Ju mer jag reser desto mer medveten blir jag om miljön omkring mig. Ju mer medveten jag blir om miljön desto mer medveten blir jag om människorna omkring mig. Och jag lär mig så otroligt mycket varje dag.

Jag sitter just nu på stranden och tänker på min resa till Seattle -åh denna vackra stad- där jag träffade på så många härliga människor! Min resa till Seattle gjorde ett djupt intryck i mig. Här kommer lite urklipp ur den mest minnesvärda helgen i mitt liv;

Jag samlade allt mod och kraft jag hade för att passera några tält, vilket förmodligen aldrig hade hänt utan de vakter som för tillfället befann sig på platsen för att stänga ner "campingen", allt jag fick var det varmaste "goodmorning" och det mest genuina leende jag någonsin sett. Jag spelade cornhole (och vann över) en välrest man, allt han hade denna dagen var en liten svart ryggsäcken. Men vad jag minns mest från min tripp till Seattle är den unga pojken på 18 år, bott på fosterhem hela sitt liv och nu utskickad ur systemet till hemlöshet.

Det finns gott om hemlösa i LA, för många. Och varje gång jag passerat ett tält har det skrämt mig, varje gång kryper osäkerheten på mig och jag promenerar lite snabbare. Jag kan säga att denna 18 år gamla pojke hjälpte mig ett steg närmare alla de människor som lever med en sämre standard än mig, alla de människor som växte upp med en sämre standard än mig och alla de människor som kommer växa upp med sämre standard än mig. Eftersom vi inte hade något mer en ett par ynka dollar att ge så bestämde vi oss för att gå till target och köpa snacks åt honom. Väl tillbaka hade pojken lämnat, kanske var det på grund av våra sorgsna blickar och svåra frågor. Men tack vare att denna pojken lämnade sin plats fick jag och min vän se lyckan i andras ögon över sådan som är så självklart för mig, vi bjöd på twix och snickers till varje person som satt med sin skylt och hoppades att morgondagen skulle bjuda på något bättre. Och lyckan i mångas ögon över att bli bjuden på 1!!!! Twix var obeskrivlig. Jag har inte på något sätt förändrat deras liv men de har på många sätt förändrat mitt.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

  • Resor

Likes

Comments

En fantastisk roadtrip till Yosemite blev det! Lämnade Long beach klockan 6 på fredag kväll och åkte upp till Fresno där vi sov på motell. Rekommenderas INTE! Men det var en upplevelse det med.

Åkte tidigt på morgonen till Yosemite där vi åkte runt och gick på kortare hikes. Riktigt fint ställe men det var väldigt mycket folk och Obama var i området samtidigt så de stängde av ställen pga. det. Vill gärna åka tillbaks en annan gång för riktig camping! 

Likes

Comments

Så många gånger jag har flyttat runt utan att tänka på vad jag packar ner. Det är bara att ta "allt" och låta resten ligga kvar hemma hos mor och far, behöver jag något kan jag ju alltid åka dit och hämta. Simpelt. Men att flytta till andra sidan av Jordklotet och därmed packa för ett helt år är en helt annan historia. Jag tänkte en gång och två gånger och tre gånger osv. innan det var dags att stänga väskan och flyga över atlanten.

Tänkte jag rätt då? Mja. Jag är faktiskt väldigt nöjd med typ 50% av det jag tog med mig och jag saknar ingenting hemifrån. Men en hel del av de saker jag tog med mig får mig enbart att tänka "varför?". Tillexempel, jag bor i södra Kalifornien och jag har med mig 5 par Jeans. Det hade absolut räckt med 2 par. För att inte tala om finkläder. Jag har 5stk klänningar 2 långklänningar, flera kjolar och snygga toppar osv. Har inte använt något av det. Kalifornien är väldigt avslappnat och går jag ut så är det inte i min tightaste kjol och en paljett topp utan i Shorts och t-shirt eller ett finare linne. Här kommer lite tips för er som skall flytta till andra sidan jorden och behöver fundera på vad som skall ner i väskan!

Så vad rekommenderar jag att packa?

Träningskläder, Träningskläder, Träningskläder. Seriously! Du kommer LEVA i träningskläder. Ska man gå upp klockan 6 på morgonen och köra barnen till skolan (och sedan gå tillbaks och lägga sig) vill man inte klä på sig Jeans och snygga tröjor. Här är det yoga pants och tisha som gäller.

Basplagg. Skit i alla snygga toppar, kjolar och klänningar. Du behöver bekväma kläder som du kan springa runt och leka i utan att råka flasha för dina kids. T-shirts och shorts is the shit.

Hoodie. De säger att Kalifornien alltid har bra väder. Med bra väder menas tydligen att det aldrig regnar. Men mornarna är kyliga och dagarna varma. Det betyder att man måste arbeta lager på lager. Så glöm inte dina hoodies.

Jacka. Trots att Kalifornien alltid har "bra väder" är det som sagt kyligt då och då.

Mina "biggest fails" när jag packade.

Finkläder. Jag tog med mig massa finkläder. Jag har inte använt de alls. Stilen här är mycket mer avslappnad än hemma I Sverige. Samt du jobbar 5-6 dagar i veckan. Därmed bör åtminstone 70% av dina kläder vara jobbvänliga.

Jeans. Jag tog med mig 5 par jeans och jag bor i södra Kalifornien. Ja det är kyligt ibland men Nej jag har knappt använt mina jeans alls. Bättre att lämna de hemma och istället investera i nya Jeans du kan ta med dig hem.

Vad jag gjorde rätt när jag packade.

Packa om. Jag packade vad jag ville ha och sedan bantade jag min packning säkert 15 gånger. Packade i och ur, i och ur. Jag saknar ingenting hemifrån. Däremot önskar jag att jag hade lämnat fler saker hemma.

Tog med saker som jag inte tar med hem. På riktigt. Detta var det bästa jag gjorde. Jag tog med mig 4 romaner, en kokbok, en bok till familjen, sill, turkisk peppar, djungelvrål, choklad, deodoranter, osv. Saker som jag inte kommer vilja ha med mig hem. Detta kan varit det bästa jag gjorde, det fick mig att banta många onödiga klädesplagg.

Skulle jag göra om den här resan skulle min packning se väldigt annorlunda ut! Det har verkligen varit en erfarenhet att packa för ett år i en resväska. Något som jag kommer ta med mig som en viktig erfarenhet på framtida resor.

Likes

Comments

Dagen bjöd på en fantastisk hike i soliga Malibu. Början var en trevlig promenad längs ett hyfsat flackt track, därefter började vi den riktiga hiken uppför berget. Var smått läskigt då det var väldigt brant och det inte fanns något att hålla i sig i. När man försökte greppa berget kunde det helt plötsligt smulas sönder till småsten. Men övertalade av ett grabbgäng att det skulle vara värt det när vi nådde vattenfallet fortsatte vi ändå uppför i rullgruset. Kan säga att vi vid flertalet tillfällen hade våra tvivel då det vid vissa ställen var väldigt brant och svårt att klättra.

Efter någon timme klättrandes uppåt insåg vi att vi tappat bort tracken. Blev en fikapaus medan vi väntade in grabbgänget som vi hoppades tog samma väg som oss. Efter en en stund kom även de upp på toppen. Lika förvirrade som oss över vart tracken tagit vägen. Slog följe med de och började försöka ta oss neråt åt ett annat håll. Att klättra neråt i rullgrus är allt annat än lätt. Gällde att hålla i sig i de växter som fanns! Halvvägs ner hittade vi äntligen vattenfallet. Som förövrigt var vattenlöst.

Roligaste på hela hiken var att de lämnade deras vän Steve mitt i den brantaste delen av berget och lovade komma tillbaks för att hjälpa honom ner. Vilket aldrig hände då vi tog en annan väg ner. De hoppades att Steve skulle tröttna på sin säkra lilla sten och ta sig ner by himself men när vi var tillbaks till bilarna och ingen Steve syntes till började grabbarna överväga om de kanske borde gå och hjälpa Steve ner ändå.. 😂

Likes

Comments

Känns som att packa är det ända mitt liv består av just nu. Så är det ju självklart inte utan det beror enbart på att jag är en så pass bra på att packa att när min resväska var full vägde den ett halvt ton. Nu efter många ur och ompackningar är vikten nere på 23 kilo och väskan enbart halvfull. Då köpte jag ändå inte den största väskan jag kunde hitta! Vet inte om jag har misslyckats eller lyckats!?!? Resan hem kommer nog bli kaos. Alla har sagt till mig att "packa inte för mycket för du kommer shoppa massor". Men det är redan kört för min väska är redan full. Har inte ens vikt kvar åt böckerna jag köpt :/ Det får bli en sista ompackning imorgon och sedan får det faktiskt vara bra. Kan inte vara hälsosamt att hålla på såhär haha. Hör till att jag hela tiden försöker fly ifrån packningen genom att hitta på andra saker. Hänger t.ex. hellre på ex jobbet och jäser än packar och städar.

Är även sjukt jobbigt att rensa bland 21 år gammal skit. Tycker jag slängt saker vid varenda tidigare flytt hemifrån har jag bara denna gången samlat ihop en sopsäck med hela helt okey fina kläder som är försmå / jag inte vill ha samt en sopsäck med skitkläder och skor som skall slängas. Och då har jag flyttat hemifrån 2 ggr tidigare. Idresäsongen gav mig många nya funderingar. Dit tog jag med mig allt som jag trodde var mina favoritkläder men insåg snabbt att hälften av kläderna inte blev använda överhuvudtaget. Så hädanefter blir det enbart fina hellre lite dyrare kläder än mycket billigt som ändå bara ser fult ut efter första tvätten. Skall verkligen försöka hålla detta i USA också.

Något som även får mig att fundera över min packning ytterligare än gång. Kommer jag verkligen använda den där vita kavajen någon gång? Behöver jag ha med mig 5 uppsättningar med träningskläder eller kan jag banta lite på den fronten? Nä det får nog bli ytterligare en genomgång i resväskan. Så kanske jag även får med mina kära böcker!

Schemat för resterande dagarna i SE ser ut på följande vis:

Fredag:
Gymma
Slänga skit på tippen
Lämna kläder till klädinsamlingen
Städa bilen
Tvätta bilen
Lägga ut bilen på blocket​
Åka på SPA
SPAa och inte tänka alls på Amerika
Sova jättegott på hotell <3 <3

Får dock se hur mycket som hinns med!

Lördag:
​SPAa
SPAa
SPAa
Göra det som eventuellt inte hanns med under fredagen.
Skypea med min värdfamilj

Söndag:
Städa ihop det som är kvar
Ställa fram packningen/packa in i bilen
Sova gött en sista natt i min egna säng

Måndag:
Avresa!Likes

Comments

Dagen för att fixa visum kom den också.
Åkte till Stockholm dagen innan och spenderade dagen med en av mina bästa vänner. Sjukt mys.

Vaknade alldeles för tidigt på morgonen och skypeade lite med min hostmom som satt och jobbade. Vi pratade om vad jag gillar för mat och musik om att ta ameeikanskt körkort och massa annat. Därefter tog jag en dusch och åt frukost på hotellet. Checkade ut och lämnade min väska i bagagerummet. Tog en promenad på ca 20 minuter och anlände till amerikanska ambassaden runt 10 tiden och ställde mig på tur i busskuren. 10.30 stod jag fortfarande långt bak i kön. Blev emellertid min tid och vakten bad mig visa passet, ta av jackan och att visa fotsulorna.  Därefter blev jag insläppt i hus nr 1 där jag fick lämna jacka, skärp, mobil och nycklar för skanning.  De behöll nycklarna och telefonen och jag fick en nr lapp. Ungefär som när man lämnar in jackan på krogen. Gick vidare till hus nr två och fick en nr lapp och satte mig ner i typ 2 minuter och väntade på min tur. Fick lämna in alla mina papper och sätta mig ner och vänta igen. Sedan ropade de upp mitt namn och vilket bås jag skulle gå till. Fick svara på frågorna: Vad skall du göra, vart skall du bo och vad skall du göra efter din vistelse i USA. Sedan sa hon "your visa has been approved och så fick jag tillbaks alla mina papper och gå hem.

Tog alltsomallt 2 timmar varav 20 minuter var inomhus. Rekommenderar verkligen varma kläder om det är kallt ute. Jag frös.

Nu väntar jag bara på att visumet skall komma hem och att det skall bli dags från avfärd✋✋

Likes

Comments

Idag har längdskidor stått på schemat!
blev ute i drygt 3 timmar och åkte, ända upp på toppen och ner igen. Sjukt jobbigt men ändå mycket enklare än vad jag trodde.

Likes

Comments

Har beslutat mig för att gå mot det mer veganska hållet i min livsstil. Är ju redan vegetarian och har varit det i ungefär 7 år nu så vegansk mat är inget nytt för mig. jag var väldigt orolig i början av min ansökning som Au pair för att ingen skulle vilja ha mig pga min kosthållning. Men som tur var var detta inga problem och jag fick massor med matchen trots jag är vego. Verkar inte vara någon stor grej i USA. Minns i början när jag blev vegetarian och besökte Barcelona och de inte fattade alls vad det betydde. Sa att jag ville ha mat "without meat" och fick således pasta med gåslever på. Vilken flopp.

Att bli mer vegansk och kanske tillochmed bli full vegan en dag är något jag har funderat på länge. Men en sak som fått mig att börja tänka mer på kosten det senaste är att pojkarna är allergiska mot ägg och mjölk (även gluten och jordnötter) vilket är en motivation för att utesluta detta. Dels vill jag lära mig vad de inte kan äta och dels så vill jag inte behöva utesluta de ur mina måltider.

Min hostmom vet självklart om att jag är vegetarian och tycker det är helt okey, speciellt iom att jag har varit vegetarian i 7 år och har koll på kosten. Även min mamma har intyga för min hostmom när de pratade att jag sköter allt själv haha. Men deras nuvarande Au Pair bestämde sig plötsligt för att bli vegan vilket min hostmom tycker är väldigt jobbigt då min hostmom inte själv har koll på vegansk kost och inte har koll på om deras Au pair äter ordentligt (Det är som att få en ny mamma haha). Att min hostmom oroar sig så mycket över deras nuvarande Au pair är en anledning till varför jag inte kommer satsa på vegansk mat till 100% till att börja med utan bara utesluta mjölk och äggprodukter i största möjliga mån. Men även att jag alltid kommer behöva krångla till det på mitt nuvarande jobb, när man går på restauranger och när man blir bortbjuden osv. Folk tycker man är jobbig nog när man är vegetarian! Så just nu är det vegansk mat som gäller hemma hos mig men äter vegetariskt på jobbet för att slippa krångla med kockarna. Tycker det känns riktigt bra och stabilt just nu! Har även beställt en bok om vegansk mat. Skall bli sjukt kul att lära sig lite mer!

Ha de!

Likes

Comments

Har nu skickat in ALLT till CC. Tågresa till Stockholm är beställd och hotell bokat. Allt utom fotot (skall enbart skrivas ut) är klart inför visumansökan! Känns AWSOME! Idag är det exakt 31 dagar kvar tills jag rullar hemåt, blir en roadtrip till mormor och sedan en sväng förbi farmor m.fl. innan jag är hemma. Väl hemma kommer det spenderas ca 2 veckor med familj och vänner som passande nog har påsklov veckan innan det är dags för avresa.

Kommer bli grymt. Är galet taggad. Låt dessa 30 dagar gå snabbt! Vill hem NU NU NU!


Likes

Comments

Det här med Visum var verkligen en avancerad historia!

Fick hem ett papper kallat DS-2019 form med all info om vad jag skall göra i USA osv. Fick själv logga in på en sida och skriva ut ett SEVIS dokument som visar att DS-2019 är betalt utav Culturalcare. Därefter påbörjade jag min visumansökan. Även kallad DS-160. Den tog flera timmar kan jag säga. Trodde det var en tiominuters grej jag hade framför mig men icke. Ett elektroniskt foto på dig är viktigt att ha till hands innan du börjar! Och massor med tid. Man kan pausa ansökan och fortsätta vid ett senare tillfälle om man vill men jag tyckte verkligen det var skönt att bli klar.

När ansökan är klar får du betala ansökningsavgiften som gick på ca 1600 kr. Varierar beroende på dollarkursen som tyvärr är hög för tillfället. När detta är betalt får du ett kvittonummer som du sedan kan använda för att boka in ett möte på amerikanska ambassaden i Stockholm. 3dje mars bokade jag in och då får man en bekräftelse på mötet som skall skrivas ut.

Till ambassaden i Stockholm skall följande tas med:
DS-160               
SEVIS kvittot
Pass
Personbevis 120 - måste ringas till skatteverket för att beställas. 
Foto i storlek 5x5
Appointment confirmation

Så det jag nu väntar på är Personbevis som borde komma vilken dag som helst och att jag måste skriva ut ett foto. Sedan är jag good to go till Stockholm.

Förövrigt är jag nästan klar med allt nu. Skall till läkaren för att få klart på mitt läkarintyg imorgon och sedan är det enbart visumet jag väntar på.

Likes

Comments