde jag mig för att det var nog. Jag mådde inte bra och jag ville sätta igång och må bättre fysiskt. Den första månaden undvek jag socker helt och hållet för att avvänja mig ifall jag hade någon typ av "sockerberoende". Då jag var så bestämd gick den månaden väldigt bra. Jag började även med minst en 30- minuters promenad varje dag. Min hy och mitt hår var inte heller de bästa under den perioden så jag började lära mig om mat. Jag kollade upp vad en ska äta för att få bättre hår, bättre hy, bättre immunförsvar osv. och det slutade med att jag blev väldigt intresserad av mat och allt den kan göra för kroppen, speciellt när jag såg effekterna av vad jag åt. Midjemåttet minskade, håret gick från att vara torrt och frissigt till att bli både mjukare och glansigare (till och med av bättre kvalitet än innan sjukdomen) och huden är idag i princip fri från finnar. Någon enstaka dyker upp IBLAND när jag ska få mens.

Jag började med det som kallas för "intuitive eating". Vilket menas med att en äter sig mätt och belåten varje dag, ser till att ge kroppen det den behöver; protein, vitaminer, mineraler, KOLHYDRATER m.m. Och om en sedan är sugen på choklad, glass eller chips är det helt okej bara att en undviker att vräka i sig hela chipspåsen, utan istället äter lite tills man är nöjd. Med det mer hälsosamma ätandet blev jag även mer sugen på att träna igen. Jag började springa, gick till gymmet ca 3 gånger i veckan på pass och/eller vanlig gymträning.

Min kropp idag. Stöket i bakgrunden var för att vi höll på att packa inför flytten till Söder, blev rätt rörigt.
Detta har fungerat jättebra för mig, idag har jag gått ner 12 kilo och har inte alls behov av att gå ner mer i vikt. Då ens vikt i vilket fall som helst inte säger alltför mycket om ens hälsosamma vanor. Dock skulle jag tycka det vore kul att försöka bygga lite mer muskler, vilket jag kommer påbörja så fort jag blir frisk från denna luftrörskatarr. 

 Hoppas ni har en bra lördag! Om ni har några önskemål om framtida blogginlägg, kommentera det gärna. Har inte bloggat på ett år men börjar gärna igen :) 

 

Gillar

Kommentarer