Nu har jag gått 5 veckor på High School så jag tänkte att jag skulle skriva lite om det.

Kan börja med att säga att skolan är mycket enklare här i USA. Alla prov jag har haft hittills har varit multiple choice där man bara har fyllt i ett bubble sheet med a, b eller c. Det har varit väldigt enkelt med andra ord, jag har inte alls pluggat på samma sätt jag gjorde i Sverige. Dock så har man väldigt mycket läxor här, oftast är det inte så mycket man ska göra men när man har läxor i nästan alla ämnen kan det ta ganska lång tid. Många gånger har man bara en kväll eller två på sig att göra läxan och lärarna kan informera om ett prov två dagar bort, något som aldrig skulle hända i Sverige men som tur är behöver man ändå inte plugga mycket till proven.

Min skola börjar 7.30 varje morgon och lektionerna är 44 minuter tror jag. Alla lektioner är precis lila långa men det är väldigt konstiga tider, jag slutar exempelvis 14.44 varje dag, inte 45 utan 44. På morgonen ringer den första klockan 7.20 och då får vi komma in i skolan och gå till skåpen och så, man får inte komma in innan det. Den andra klockan ringer 7.25 och då ska man gå till klassrummen. Klockan som ringer är mer som en lång ton i stället för en ringande signal vilket förvånade mig i början, jag förväntade mig en riktig klocka som på film.

Här i USA kan man i princip köpa bättre betyg. Under året så kan man samla på sig poäng och bonus kort när man gör speciella saker som man sedan kan lägga till på olika prov eller uppgifter för att få högre betyg. Om man exempelvis köper och tar med sig näsdukar så kan man få 5 poäng att använda senare på prov. I vissa klasser har man bara ett visst antal gånger som man får lämna klassrummet och gå på toa, vilket är ganska sjukt men som mycket annat här i USA är det ganska strikt. I dessa klasser får man en liten lapp att lämna in om man går på toa men om man aldrig går på toa under lektionen kan man lämna in alla lappar inför betygsättningen och läraren lägger på poäng som kan höja betyget.

I Sverige har man ju brandövning ett par gånger varje år och samma sak här men man har även skjutövningar eller en lock down. Man tränar alltså på hur man ska agera om någon kommer med ett vapen till skolan det blir en skolskjutning. Den tredje veckan hade vi faktisk en lock down, då släcker läraren alla lampor och drar ner persiennerna så att det blir helt mörkt i rummet och ser ut som att ingen är där, alla elever sätter sig i ett speciellt hörn i rummet där vi inte syns om någon kollar in. Sedan måste vi sitta helt tysta och stilla för att inte upptäckas och alla telefoner måste vara avstängda för att inte mobilskärmen ska lysa och avslöja att det är någon i rummet. Dörrarna in till klassrummen är alltid låsta under lektionstid ifall att någon skulle komma med ett vapen och börja skjuta, då kan inte personen bara öppna dörrarna till klassrummen. Den andra veckan kom det fram att en kille faktiskt hade haft med sig en pistol till skolan, som tur var gjorde han ju inget men han blev arresterad och omhändertagen av polisen. Det var lite skrämmande i efterhand när man började tänka på vad han hade kunnat göra...

Min första dag på high school var ganska jobbig helt ärligt, det var väldigt mycket att ta in eftersom allt är så annorlunda från den svenska skolan. Det började med att jag och de tre andra utbytesstudenterna fick sitta och vänta i över en timme på vårt schema. När vi tillslut fick dom så gick vi runt lite i skolan för att se vart våra lektioner var, därefter var det dags att gå vår första lektion som vi då var försenade till. Här i USA har man inte alla lektioner med samma klass, det är olika personer på olika lektioner och som tur var hade jag och en av de andra utbytesstudenterna samma lektion innan lunch så vi åt tillsammans första dagen.

Efter 5 veckor på high school så går allt mycket bättre och det känns som att det blir bättre för varje dag som går. Nu vet jag vart alla mina lektioner är och jag hittar i skolan vilket jag inte gjorde de första veckorna. Jag har garanterat glömt en hel del som skiljer sig men det får jag ta någon annan gång för det här inlägget är redan alldeles för långt.

Ingången till the front office som man aldrig använder, det är mer för föräldrar som använder den ingången.

Skolgården

Matsalen

​Bara lite olika bilder inifrån skolan som jag tog när jag var och fixade mitt schema 

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Igår den 1a september var det precis en månad sedan jag kom hit till Louisiana. Den 1a augusti satte jag för första gången fötterna på marken i LA.

Jag ska vara helt ärlig och säga att det har varit den tuffaste månaden i mitt liv. Jag har insett att det egentligen inte går att förbereda sig på vad som väntar när man väljer att åka som utbytesstudent. Jag trodde att jag visste vad hemlängtan var och vad det skulle innebära när jag satt hemma i trygga Sverige men efter att ha upplevt det på riktigt kan jag säga att jag inte hade en aning om vad det innebär.

Trots att jag har fått kämpa en del med hemlängtan så har jag upplevt så mycket roligt och nytt här! Vi är redan inne på den fjärde veckan i skolan och det blir bättre och bättre för varje dag. Det är cross country träning (löpning) varje dag efter skolan och jag har inte en ledig stund under veckorna eller helgerna. Livet här i USA är så olikt men ändå så likt det liv jag hade i Sverige.

Hoppas att ni har det bra där hemma.

​En bild från skolan.

Likes

Comments

Det var ett bra tag sedan jag skrev något här och det är mycket som har hänt sedan sist, har bland annat börjat på high school. Anledningen till varför det inte blivit någon uppdatering är för att jag varken haft tid, ork eller lust.

Tänkte skriva ett separat inlägg om den första dagen i skolan och de två första veckorna, nu ville jag bara göra en snabb uppdatering och säga att jag lever.

En bättre uppdatering kommer! Hoppas att ni har det bra i Sverige.

Likes

Comments

Nu har jag varit hos värdfamiljen i 6 dagar. Jag landade vid 8-tiden i lördags på flygplatsen i New Orleans. Planen var att vi skulle åka och äta frukost på ett hotell innan vi åkte hem men min värdpappa missade avfarten så vi var tvungna att fortsätta. Istället åkte vi hem och åt äggröra och pannkakor. Resten av dagen tog vi det lugnt, jag tog en tupplur eftersom att jag var så trött efter ha varit uppe hela natten. På kvällen var det en spontan släktmiddag där jag bland annat fick träffa min värdmammas pappa och flera av hennes kusiner. Jag fick även smaka Jambalaya, en känd rätt i Louisiana som består av ris och olika typer av kött.

Den andra dagen åkte jag, min värdmamma och värdsyster till en outlet för att köpa en skoluniform men eftersom skolan börjar på måndag är det slutsålt i de flesta affärer så vi fick beställa på internet istället. Senare på kvällen följde jag med mina värdsyskon Blake och Laura till kyrkan. Jag var väldigt förvirrad den största delen av tiden, det var massa olika saker som jag aldrig sett tidigare och hade ingen aning om vad jag skulle göra. Jag var jätterädd att jag skulle göra något fel och kränka någon eller liknande. När vi kom hem spelade vi bara lite tv-spel innan vi gick och la oss.

I måndags åkte vi bara och försökte fixa ett kontantkort till min telefon under eftermiddagen vilket inte gick så bra. Det löste sig dock under tisdagen så nu har jag ett amerikanskt nummer så alla som vill ha det får skriva på Facebook. Hann också gå en sväng på Target för första gången. Jag var även och träffade fotbollstränaren under tisdagen, en äldre man från Indien. Pratade även lite kort med några tjejer från laget som verkar vara jätte snälla. 

Igår var vi på en vattenpark/nöjesfält som finns här i närheten. Jag och Laura åkte dit tillsammans med min värdmammas kusin och hans två barn. Finns inte så mycket att säga om det annat att det var en bra dag.


Lite biler från de senaste dagarna.

En bild från mitt hus.

Första gången på Target!

Var och kollade lite på en fotbollsträning.

Likes

Comments

Jag vet att det var ett tag sedan jag skrev någonting här men anledningen är dels att jag inte haft mycket tid under camp men också att jag inte bara vill sitta vid datorn nu när jag har kommit fram till värdfamiljen.

Tänkte dra en sammanfattning av de sista dagarna på camp:

Dag 7: Lektioner, aktiviteter och baseball game på kvällen. Det var första gången jag såg på baseball och troligtvis en av de sista. Spelet var väldigt långsamt, en match kan hålla på över 3 timmar och stämningen var inte så bra. Jag föredrar sporter där publiken peppar och lyfter stämningen i arenan, baseball är mer en social sport där man pratar mycket under spelet, går och äter lite när man känner för det osv. Det är ändå roligt att kunna säga att man varit på en match, men det coolaste var nog att vi fick åka den gula amerikanska skolbussen till och från matchen!

Hoppar på bussen för första gången!

En del av min squad, Sverige, Danmark, Norge och Tyskland - även min rumskamrat.

Vi var ju tvungna att köpa en keps och ta lite selfies i spegeln.

Dag 8: Under förmiddagen åkte halva campet och spelade minigolf (coolaste minigolfen jag sett), medan andra halvan stannade på campuset på en karneval. Efter lunch bytte man så de som spelat minigolf fick gå på karnevalen. Karnevalen bestod av hoppborgar plus en "dunk tank", lägger in en bild lite längre ner i stället för att försöka förklara. Allt avslutades med ett stort vattenkrig vilket var roligt. På kvällen var det dags för "gruppspel" i volleybollturneringen, vilket gick sådär för Polk Penguins. Därefter var det dags för state meeting där man träffade andra som ska till samma stat.


Polk Penguins North utanför skolbussen påväg till minigolfen.

Dunk Tank

Random gruppbild efter vattenkriget.

Dag 9: Lektioner, aktiviteter och volleyboll final. Kan gladeligen meddela att Polk Penguins vann!

​Dag 10: ​Sista dagen på camp... Det började med homeroom med våran lärare och ambassadör, vi gjorde inte så mycket, lekte någon lek typ. Sen var det dags för talent show där folk från camp var med. Majoriteten sjöng men det fanns ett par dansare, någon som spelade gitarr osv. Därefter var det dags för graduation där vi fick ett diplom för att vi varit på camp. Sen var det dags att packa ner det sista och "checka ut" från camp. På kvällen hölls en dans innan det var dags för avgång. Jag var på den första bussen så jag åkte redan klockan 12 på natten. Vissa andra behövde vänta till klockan 8 på morgonen vilket jag är glad att jag slapp. En lite rolig sak som en kille från Italien i min klass upptäckte var att hans plan var bokat för 2016 istället för 2015! Som tur var lyckades EF få tag på en ny biljett så han åkte med samma buss som mig.


Det var slutet på camp och jag saknar det verkligen! Visst finns det förbättringsområden (som att inte boka in camp på ett college så att det krockar med det årliga mötet för mormoner och som dessutom sparkar ut oss från matsalen så att vi får gå till något skruttig litet ställe och äta mat) som EF gärna får fixa till nästa år men i stort sett var camp underbart. Så får du möjligheten att åka på camp så tycker jag att du ska göra det! 

Likes

Comments

Igår åkte vi in till NYC för att kolla på frihetsgudinnan, Rockefeller Center, Times Square mm. Jag har aldrig varit där så jag var väldigt taggad! Det var uppstigning kl 5, frukost 5.45 och avresa 6.30. Runt nio tiden kom vi fram till Liberty State Park där vi tog färgan till Statue of Liberty. Vi spenderade ungefär en tjugo minuter på ön genom att gå runt och ta bilder. Jag har för första gången använt en selfiepinne nu, kan säga att jag skämdes lite när vi tog fram den. Sen tog vi färgan till Battery Park där vi började vår tur runt NYC. Vi gick först till Ground Zero eller 9/11 Memorial. Det var verkligen fint där, runt kanten på "vattenfallet" eller fontänen stod alla namn på de personer som förlorade sitt liv i attacken, på de personer som fyllde år den dagen fanns en vit ros.

Därefter tog vi tunnelbanan till Grand Central Terminal, hade lite free time och gick och åt lunch. Sen gick vi till ett av de kändaste biblioteken i USA och tog en bild utanför, vi gick sen vidare mot Rockefeller Center. Där fick man välja om man ville åka upp eller gå runt och shoppa lite. Jag och några andra valde att gå till Victoria's Secret istället.

Efter det var det sista stoppet på schemat - Times Square! Där gick vi på Starbucks och köpte en smoothie, på Forever 21 och M&M World. Det var roligt att vara där och kunna bocka av den punkten på the bucket list men det fanns ju lite speciella människor där kan jag säga. Vi såg bland annat en man utklädd till ett löv som stod och sa att man skulle legalisera marijuana...

Dagen i NYC var jätte bra även om fötterna värkte väldigt mycket i slutet av dagen. Jag önskar att vi hade en till dag i denna stad!

Utanför biblioteket.

Rockefeller Center

M&M World

Times Square!

Polk Penguins North tar en selfie på Times Square!

Likes

Comments

Nu är det dag 6 på camp och det händer verkligen saker hela tiden! Vi får inte mycket fritid att göra annat på vilket är roligt men lite jobbigt ibland. Idag var första gången vi hade free time i en timme på schemat, annars är det lektioner, aktiviteter, måltider eller kvällsaktiviteter hela tiden, troligtvis för att vi inte ska börja tänka för mycket och få hemlängtan. Det finns verkligen ingen tid att börja tänka Sverige.

När jag säger lektioner låter det kanske inte så roligt men det är inte vanliga lektioner som i skolan. Vi har 4 olika ämnen varje dag - Life in America, American Culture, English och en till som jag inte kan namnet på. På life in america går vi igenom lite lagar och regler i USA, viktiga saker för amerikanarna som religion och super bowl mm. I american culture har vi gått igenom olika traditioner och högtider som thankgiving och jul. I english har vi pratat om olika problem som kan uppstå och hur vi kan lösa dem, exempelvis när man inte förstår vad någon säger eller när det uppstår kulturkrockar som curfew och hur man ska hantera dem. Lektionerna är väldigt bra för man lär sig viktiga saker och hur man ska ta upp olika problem. Hur man framför ett problem kan vara avgörande för hur bra det löser sig. Lektionerna är inte heller lika tråkiga som vanliga, vi får göra filmer, diskutera och spela olika situationer.

På kvällarna är det alltid olika aktiviteter, dag 3 var det pep rally där vi sjöng ramsor och peppade igång varandra inför volleybollturneringen. Igår var det gameshow night där skolorna tävlade mot varandra i olika lekar och i kväll var det träning inför volleybollturneringen. Polk Penguins (min skola) vann alla matcher så jag hoppas att det håller i sig till på onsdag också.

Alla klasser tävlar mot varandra genom att samla ihop flest kort, man får dom när en lärare eller ambassadör hör en prata engelska, när man gör något bra eller fjäskar lite genom att hjälpa till.

Skyltarna vi gjorde inför pep rallyt!

Likes

Comments

Fick en fråga och tänkte att jag kunde svara i ett inlägg ifall det är någon annan som har samma funderingar eller som funderar på att åka och har allergier.

Hej Hanna!
Precis som du, har jag glutenintolerans men är väldigt sugen på att åka som utbytesstudent vid gymnasiet. Det känns dock som om min celiaki hindrar mig från att åka. Jag är väldigt noga med att inte få i mig gluten osv o gillar gärna att ha koll. Hur bestämde du dig för att åka? Känner du att glutenintoleransen gått bra nu dem första dagarna i USA?

Jag fick min diagnos för ca 1,5 år sedan, alltså ett halvår innan jag skickade in min ansökan. Då hade jag redan funderat på ett utbytesår länge och var säker på att jag ville åka. Att bli glutenintolerant påverkade inte min dröm om ett utbytesår. Problemet var nog mer om det fanns någon organisation som skulle acceptera mig vilket det också gjorde.

Jag förstår hur du känner dig, jag var också rädd att min glutenintolerans skulle hindra min från att kunna åka, men jag tycker inte att din glutenintolerans ska få stå i vägen för ditt utbytesår. Än har jag ju bara varit här på camp men jag har inte fått i mig gluten alls och det finns för det mesta skyltar vid maten som talar om om det är glutenfritt. Om jag är osäker frågar jag bara någon som jobbar där, de är jätte snälla och villiga att hjälpa.

Att komma till familjen är jag inte alls orolig för, fungerar det på camp så borde det fungera minst lika bra hos familjen. Att hitta glutenfritt i mataffärer är inga problem, däremot är det lite svårare när man är ute och äter tror jag. Det är många som inte vet vad gluten är, var exempelvis på McDonalds när vi var i NYC men de kunde inte svara på om salladen var glutenfri eller vad de kunde erbjuda som var glutenfritt. I det läget är det bara att gå ut ur restaurangen och hitta ett ställe där de vet eller har tydlig allergi-information.

Hoppas att du fick svar på dina frågor och att du inte låter celiakin stoppa dig! Är det något mer du undrar över är det bara att skicka ett mail eller kommentera.

Likes

Comments

Nu står jag äntligen på amerikansk mark men det är fortfarande svårt att fatta att det faktiskt händer, att jag är en utbytesstudent i USA.
Vi kom till campet runt 3 på natten igår. Vi fick en rumsnyckel, matkort, tröja och lite papper med info om vad som kommer hända under de här tio dagarna och sen gick vi och sov.

Första dagen på camp hände det inte så mycket eftersom att alla inte hade kommit än, den sista bussen kom ca 2 på natten idag. Vi fick en liten rundtur på campuset som är så fint och mysigt. Annars var jag mest med ett gäng tyska tjejer sommar jätte gulliga. På kvällen var det movie time och vi kollade på pitch perfect.

Idag var den första officiella dagen av camp och det började med en liten parad genom campuset till aulan eller vad man nu ska kalla det. Där gick ambassadörerna (de som precis avslutat sitt utbytesår) igenom reglerna och sjöng en sång för oss. Sen blev vi indelade i olika high schools, jag tillhör Polk Penguins North! Det är i de klasserna som vi kommer ha "lektioner", spela volleyboll turnering med och åka till New York City med bland annat. På kvällen lekte vi Capture the flag i mörkret med glow sticks vilket var mysigt. Jag har ingen aning om vem som vann eftersom vi hade två lag med 200 personer på varje.

Trots att det bara är dag tre i USA har jag redan kommit in i engelskan ganska mycket. Jag pratar i princip bara engelska nu eftersom att min rumskamrat är från Tyskland och brukar vara med mig och två andra svenskar. Så vi pratar såklart engelska för att hon ska förstå. Man träffar verkligen nya människor hela tiden här och alla är så lätta att prata med! Jag är säker på att jag kommer sakna camp när det är över...

Likes

Comments

Kan inte fatta att jag verkligen skriver detta inlägg nu. I över 3 år har jag längtat efter och tänkt på den här dagen - dagen innan jag åker. Nu är det äntligen dags för mitt äventyr att börja!
De senaste veckorna har jag varit så upptagen med massa förberedelser så bloggen har glömts bort lite och tiden har inte riktigt räckt till.
Mina närmaste vänner överraskade mig med ett litet USA-party förra veckan där jag fick lite olika utmaningar som ledde fram till en skatt. Skatten var en "må-bra låda" full med brev som jag får öppna på speciella datum eller speciella tillfällen. Det var då gulligt av dem att ordna det för mig och jag är så glad att jag har dessa tjejer i mitt liv!
Annars har jag varit med mamma och pappa i stugan en sista gång och haft avskeds fika med släkten och middag med familj och vänner.
Imorgon lyfter planet mot New York och jag är så taggad på att allt ska börja nu!

Det här är bara lite olika bilder från de senaste veckorna: överrasknings "festen", härlig sommarkväll och avskedsmiddag x2.

Likes

Comments