1389 km norr ut hittar du ett utav de finaste ställena jag varit på! Genom en gata i Jukkasjärvi hittar du Icehotel, Ica nära, restaurang, bastu och en sameby. Det händer inte jätte mycket mer än det som Icehotel erbjuder att göra, men det räcker tillräckligt för att bli helt extas. Nu till vad vi gjorde på vår resa för det är det jag antar att ni vill läsa!

Vi åkte tåg upp till Stockholm för att sedan ta ett sent flyg upp till Kiruna där det var -29 grader kallt när vi gick ut ur planet! Linus kompis som jobbar på hotellet som guide skulle hämta upp oss och åka hem dit vi skulle sova första natten, där vi även fick träffa alla hans kollegor från olika delar av Sverige vilket var jätte kul!

FÖRSTA DAGEN

Vi var ju som sagt 4 stycken som åkte, det var jag och Linus, och Linus två kompisar från Göteborg. De tog ett natt tåg upp som blev 6 timmar försenat pga ett godståg som hade förstört spåret. Inte så jätte kul stackarna, men det ända de missade var det fina vädret som lyste utanför fönstret när jag vaknade, och sol betyder kallt...och det kan jag säga att det var! Mitt hår frös till is bara av att gå från där vi bodde till frukosten på hotellet, det var lite svårt att andas då lungorna inte alls var van vid -25 graders skillnad!

Efter frukosten begav vi oss ner mot Icehotel som byggs upp varje år av is och snö som ligger ungefär 30 meter nedanför där hotellet står. Nu finns det två olika hotell, ett som heter Icehotel 28 och ett som heter Icehotel 365. Det som är 365 finns året om med kalla rum där det alltid är -5 grader, Det andra smäller ner till våren och byggs upp som Icehotel 29 nästa gång.

Rummen är helt obeskrivligt fina! Allt är så planerat till minsta lilla detalj. Det här är det allra första man ser när man kommer in genom entrén och bara det är ju helt sjukt rent ut sagt. Vi gick in i alla rummen och tittade och här kommer några utav de.

ANDRA DAGEN

På torsdagkvällen åkte vi skoter i ca 20 minuter för att komma till en stuga där vi skulle tillbringa vår andra natt. Det var så kallt att åka dit så jag tänkte de att det skulle bli så skönt att komma in och värma upp de stelfrusna tårna, men icke.. inne var det nämligen -21 grader, ingen el, inget rinnande vatten och ett dass som låg i ett eget litet hus en bit utanför stugan. Dock fanns det bastu men den var lika kall den, så det var bara att ta tag i att fixa en brasa i den vedeldade kaminen och försöka få igång elden i bastun innan man frös sönder allt för mycket.

Stugan låg precis intill en sjö så tanken var att vi skulle bada isvak och springa upp till bastun, men isen var för tjock och bastun fick vi inte upp till mer än 45 grader så någon isvak blev det inte. På kvällen käkade vi tacos och myste framför brasan med livemusik fån gitarren som fanns.

Får ju självklart inte glömma höjdpunkten på hela resan! Vi satt inne och hade precis ätit och Linus går ut och kommer in lika fort och skriker ´´NORRSKEN´´! Fort som attans fick jag på mig stövlarna och jacka och sprang ut för att få en glimt av det då tjocka moln var i vägen och chansen inte var så jätte stor. Men där har ni det! Kan äntligen bocka av det också!

TREDJE DAGEN

Tredje dagen började med att vi kokade kaffe utomhus och käkade frukost efter en kort städning i stugan. Så mysigt och alldeles vindstilla, dock fortfarande jätte kallt! Efter frukosten bäddade vi om alla sängar då några andra hade hyrt stugan tillsammans med en annan guide.

På vägen hem tog vi en omväg så vi kunde åka runt lite och se ännu mer av naturen. Där vi står parkerade mitt i vägen var toppen av ett berg så man såg hela gruvan och Jukkasjärvi, såå fint! Efter det började Filip jobba så vi gick in en sväng till på Icehotel tillsammans med Emelie och Niklas som inte fick chansen dagen innan att gå in. Åt jätte god mat i deras restaurang och pratade om gårdagen.


På kvällen var tanken att vi skulle få sova på hotellet, och minsann! Vårat rum hette ´´Art Suite 320 Dancers in the dark´´ och hur fint är det inte!? Man fick en sovsäck som skulle klara -40 grader så det enda man behövde ha på sig var ett underställ och mössa. Kan varmt rekommendera en halsduk och ett par varma strumpor för det blev ganska kallt om tårna efter ett tag.

FJÄRDE DAGEN

På morgonen kom de in med varm lingondricka och väckte oss och när man tänder ljuset i rummet började det spelas en passande låt som konstnären hade valt att ha, skönt för en gång skull att inte behöva vakna till alarmet på telefonen.

Entrén till 365 går inte att missa och här inne ligger hotellets bar där man dricker ur isglas, men man får skynda sig för annars smälter botten och allt rinner ut. Efter vi käkat frukost begav vi oss hit för att göra isskulpturer, alla fick varsitt isblock och sedan var det bara fantasin som skulle börja flöda. Jag fick idén att göra en svan och den blev såååå fin tills jag skulle börja hacka fram huvudet, då fick halsen rakt av.. kul! Här har man stått och kämpat i 1 timma och då går halsen av... De andra var faktist jätte duktiga och så sjukt engagerade och ville aldrig sluta.

Det vi även gjorde var att tillslut bada isvak, har aldrig varit så nojig över att bada. Minusgrader i luften i bara bikini , foppatofflor och morgonrock gå ner från bastun till vattnet där det var ännu kallare än på land. Tvekade första gången men i skulle jag! Andra gången gick lite bättre faktiskt, då visste man vilken chock kroppen skulle få, fast det var bara i och upp på max 1 sekund!

För att sammanfatta resan med några ord skulle jag säga, magsikt, upplevelse för livet och bättre än förväntat!

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Min Canon EOS 6D har wi-fi funktion vilket innebär att jag kan koppla upp mig till min tillexempel mobil, dator och andra enheter och föra över foton direkt till de enheterna. Det är så bra när man är ute någonstans och vill ha fotot direkt och inte behöva åka hem och använda datorn för att få bilden till min mobil!

Appen heter - Canon Camera Connect och är gratis!

Bilden till vänster är det första som kommer upp när du öppnar appen. Där får du klicka på antingen "Images on camera" eller "Remote live view shooting"

- Images on camera = Där du kan titta på dina foton, se vilka inställningar du har fotograferat med och ladda ner de du vill ha till din enhet.

-Remote live view shooting = Där ser du exakt vad som visas i kameran. Du kan ändra alla inställningar i mobilen så ändras det i kameran samtidigt, vilket innebär att du inte ens behöver be någon hålla kameran och göra olika inställningar som du vill ha. Ändrar du tillexempel bländaren så ser du i mobilskärmen hur fotot kommer att bli och du kan flytta fokus punkten vart du vill. Hur smart är inte det!?

+ och -


  • Lätt att förstå
  • Smidig bildöverföring
  • Ett jätte stort + att kunna ändra inställningarna i mobilen
  • Behöver ingen internetuppkoppling mer än wifi från kameran
  • Drar jätte mycket batteri i mobilen
  • Drar batteri i kameran hyfsat fort också
  • Tar ibland lång tid att kunna titta på en bild hur den blev då de är så stora

Likes

Comments

CANON EOS 6D

En fullformatskamera som är perfekt för porträtt och landskapsfotografering. Innan jag köpte den här hade jag en CANON EOS 550D som var perfekt för det behovet jag hade när jag började mitt jobb som fotograf. Det var då jag lärde mig alla inställningar i manuellt läge. Sedan kände jag att jag behövde få bättre kvalité på bilderna och andra funktioner som inte fanns i 550D. Jag valde 6D för att kunna köpa andra grejer som jag också ville ha istället för att köpa en CANON EOS 5D MARK III som var för dyr helt enkelt!

CANON EOS M

Min lilla mini kamera som jag har med mig på resor när jag inte vill ha med mig de två stora systemkamerorna. Den är så smidig och tar jätte bra foton så den rekommenderar jag verkligen att ni köper om ni ska resa! Har även en adapter till den som gör det möjligt för mig att byta till mina två andra objektiv som jag har, då ser det ut som på bilden här nedan. Bredvid ligger det lilla objektivet som följde med kameran, och det som sitter på är mitt 24-105 mm objektiv.

OBJEKTIV

- SIGMA 50 MM MACRO

- CANON EF 24-105/4L IS USM

Mitt macro objektiv köpte jag för ett par år sedan när jag började bli intresserad av närbilder. Nu använder jag det när jag tar närbilder på tillexempel ringar vid ett bröllop, detaljer på klänningen eller porträttfoton där jag vill att bakgrunden ska bli suddig.

Mitt andra objektiv är ett litet vidvinkelobjektiv som är perfekt vid fotografering av landskap, större gruppbilder , men även som ett standardobjektiv. Jag köpte det på grund av de olika variationerna som fanns i ett som samma, då den också kan ta närbilder med bra skärpa så jag ibland slipper ta fram mitt 50mm objektiv.


ADAPTER

När jag köpte den lilla kameran passade jag på att köpa en adapter för att kunna använda olika objektiv även på den här. Här ovanför ser mi det lilla objektivet som följde med, och på kameran ser ni hur det ser ut med mitt 24-105 mm objektiv på istället.

FILTER

-UV FILTER

- POLAROID FILTER

Till varje objektiv har jag ett vanlig uv-filter (genomskinligt) för att skydda linsen som sitter ytterst på objektivet. Istället för att få repor på objektivet blir det repor på lilla filtret.

Nytt till stora objektivet är ett polaroid filter som gör att reflektioner på tillexempel vatten, fönster och trädens blad försvinner. Himmelen blir blåare och molnen kommer fram mer. Kan skriva ett eget inlägg om just det filtret då jag tänkte använda det nu när vi ska iväg till Kiruna i februari.

Likes

Comments

Det tog tid, men jag är förhoppningsvis tillbaka med ny energi att blogga! Har tänkt på det rätt så länge men har inte haft motivationen eller tiden till att skriva och dela med mig om något. Julstress, träning, fotograferingar och fix här hemma i lägenheten har tagit upp all min tid!

Men nu tänker jag att jag ska rikta in mig på något som NI verkligen vill läsa och det jag kan ge er. Mitt stora intresse är ju som sagt fotografering så där kan jag ge er lite tips om hur ni tar de bästa outfitfoton (se ex, ovan) instagramfoton, hur man ska tänka på ljuset, mina inställningar på kameran, utrustning och massa grejer!

Eller så tänker jag att jag fotar min vardag och skriver vad som händer kring träning, kost och vad som händer här i lägenheten, just nu håller vi på att bygga en tv-bänk med en skiva av betong upptill. Blir hur bra som helst!

Så in på min instagram och rösta om vad jag ska blogga mest om -> @hannasamuelsson eller kommentera det här inlägget!

Likes

Comments

För 12 år sedan...

...skulle jag uppskatta att det var då jag och mina kompisar började spela handboll. Då tror inte jag att man brydde sig om vilka som var varken äldre eller yngre som spelade i föreningen. Vi var ett gäng tjejer som fortfarande idag är bra vänner men vi pratar inte dagligen eller har inte kontakten med varandra mer än att vi följer varandra på sociala medier! Vi iallafall höll i med handbollen tills vårt 96:lag splittrades när jag var ca 14 år. Under den tiden hann det hända en del.....


För 10 år sedan...

...gick jag i andra klass och vi i handbollen hade fått span på en jätte snygg kille som spelade handboll bland de lite äldre killarna. Vi alla tjejer gick på Skolgårda skola, i två olika klasser men hade idrott tillsammans. Vi åkte och tittade på matcher när just han, den där snygga killen spelade och blev generade bara av att tänka på honom.. Jag kommer också ihåg att jag var såå stolt för han hade nummer 14 på tröjan, vilket jag också hade. En dag i skolan på en idrottslektion sitter vi på bänkraden uppradade och i ett hörn står han, han som man hade en hemlig crusch ska vara vår idrottslärare i en vecka!! Jag kommer inte ihåg så mycket från just lektionerna mer än att han skulle undervisa i bugg, så han grabbar tag i min hand och jag kommer nästan fortfarande ihåg exakt vad han sa till mig samtidigt, ´´kom igen nu Hanna så kör vi en svängom´´. Jag höll på att dö efter idrottslektionen. Mitt hjärta dunkade i 140 och jag var så stolt att han ens har dansat med mig, just mig!!

För 7 år sedan...

...då var jag 14 år, allting var pinsamt och förskräckligt. Ja ni vet säkert vad jag menar! Han killen, Linus vågade man inte varken träffa eller prata med. Kommer så väl ihåg att han och hans flickvän kom ner på en herrträning som var efter vår. Hon var så söt och man ville verkligen vara i hennes kläder, han var ju ändå en kille man tyckt var skitsnygg sedan man var liten..! Under den tiden jobbade han på Brothers och varje gång man gick förbi sneglade man in för att se om han jobbade, gjorde han det gick vi in i affären bredvid och låtsades titta på kläder haha! Det låter hel konstigt jag vet!! Men iallafall, en gång skulle mamma och pappa på stan och köpa kläder till pappa, jag var lite sen av någon anledning så jag ringer till mamma och frågar vart hon är, och hon svarar glatt, -Vi är på Brothers! Nej, nej, nej tänkte jag, sååå pinsamt att gå in och prova kläder med föräldrarna och jodå, röd som en tomat kommer jag in där och självklart jobbar han!

För 9 månader sedan...

...började jag träna med herrarna på grund av att damlaget fick lägga ner, Vadstena var mitt inne i säsongen och jag hade fullt upp med att hjälpa till med en häst så tiden/intresset/orken fanns inte då för att gå över till Vadstena. Vi var 3 tjejer som tränade och efter ungefär 3 träningar kommer han där, han som jag inte sett på säkert 6 år! Jag fick nästan hjärtklappning och tänkte, kommer han ihåg mig... kommer han ihåg alla gånger man smygtittat/stalkat honom..? Herregud ta mig här ifrån.. haha! Första gången han pratade med mig igen svarade jag knappt, alltså jag blev så stel och fick inte fram ett ord. Det vi gjorde var att vi skulle värma upp målvakten och skjuta valfritt och han sa -Får jag se ett riktigt underarmsskott nu! och jag svarade -Nnnaaae jag får så ont i axeln... och i mitt huvud tänker jag ju, ´´herregud nu får jag ju inte tabba mig´´, går fram ett steg, skjuter ett avstämt skott rätt upp i krysset, och blir förvånad själv att det blir så bra. Går tillbaka i ledet och säger ´- Boooom, haha! In your face´´ Och efter det blev jag tomatröd i ansiktet och tänkte, varför sa jag så...

De kommande träningarna som var efter försökte jag av egen vilja vara så nära honom som möjligt, ta tag i fega mig som inte vågade säga något och börja prata som en normal person. Det hela slutade med att jag pratade med Felicia i telefonen och berättade som det var, hon sa direkt, -Ja men skriv till honom, du har ju inget att förlora på! Men jag vågade knappt, han var ju ändå så pass mycket äldre, hade säker flickvän och hela köret! Men Felicia övertalade mig, jag skickade iväg meddelandet och väntade, väntade och väntade.. Efter 2 dagar tog jag bort konversationen för jag tänkte att, nae det är kört, nu har jag tabbat mig IGEN! Nästa träningstillfälle var ett par dagar kvar till så jag tänkte de att, ´´jaha nu kommer det ju bli så sjukt pinsamt på träningen när jag har skrivit och han kanske sett det men inte vill svara..´´ Då på kvällen samma dag så såg jag ´´Linus Hansson har accepterat din förfrågan´´ Åhhhherrreguuuud! Mitt hjärta slog dubbla slag, jag vågade inte titta på vad han hade svarat, om han hade svarat. Men jo visst det hade han!

Och nu 9 månader senare ligger jag i sängen och skriver det här inlägget med han som man haft en så stor crush på i över 10 år och sover som en gris i en lägenhet som vi flyttat in i. Hur fan gick det här till?! Jag har inte fattat än kan jag säga!Likes

Comments

Som en bal på slottet
Magiskt


När jag började fotografera och valde media med inriktning foto på gymnasiet var mitt mål att klara alla kurser med godkända betyg. Första året var mycket testa på de olika inriktningar man senare kunde välja, såsom foto, film eller mer grafiska grejer. Jag fastnade nästan direkt för både foto och det grafiska! Vi hade många olika fotolärare under de tre åren, bland annat två egenföretagare som är så duktiga.De visade oss vad man skulle tänka på, hur man använder kameran på rätt sätt och det viktigaste, att tänka utanför boxen!


Så mycket kärlek


En dag kom vår fotolärare och frågade om det var någon som kunde tänka sig att följa med på ett bröllop hon hade fått, och vi var 4 stycken som ville. Det hela slutade med att vi fick dra lott och den här gången vann jag!! Tack vare att jag fick chansen att följa med henne fastnade jag direkt för att fotografera människor.Min dröm var nu att jag någon gång ska få fotografera ett eget bröllop!

Och nu, 4 år senare har jag fotograferat 6 bröllop, porträttbilder till Vadstena sparbank, många familje/barn fotograferingar och jag lever i drömmen jag en gång hade!

Likes

Comments

Vem kan få mer lyx än att det går hästar utanför sitt hotellrum?!
Snyggingen själv!


Vilken upplevelse! Jag som aldrig har varit på ett bröllop som gäst fick äntligen se hur det var från den sidan, och jag kan säga att jag skulle vilja gå på bröllop varje helg om det gick! Tur är väll det att jag får chansen att göra det men då bakom min kamera. Kunde inte hålla mig dem här gången så ni får en bildbomb från Husby och helgens bröllop.

Likes

Comments

Instagram@hannasamuelsson