Har precis sett klart dokumentären Minimalism: A Documentary About the Important Things och jag måste medge att jag tycker att alla borde spendera 1h och 19 min av sin tid för att se den. Dokumentären handlar om minimalism som i princip kan beskrivas kortfattat med denna mening: "Minimalism is a tool to rid yourself of life’s excess in favor of focusing on what’s important—so you can find happiness, fulfillment, and freedom." Under dokumentärens gång delar Joshua och Ryan (huvudpersonerna) med sig av både sina egna och andras erfarenheter av hur konsumtion påverkar lycka negativt.

Exempel på minimalism tas upp i dokumentären och de två jag fann mest intressanta var dels kvinnan som skulle leva på 33 plagg i 3 månader (project 333) och en familj där föräldrarna sagt upp sig på sina jobb/börjat jobba mindre och flyttat från ett stort hus till ett tiny house. Kvinnan med 33 plagg (plagg innebar i detta fall utöver kläder även accessoarer, skor m.m) upplevde att det blev enklare att finna ett värde i varje plagg och även att bestämma outfit för varje morgon (Skönt! borde testa detta). Familjen fick bland annat mer tid över för fritidsaktiviteter och mer tid med varandra. Gemensamt för båda fall var att de kände sig friare och därav även lyckligare.

Tiny house, visst ser det mysigt ut? Betvivlar dock att jag inte skulle få klaustrofobi om jag bodde här med en hel familj.

Det som skrämde mig mest var de korta videoklippen på blackfriday eventen i USA där människor bokstavligt talat slår ner andra människor för att komma över en... TV? I ytterligare ett klipp springer en medelålders kvinna fram till en liten flicka och sliter frenetiskt en produkt ur hennes små händer. Kvar står denna flicka som nu är livrädd.

​Minimalism behöver inte nödvändigtvis betyda att en vill bo i en lägenhet med kala väggar, två stolar, ett litet matbord, en säng & en lampa. I detta fall handlar minimalism om att finna ett mervärde i allt man köper. Behöver jag verkligen den nyaste Iphone modellen, tillför det något konkret i mitt liv? (Bortsett från den förrädiska lyckan över att man har något som anses vara eftertraktat på marknaden). Utöver att finna ett mervärde i de saker man äger handlar det framförallt om att omvärdera sin tid och reflektera kring vad som får en att må bra.

Joshua avslutar dokumentären med citatet "Love people and use things, the opposite never works". Ett extremt simpelt citat men ack så genomtänkt och genuint. Så kolla dokumentären nu, tips!

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Instagram@hannahsackbrook