Instagram hannamarkeInstagram hannamarkeInstagram hannamarkeInstagram hannamarkeInstagram hannamarkeInstagram hannamarke

Polyester 

Long time no see. Tänkte idag skriva lite kort om polyester.

Polyester är idag det vanligaste textilfibret i världen vilket beror på att den har ett brett användningsområde, är väldigt slitstark samt är relativ billig att producera. Det är ett lätthanterligt material då det inte behöver strykas, kan tvättas i höga temperaturer och torkar snabbt. Nackdelen är dock att det varken andas eller värmer - det är ju faktiskt plast vi har på oss. Det finns dock förstås flera områden där dess egenskaper är önskvärda - speciellt inom sport- och outdoor-världen.

Fibret är ett syntetiskt textilfiber som är framställt av petroleumprodukter såsom olja och naturgas, vilket i sig medför problematik både politiskt, socialt och miljömässigt. Det är dock inte enbart materialet som utvinns från fossila källor utan fossila bränslen används även för att generera den energi som krävs för att skapa textilfibret. Utsläppen i luft och vatten vid framställning av polyester har också en negativ påverkan på miljön om det inte behandlas och renas innan då det annars bland annat släpper ut tungmetaller i miljön.

Vid framställning av polyester så krävs inte så mycket vatten - ungefär 17 liter vatten per kilogram tillverkad fiber (vilket kan jämföras med bomull som kräver 3800 liter vatten per kilogram tillverkad fiber). Polyester kräver dock nästan dubbelt så mycket energi som bomull vid tillverkning.

Den negativa påverkan kan minskas om man använder sig av återvunna material såsom spillprodukter från plast- och textilproduktion och PET-flaskor. Det är dock viktigt att komma ihåg att det krävs mycket energi, vatten och andra resurser för att framställa textilier av återvunna råvaror. Ett plagg av återvunnen polyester är därmed inte automatiskt hållbart.

Att tillsätta lite polyester i ett plagg för att förlänga hållbarheten (då det som sagt är slitstarkt) eller att använda polyester i plagg där dess egenskaper fyller en funktion kan vara en vettig idé men materialet borde inte användas i så stor utsträckning som det gör idag. Kanske bör man fundera en extra gång innan man köper en nyproducerad klänning i 100% polyester där det faktiskt inte fyller någon funktion?

Gillar

Kommentarer