TRANSLATION TOOL AVAILABLE IN THE TOOL BAR TO THE LEFT

- Jag är medveten om att det här är ett långt inlägg, så förstår er som inte läser allt, men om det är något stycke jag kan rekommendera att prioritera att läsa: bläddra ner till den fetstilta texten längst ner i inlägget -

Hej allihopa!

Nu har det äntligen blivit fredag och jag är så redo inför den tre-dagars långa helgen som ligger framför mig. På måndag är det nämligen President's Day, vilket innebär att vi är lediga från skolan. Riktigt skönt! Den senaste veckan har varit extremt händelserik, vilket har varit riktigt kul. Förra helgen var också en långhelg då vi var lediga på fredagen. Spenderade början av dagen med Ciera, Emma, Lluis och Olga. Vi åt lunch på en restaurang här i närheten, och sedan hängde vi bara hemma hos Emma och Lluis. Hela kvällen spenderade jag sedan med Faith, och vi hade så kul tillsammans.

Vi körde "Ugly Location Photoshoot" på bland annat en bensinstation och Walmart. Sedan körde vi bara runt i staden här i flera timmar och bara lyssnade på musik, åkte till olika viewpoints och hade det bara allmänt mysigt! Älskar att lyssna på musik i bilen och bara köra runt. Vid midnatt åkte vi till en diner köpte varsin strawberry milkshake (mums!), fortsatte vår carpool karaoke, och kom inte hem förens strax innan två på natten. Sån kul kväll!

Lördagen spenderades i Spokane (en stad två timmar bort) med Faith, Amy och Mikey (v-bror) och deras släktingar. På kvällen hade Faith's kusins album release på en bar, vilket vi gick och lyssnade på. Blir så glad av att höra livemusik! Vi stannade även över natten hos Amys syster.

På söndagseftermiddagen var det utbytesträff hos min Local Coordinator Sara tillsammans med massor av andra utbytesstudenter. Intressanta reflektioner som togs upp, som fick mig att tänka till lite extra! Kom till beslutet att minimera kontakten med familj och vänner hemma i Sverige så mycket som möjligt nu min sista tid som jag är här. Det är så svårt att leva i nuet här i USA när man hela tiden slängs emellan Sverige och USA. Att bryta kontakten med massor av vänner hemifrån gör ju också att ens vänskara uppleva mycket mindre, vilket gör mig ännu motiverad att ta initiativ med nya relationer här. Det känns som ett riktigt bra beslut hittills! Jag kommer ju faktiskt hem igen om bara fyra månader, och då har jag all tid i världen att umgås med alla vänner där hemma.

Hemma hos Sara den kvällen fick jag även frågat en av mina utbytesvänner från Frankrike, Axel, till en kommande skoldans, med en poster. Och han sa ja! Jag hade frågat honom innan på sms och han hade sagt ja då också, men tänkte att det kunde vara lite extra kul att göra en poster, och det uppskattades! Dansen vi ska gå på kallas "Sadies", och är den dansen under skolåret då "tjejen ska fråga killen" (aningen löjligt heteronormativt, tyvärr). Det är en informell dans, så folk brukar klä sig i jeans/short och ha på sig matchande t-shirts (vilket jag och Axel fick köpt i onsdags!). Årets tema är i vilket fall "Bumming at the beach". Det blir en kul kväll!

I måndags hände inget speciellt, men sedan i tisdags var det fullt ös igen. Istället för att åka med Faith hem direkt efter skolan gick (5-10 minuter?) jag, Emma, Lluis och hans flickvän till Roasters, vilket är en local coffee shop. Vi satt där ett tag och fikade, sedan gick jag, Emma och Lluis över gatan till Taco Bell för att stoppa i oss lite mat innan vi promenerade hem till vår Local Coordinator 10 minuter bort. Där mötte vi upp två andra utbytesstudenter, för att sedan tillsammans åka till stadens polisstation, Kennewick Police Station. Där fick vi, tillsammans med en grupp utbytesstudenter från en annan organisation, en rundvandring av stationen. Vi fick se förhörsrum, förberedelsesalen, kolla inuti en av polisbilarna, se bevis som polisen precis beslagtagit med droger i, lappar på väggarna uppsatta med bilder på personer som var "WANTED" och se deras arbetsrum. Riktigt häftigt!

Därefter åkte vi till en mongolisk restaurang allihopa för att äta middag, innan vi begav oss av till The Courthouse. Där träffade vi upp en domare, och sedan fick vi en liten rundvandring inne i hans rättsal, och han berättade en massor av saker om det amerikanska rättsystemet och vi fick ställa massor av frågor. Lite svårt att hänga med ibland när han använde så stora ord och begrepp, och var lite svårtolkad när det gällde ironi, men väldigt intressant i alla fall.

Kan dock erkänna att jag under en längre tid bad på en känsla av obehag, främst när vi kom in på detaljer om dödsstraff och han berättade "yeah a man got hung a few years ago in [a city just an hour away] as his punishment". Usch. Nej, jag kan erkänna att jag inte är något stort fan av det amerikanska rättssystemet. Jag känner mig faktiskt riktigt stolt när jag får berätta om hur det är i Sverige, och hur vårt rättsystem fokuserar så mycket på rehabilitering, och inte på att bara straffa, straffa, straffa. Och för att inte nämna allt annat med Sverige som är alldeles otroligt. Gratis undervisning, nästintill gratis sjukvård, frisk befolkning, så lite fattigdom och allt vad det nu är...

Sedan skolskjutningen i Florida har jag även tänkt mycket på hur bra vi har det i Sverige som i princip slipper oroa oss över att vår skola ska bli attackerade härnäst. Har pratat mycket med mina vänner i skolan om skolskjutningar det senaste, hur hemskt det är och vad vi ska göra om vi skulle bli drabbade. Självklart är det svårt att inte vara rädd. Det är så främmande...

Tänk ändå vilken tur vi har som växer upp i ett sådant tryggt land som Sverige. Något att vara rejält tacksam över. Det är så lätt ibland att ta saker för givet. Man vänjer sig vid allt det man har och ibland är det svårt att faktiskt se hur bra en själv har det. Det finns så mycket att vara tacksam över. Och framför allt, det finns så många att vara tacksam över.

Ta hand om varandra. Kram på er,
Hanna

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Hej allihopa!

Idag har varit en alldeles vanlig dag här i Kennewick. Tog skolbussen imorse med Emma och Lluis till skolan vid 7. I debate class diskuterade vi "taxes on feminine hygiene products" och i min Intro to Leadership class jobbade jag vidare på en bulletin board inför alla hjärtans dag med Emma och Dev. I Raquet and Team sports spelade vi sedan volleyboll, vilket jag har fått blåmärken på armarna av haha. Vad gör man inte för att vinna! ;) Är som tidigare fortfarande lika nöjd med mitt beslut att byta till den klassen. Har verkligen kul och det är sånt gott sällskap!

Vid lunchen satt jag och Emma tillsammans och efter det hade jag Child Psychology class. Vi går just nu igenom lite kring genetik, men inget jätteseriöst, vilket både är rätt skönt men också lite långtråkigt om jag ska vara ärlig haha. I interior design class har vi precis börjat lära oss att göra sketcher med rätt perspektiv, och sista timmen av skoldagen, US History, fortsatte vi jobba på vår essay om the New Deal (President Roosevelt's federal program to get America recovered after the Great Depression). Med tanke på att jag inte har skrivit en enda uppsats på 8 månader känner jag mig aningen ringrostig, och att dessutom skriva den på engelska, i kombination med mina höga förväntningar på mig själv, går det inte jättefort framåt kan jag ju meddela. Men men, på ett eller annat sätt ska jag få ihop något bra ska vi se! Något som är rätt skönt är det faktum att mina betyg under det här året endast behöver vara godkända, då de inte kan tillgodoräknas i Sverige, så jag har egentligen inte press på mig att prestera.

vår halvfärdiga bulletin board. "A minion reasons to love yourself"

I måndags var sista gången någonsin som jag fick cheerat här i USA. Precis som alla andra kvällar med basketmatcher var det en väldigt rolig kväll! Trots att jag bara har vart en del av cheer team sedan i början av december, och cheerat på matcher sedan början av januari, har det varit så himla kul att få vara en del av. Är så glad att jag tog den här chansen, för det är ju verkligen något som aldrig går att uppleva i Sverige. Att höra skolans band spela massor av låtar, ha på sig uniformen och ha pom poms i skolans färger, höra eleverna bakom mig, och spänt följa basketmatchen. Det är en riktig härlig känsla ska ni veta! Kommer att sakna det enormt.

mellan tjejerna och killarnas match har vi ledigt under en halvtimme så vi passade på att dra till circle K och köpa läsk

Förra tisdagen var det även "senior night" innan matchen för alla basketspelare, cheerleaders och bandmedlemmar som går ur skolan till sommaren. Med tanke på att jag och Emma även lämnar skolan efter den här terminen så var även vi inkluderade, precis som jag var i höstas för fotbollen, vilket var väldigt kul! Så jag fick mitt namn uppläst, blev avtackad av skolans Athletic Director, och fick gå in på planen inför hela publiken tillsammans med mina värdföräldrar.

min värdpappa, jag, min värdmamma, Emma, och hennes värdmamma

övriga bilder från samma kväll (sista kvällen med hela truppen)

Så, hur ser då planerna ut för resten av veckan? Imorgon, torsdag, ska jag försöka mig på att genomföra en uppgift vi fick i min Leadership class. Vi ska alltså vara utan all teknik, så som mobil, dator och tv, i 24 timmar, vilket känns som en omöjlig uppgift i dagens samhälle. Allra svårast kommer det att vara att inte kunna kommunicera med vänner eller värdfamiljer och göra upp planer och liknande. Jag ska i alla fall försöka att hålla mig så länge, så får vi se hur det går!

På fredag är vi lediga från skolan, då det tydligen är Professional Development Day. Har inga spikade planer för den dagen ännu, men jag har pratat med några vänner om att åka och äta lunch. På lördag morgon åker min värdmamma, värdsyskonen och jag upp till Spokane och ska spendera natten där, för att på kvällen ska vi lyssna på en av deras släktingar som har album release med hennes band. Det bli spännande! Vi åker sedan hem på söndag morgon, och sedan på eftermiddagen ska jag till min Local Coordinator för att ha game night och äta pizza med ett gäng andra utbytesstudenter, vilket ska bli väldigt kul.

Kram,
Hanna

Likes

Comments

Hej allihopa!

Kom alldeles precis hem från en dag som känts riktigt bra! Hade inte världens tur med gårdagen. Mådde inte helt hundra, hade ont i huvudet och var alldeles trött, och dessutom trampade jag även i hundbajs påväg till skolan haha. Vaknade faktiskt upp med huvudvärk idag också och befarade att det skulle sitta i hela dagen, som den brukar, men det släppte faktiskt och dagen blev så mycket bättre än jag var beredd på.

Nu har andra terminen i skolan satt igång, och jag har faktiskt bytt ut några klasser från förra terminen. Istället för drama under 3rd period har jag nu Raquet and Team Sports, vilket är en PE-class så jag har fått ett eget skåp nere i omklädningsrummen, och har även behövt köpa skolans PE-outfit (nej, vi får inte ha våra egna idrottskläder!?). Namnet för klassen är väl rätt self-explanatory! Vi befinner oss i alla fall i skolans Main Gym, och de två första dagarna nu har vi spelat badminton. Riktigt kul! Kan dock meddela att min högra arm är rätt mycket spaghetti efter att inte har spelat på ett bra tag haha. Vi är bara två tjejer i klassen, men tycker bara det är kul att få hänga med en massa killar också, framförallt när två av mina andra klasser numera är med endast tjejer!

Har även bytt min 4th period, vilket tidigare var Photography. Har nu istället Child Psychology. Helt ärligt har jag inte helt 100 koll på vad hela kursen innebär, men hittills har vi i alla fall fått kolla på videos om hur ett barn växer i magen och även fått se video från en förlossning, och någon gång under kursen ska jag ta hem en robot-docka/plastbebis under en helg. Ni vet en sådan som är med i alla serier från Amerikanska high schools på Dinsey Channel och Nickelodeon? Kan förklara bättre när det väl är dags för mig att ta hem en! ;)

Att ha exakt samma schema varje dag vecka ut och vecka in under fem månader måste jag säga började bli lite långtråkigt, så det känns väldigt kul att få lite förändring i vardagen! Nya klasser innebär även nya tillfällen och möjligheter att träffa nya personer, vilket är så härligt! Jag tror verkligen att förändring är riktigt nyttigt och leder till många bra saker. Och oavsett om det visar sig vara en förändring till det bättre eller inte, så växer man av det. Bara det faktum att man faktiskt tar steget och gör en förändring är stort i sig.

Kunde inte ha varit mer tacksam gentemot mig själv att jag drog iväg på ett utbytesår. Jag tog steget och förändrade i princip hela min värld, och kan verkligen märka av själv ibland hur mycket jag har vuxit på den här tiden. Att behöva lämna allt som andas trygghet för en och anpassa sig till ett helt nytt samhälle får en verkligen att utvecklas både socialt. men också mycket mentalt med sig själv. Känner hur jag bara sedan mitt senaste inlägg, där jag skrev om att jag ska försöka bry mig mindre om folks reaktioner när det gäller att socialisera mig, har vågat så mycket mer, vilket är så kul!

Nu är ju inte mitt byte av klasser något att jämföra med att lämna sitt land och dra över Atlanten kanske, haha, men alla förändringar, stora som små, är bra i sig. Vartenda nytt steg öppnar upp nya möjligheter, nya vägar och kan leda till så mycket mer. Det gäller bara att ta steget!

Kram!
Hanna

Likes

Comments

Hej allihopa!

En timme sedan gick jag runt här i huset och hade jag smått panik då jag trott min dator fått ett virus och det faktum att jag är så inkompetent jag är när det gäller tekniska saker gjorde det inte saken bättre haha. (Är du tvungen att vara på andra sidan Atlanten när man behöver dig lillebror???) Fick i alla fall löst allting nu med hjälp från Apple! ;)

Dagen har i övrigt varit bra! Idag och imorgon är det finals i skolan, vilket är som ett slutprov i varje kurs. Med tanke på att jag inte läser några avancerade kurser behöver jag inte tänka så jättemycket, vilket är skönt! Lite långtråkigt dock med 90-minuterslektioner utan något vidare vettigt att göra...

Sofia, den andra svenska utbytesstudenten här, spenderade senaste helgen här, vilket var väldigt kul. Intensiv, minst sagt haha, men en väldigt rolig helg! I fredags hade vi team bonding med cheer team innan basketmatcherna. Vi tränade lite, åt pizza och gjorde iordning oss för hemmamatchen. Sedan innan matchen kom Sofia och var med resten av kvällen i baskethallen. På lördagen tog vi sovmorgon och på kvällen åkte vi till hennes skola och kollade en basketmatch.

Innan vi åkte till basketmatchen lördag kväll åkte vi för att hyra skidutrustning för att åka skidor nästa dag! Amys (v-mamma) syster hade erbjudit sig ta med mig och Sofia för att åka skidor tillsammans med deras andra syster, hennes man och tre av hennes söner, i norra Idaho. Så kul! 4:30 på söndagen ringde alarmet och efter fyra timmar i bilen var vi framme i Schweitzer Mountain Resort. Så himla vackert! Blev så glad av att få åka skidor igen också, för hade inte vart säker innan på att jag skulle få göra det i år. Vi åkte fram tills strax innan fyra, och efter det var jag och Sofia som döda. Pjäxorna skavde och våra kroppar var helt utslagna haha.

På vägen till Spokane, där den ena syster och hennes familj bodde, stannade vi på en lokal pub i en mysig liten by, för att kolla det sista av fotbollsmatchen mellan Minnesota Vikings och New Orleans Saints. Vilket avslut på matchen det var! Touchdown för Vikings i bokstavligt talar _sista_ sekunden vilket gav de vinsten. Efter det åkte vi till deras hem i Spokane och sov där över natten eftersom vi hade ledigt nästa dag (måndag) på grund av Martin Luther King Jr Day. På förmiddagen åkte vi till en bowlinghall, och därefter bar det hemåt. En bilfärd på två timmar, vilket var ett alldeles perfekt tillfälle att bara slappa och återhämta sig från helgen.

Måste bara berätta att jag var med Faith och Amy på bio i tisdags, då biograferna här tar betalt endast 5 dollar för att se filmer på tisdagar. Hur nice? Vi såg i alla fall The Greatest Showman, och den var ju hur bra som helst! Föll ännu en gång pladask för Zac Efron. Biggest crush since '08. ;) Blev så inspirerad och glad av filmen. Alla låtar och framträdanden. Grym film, tips tips tips!

Efter filmen köpte vi macaroons och tacos till middag från a local tacos place, vilket var så gott! Minns när jag var i USA 2014 med mamma och lillebror och åt riktiga mexikanska tacos för första gången och tyckte det var det konstigaste någonsin, men har vant mig att gilla örterna nu haha. Så gott!

Klockan är nu strax innan fem och vi ska antagligen äta middag snart. Sedan vid sju ska jag, Emma (utb. student från Italien), Faith (v-syster) och Breiyce (Faiths bästa vän) åka och kolla på Varsity wrestling duals på skolan. Tänker att man får passa på nu medan man är här att göra allt sånt som en aldrig kommer kunna göra i Sverige. Med tanke på det, nu har halva tiden av mitt utbytesår gått, vilket känns helt galet. Kan inte förstå hur fort tiden har gått, samtidigt som det känns som om allt det jag gjorde i höstas skedde för flera år sedan. En lustig känsla som är så svår att beskriva ska ni veta! Ser absolut fram emot att få komma hem till Sverige och träffa alla mina vänner och familjen, men vill samtidigt verkligen inte lämna det här stället. Det känns verkligen som ett annat "hemma" och för varje dag som går växer den känslan bara starkare och starkare.

Jag är i alla fall så taggad på de här fem kommande månaderna och alla nya möjligheter som det kommer gå att skapa minnen av! Försöker undvika att tänka att jag är "taggad på allt som månaderna kommer att erbjuda" för det är ju faktiskt inte tiden som skapar minnen, utan faktiskt vad jag gör av tiden. Ska verkligen försöka göra de här fem månaderna här till de bästa möjliga och se nya chanser och möjligheter. Tänker bara köra på när det gäller att skaffa nya vänner och skapa nya relationer. Ska våga vara social, ta initiativ och inte vara blyg. Skulle det bli pinsamma situationer eller gå lite snett så får väl det väl ske. Jag har ju faktiskt inget att förlora, så det är bara att köra på!

I would rather regret the things I've done, than regret the things I haven't done

Hoppas att alla där hemma mår bra!
Hanna

Likes

Comments

Hej på er!

Har nu fått cheera för första gången någonsin under tre kvällar med basketmatcher, vilket har vart så kul att få göra! Första matchen var bortamatch i fredags mot Chiawana High, i lördags spelade vi även borta mot Kennewick High, och igår var första hemmamatchen mot Walla Walla High. Både JV och Varsity spelar när det är matchdag, men vi cheerar bara för Boys Varsity och Girls Varsity. Trots det innebär det drygt 4 timmar i idrottshallen haha! Hela cheerlaget är uppdelat i två grupper - blue squad och gold squad - för att man inte ska behöva cheera på varje match (ofta två i veckan). Jag och Emma (från Italien) är doc med i båda squaden för att vi ska få cheera så mycket som möjligt, så därför har vi cheerat under alla matcher det senaste, och ska även cheera på alla kommande matcher. Så himla kul!

Första matchen måste jag säga att jag var väldigt nervös, och kände sån press, och med tanke på att det faktiskt var min allra första match så var det inte så konstigt att jag gjorde alla de små fel jag gjorde. Definitivt inga större fel haha, men små felsteg här och där under ramsorna. Kände lite extra press också då det knappt var någon publik på den första matchen i fredags, vilket var Girls Varsity, och cheer coachen satt precis bakom mig och såg varje rörelse jag gjorde haha. Har dock känt mig säkrare och säkrare för varje match som gått, vilket är skönt! Självklart är det inte helt perfekt än (om det ens är rimligt haha), men det har gått riktigt bra! Måste dock säga att det har varit aningen svårt att hålla fokus på att cheera när killarnas matcher varit så intensiva som de varit. Trots att vi cheerleaders inte ska tjoa när något bra händer, utan bara hålla oss till våra ramsor, har det varit riktigt svårt när vi får poäng och är nära att ta ikapp motståndarna i sista sekunden! Vi har tyvärr inte vunnit någon match än, men det kommer nog snart. Underhållande att kolla på oavsett!

FREDAG @ CHIAWANA

LÖRDAG @ KENNEWICK

TISDAG @ HOME (SOUTHRIDGE)

Har relativt ont i nacke och rygg nu efter alla matcher dock kan jag erkänna, vilket är lite segt. Det beror förmodligen på hur mycket jag rör armarna och spänner mig under alla matcher, men också på hur vi står så mycket stilla och hela tiden håller en bra hållning haha. Snart har väl kroppen vant sig förhoppningsvis!

Jag är i alla fall så himla glad att jag gått med i cheerleadinglaget! Det känns riktigt speciellt att få vara en del av en sådan typiskt amerikansk sak och få presentera ett amerikanskt high school. Är faktiskt riktigt stolt över mig själv som bestämde mig för att gå med, och övade så mycket på alla cheers för att kunna vara redo att delta under matcherna.

Hoppas ni alla mår bra!
Hanna

Likes

Comments

Hej allihopa! Och gott nytt år!

Nu är 2018 här och jag är så taggad på allt som året har att erbjuda. Firade in tolvslaget igår med mina närmsta vänner här. Innan dess spenderade jag dock i princip hela dagen med att slappa här hemma. Har haft huvudvärk de senaste dagarna och känt mig lite hängig. Det är många som har drabbats av influensan här nu, och jag håller bara tummarna för att jag ska få slippa det. Njöt i alla fall sovmorgon (älska lov!), slappade i sängen, och kollade även på när Faith sminkade min värdmammas bästa vän som skulle gifta sig igår. Pratade även med min familj litegrann. Tidsskillnaden mellan oss blev så självklar när det handlade om en sak som tolvslaget på nyår liksom. När det slog över till 2018 för dem hade jag fortfarande nio timmar kvar av 2017 och festligheter var långt borta i tid.

Vid 9 på kvällen bestämde jag mig dock för att göra i ordning mig lite extra, trots att ingen direkt fest stod på schemat för kvällen, för att i alla fall få det att kännas lite mer som nyårsafton haha. Sedan vid 10 hämtade Kenny och Timmy upp mig, och vi körde sedan vidare för att hämta upp Stevie, Emma och Lluis. Dunkade mina all time favorites, svenska godingar och despacito för en sista gång i högtalarna. Vilken feeling! Vi alla åkte sedan till Walmart för att köpa lite snacks, sparkling cider och vindruvor. Lluis berättade att i Spanien så äter man en vindruva för varje sekund de sista 12 sekunderna av året, så vi tänkte testa på det haha. Sedan försökte vi åka och leta efter en bra viewpoint där vi lagligt fick vara (så konstiga lagar med "stängningstider för allmänna parker" här), där vi kunde se hela staden. Vi hittade ett ställe, parkerade bilen, fällde ner alla säten förutom de två längst fram, och satte oss sedan bak i bilen med alla våra filtar, med fönstret på bakluckan öppet så vi kunde se hela staden. Åh, så lycklig jag kände mig under kvällen.

Vi lyssnade på musik, och sedan 11 sekunder innan tolvslaget försökte (!) vi oss på att få i oss en vindruva var för varje sekund tills tolvslaget, men i och med att vi köpt på tok för stora vindruvor var det alldeles omöjligt. Det hela slutade istället upp i skratt och "happy new year!!!"-önskningar. Sedan drack vi vår äppelcider, frös halvt ihjäl, letade efter alla våra saker som vi inte kunde sluta tappa bort och hittade dem tillslut haha. Strax innan 1 åkte vi dock hem pga curfews vissa av oss hade. Jag somnade dock ett bra tag senare, så gick upp rätt sent idag. Klockan är efter 5 och det enda vettiga jag har gjort idag har i princip varit att åka och äta lunch med Amy (v-mamma), Mike (v-pappa) och Mikey (v-bror).

Och hur var julen i USA då? Först och främst kan jag säga att det känns alldeles galet att det faktiskt är att julen är över, då den i min hjärna knappt inte ens startade. Att inte fira jul hemma med släkten, med samma traditioner varje år, har känts lite tomt måste jag säga. Men, det är ju en upplevelse det med! På julafton (24e) bakade vi en massa på kvällen, men annars gjorde vi inget speciellt direkt, då en firar den 25e här. Så dagen efter vaknade vi upp och öppnade paket från våra julstrumpor, och alla paket under granen. Då det snöat under natten och morgonen och var så fint ute gick vi ut på tomten, och sedan åkte jag även med värdsyskonen till en av Felix (v-bror) vänner, och vi alla åkte pulka på golfbanan tillsammans. Sedan på kvällen gjorde jag köttbullar till oss alla, och vi åt det tillsammans med potatismos och lingonsylt, och sedan drack vi även glögg, så det blev allt en liten svensk jul för mig på ett sätt haha!

Den 26e framåt kvällen kom släktingar till v-familjen hit för att äta julmiddag, vilka alltid är trevliga att träffa. Vid middagen började det dock kännas jobbigt och hemlängtan kom över mig, och det blev så pass jobbigt att jag var tvungen att gå ifrån efter middagen och spenderade största delen av kvällen på mitt rum. Försöker att pressa mig själv i sådana situationer och inte tycka för synd om mig själv, men den här gången kändes det bara hopplöst. Blev självklart glad för deras skulle att se de ihop med sina släktingar och ha kul, men det fick mig att inse vad jag är utan. Berättade dock för Amy hur jag kände och hon var så förstående, och pratade även lite med Emma. Det är skönt att ha vänner här som förstår hur en känner och går igenom samma saker...

Med tanke på att ha vänner här som gör samma resa som en själv: Träffade en svensk utbytesstudent i lördags!!! Hade ingen aning om att hon gått på en grannskola och bott bara 20 minuter från mig ända sedan jag kom hit, trodde jag var den enda svensken här ju haha! Av en slump kom jag över hennes Instagram, skrev till henne och vi bestämde för att ses. Så i lördags träffade jag Sofia och vi åt lunch tillsammans på Costa Vida (americanized Mexican restaurant) och sedan hängde vi hemma hos henne fram tills halv sju på kvällen. Lustigt nog var det jättesvårt att få fram orden på svenska i början, för i min hjärna gick det inte ihop att prata svenska med någon ute i allmänheten i Tri Citites liksom! Det var hur som helst så himla kul att träffa Sofia och hänga med henne. Trots att vi precis träffades kändes som att vi känt varandra betydligt längre. Tror det beror på att vi båda befinner oss i samma sits för tillfället haha. Vi hade så himla mycket att prata, och det kändes så skönt att dela känslor kring saker och ting. Vi båda kommer ju från ett likadant samhälle, som är så olikt det vi lever i här nu, och det kändes så skönt att någon verkligen kunde relatera till ens känslor kring saker och ting.

Vi pratade även mycket om det faktum att det är lätt att man får ens utbytesår att se så perfekt ut när det kommer till sociala medier, för självklart lägger man ju endast ut och visar upp vad man gör när man väl gör något roligt. Det gör på ett sätt att det blir väldigt svårt att inte jämföra sitt utbytesår med andras. Faktum är ju att det är så mycket mer som hör till ens tid här utanför det som en skyltar med framför alla andra. Känner ibland själv press över förväntningar som jag själv, och som jag tror att andra, har på mitt utbytesår, som grundar sig i hur perfekt alla andra ser ut att ha det. En fasad blir då lätt att hålla upp för att själv försöka nå upp dit, men både fasaden och strävan efter något som egentligen är omöjligt att uppnå, då det tillkommer så mycket mer än det perfekta, är ansträngande. Självklart har jag många alldeles underbara stunder, och allt i allmänhet är ju alldeles fantastiskt att jag får uppleva, men det känns också viktigt att alla förstår att allt inte är tipp topp exakt hela tiden. Sanningen är att vissa dagar känns sega och tråkiga, hemlängtan kommer över en, svårigheter med att skaffa vänner, ensamhet och en vardag som bara rullar på. Ska försöka bli bättre på att tillåta mig själv att dela med min av sådant också, mycket för min egen skull, för det är ju bland annat det som tillhör livet som utbytesstudent helt enkelt!

Kram på er alla,
Hanna

Likes

Comments

(This post will be in Swedish, so to all of you Americans: you could use the translate tool in the tool bar to the left, or just enjoy the pictures - there's a lot of them haha!)

Hej allihopa!

2017 är nästan över och wow, vilket år det har varit. Ett år alldeles fullproppat av händelser, skratt, minnesvärda stunder, sena kvällar, tidiga morgonar, så många känslor, så mycket nya saker jag lärt mig om mig själv, och så många nya personer jag har träffat och nya ställen jag har fått se. Det här året har stundvis varit en sådan utmaning, men samtidigt förmodligen det bästa året hittills i mitt liv. 

Ni kan ju bara gissa hur många bilder jag har kollat igenom för att göra det här inlägget, och blir bara så otroligt lycklig och tacksam (förutom när tekniken strular när jag försöker hitta vissa bilder) när jag inser vad mycket jag fått uppleva det här året. Det är helt galet vilket år det här har varit. Jag är så oerhört lyckligt lottad att få ha så fina vänner och familj som jag har gjort så mycket roligt med det här året, och som har stöttar mig så efter att jag stuckit över Atlanten. Stort TACK alla som har vart med mig det här året och satt prägel på det. Tänkte att det kunde vara lite roligt att, i alla fall försöka, sammanfatta och nämna några höjdpunkter från varje månad detta året, i det här inlägget. Hoppas att ni ska gilla det!

Nu ser jag fram emot 2018. Att träffa nya människor, skapa nya minnen, uppleva nya äventyr, självklart äntligen få träffa alla er hemma i Sverige, och göra år 2018 ännu bättre. Nu kör vi.

Januari
Jag firade in året tillsammans med två av bästa vännerna, Frida och Linn, och våra familjer. Slutet av jullovet bestod av mysiga kompiskvällar, slappa dagar och mer intresse än någonsin för historieprogram, haha. Skolan började igen = plugg, plugg, plugg och lite mer plugg. Fick sett första Harry Potter filmen för första gången någonsin, och satte även igång med alla läkarpapper och undersökningar inför USA.

Februari
Åkte på skidsemester till Vemdalen med familj och familjekompisar, och även Frida och Linns familjer var där samtidigt. Så himla mysig vecka!

Mars
Firade en kompis födelsedag och skrattade mer än jag någonsin tidigare gjort. Åkte till ett skidställe med skolan över dagen. Drog själv med bästa vännerna i några dagar till Sälen och åkte skidor, och familjen tog emot en utbytesstudent från Spanien under en vecka.

April
Våren kom på riktigt. Fikade med vänner i stan, njöt av vårvädret, spelade oerhört mycket pingis på rasterna i skolan, åkte till AirHop med klasskompisar, gick på promenader, firade påsk med familj och mosters familj.

Maj
Det började kännas som sommar. Tog årets första dopp i sjön, cyklade mycket med vänner, firade en kompis födelsedag med 50-tals tema, spenderade Kristi himmelfärds-helgen med familj och släkt på camping, gick på informationsmöte med STS, och fick min värdfamiljsplacering.

Juni
Tog vara på sista tiden med min klass, hade skolavslutning och inledde sommarlovet med en helg med bästa tjejkompisarna i klassen i Johannas sommarstuga, firade midsommar hos familjekompisar och gick på Coldplay-konserten i Göteborg.

Juli
Firade min systers födelsedag på Marsstrand, åkte med bästa vännerna till Annas mormor och morfars landställe i Värmland, åkte ut med husvagnen med familjen till Blekinge och Skåne, fixade mitt visum inför USA under en helg i Stockholm med mamma och syster, och jobbade i kiosktält två kvällar under Håkan Hällströms konserter på Ullevi.

Augusti
Kan med säkerhet säga att det här är den mest händelserika månaden i mitt liv. Var ute med husvagnen med familjen och Linn hängde med några dagar, åkte till en kompis sommarställe över dagen, hade min avskedsfest för mina vänner, bockade av några sista sommaräventyr med bästa vännerna. Sa hejdå till familj och vänner och åkte på Welcome camp i New York, kom fram till Kennewick, träffade min värdfamilj för första gången, och började göra mig hemmastadd i ett helt nytt land.

September
Gick på min första volleyboll och amerikansk fotbolls match, och gjorde en mängd andra saker för första gången. Åkte till Palouse Falls, gick på Parade of Homes, gick på flera amerikanska fotbollsmatcher, spelade fotbollsmatcher för skolan, och började känna mig ännu mer hemma.

Oktober
Spenderade en helg hos Emma och Lluis, gick på teater, besökte Haunted Forest, hade halloweenfest med utbytesstudenter, Pink Week, firade min födelsedag, spelade min sista fotbollsmatch för Southridge, gick på Homecoming, firade Halloween.

November
Åkte till Colorado och Air Force Academy med Faith och Amy för att träffa värdbror och kolla collegefotboll, firade Thanksgiving, satte upp julpynt och bestämde mig för att gå med i cheerleading laget.

December
Åkte till Seattle, filmkvällar med vänner, fick gjort några volotontärarbetestimmar, gick på balett, åkte till Leavenworth, hade julfest med utbytesstudenter och firade jul.

Vi ses i 2018,
Hanna

Likes

Comments

Hallå allihopa!

Tänkte komma med en liten uppdatering på livet här idag, och bara berätta vad som händer i vardagen egentligen! För tillfället är det så mycket som känns så bra och vill bara dela med mig av allt. Julen närmar ju sig, vilket gör det omöjligt att inte dra på smilbanden lite extra. En del av mig har dock lite svårt att komma ifrån känslan av att juletider aldrig riktigt börjar på riktigt, då en är så vad vid den jul innebär den jul som man firat hemma i alla år. Men jag är så otroligt glad och spänd att få uppleva julen på en helt annan plats och få ta del i alla traditionerna här! Ja, hur mycket man än vänder och vrider på det så är det once in a lifetime, och det känns så speciellt.

Vad är den mest märkbara skillnaden med julen i USA då jämfört med hemma? Alla dessa ljusslingor. Åh herregud. Folk är som galna här i att smycka sina hus i kilometerlånga ljusslingor på taket, gavlarna, i sina träd, framför huset - i princip överallt - och även ha olika ljusfigurer som föreställer både Jesus, tomten och minions. Snacka om dedikerade! Väldigt mysigt att sitta och kolla på medan jullåtar spelas på högsta volym i bilen kan jag meddela!

Igår, efter att jag tillsammans med några från skolan sjungit Christmas carols för ett ålderdoms hem (så mysigt!), bestämde jag, Kenny och Marcela oss för att dra och köpa varm choklad och sedan åka och kolla på en Christmas radio lightshow i närheten. Det är precis vid vägen men man kan även parkera bilen precis framför, vilket vi gjorde, och det hela går ut på att man ställer in en viss radiokanal i bilen som spelar julmusik, och sedan blinkar alla ljusen, och byter färger, i takt till musiken. Så himla mysigt! Vi fick dock inte nog så vi drog även en spontanare till en liknande plats 20 minuter bort. Åh vad man blir lycklig av julmusik alltså.

Helgen som precis passerade var riktigt händelserik, vilket var så kul! I fredags träffades jag, Kenny, Timmy och Stevie hemma hos Emma och Lluis för att hänga under kvällen. Emma hade lagat pasta carbonara och bakat brownies (så gott allihopa!!) och vi kollade på Love Actually (alltså va? blev så besviken, hade mycket högre förväntningar på den filmen haha). Väldigt trevlig kväll! Och i lördags, som jag nämnt tidigare, var jag "usher" under balettföreställningen The Nutcracker tillsammans med Kenny, Lluis och några andra från skolan. Vi stod dörrvakter när publiken släpptes in och delade ut program, vilket faktiskt var kul, och sedan fick vi även se hela föreställningen. Så grym! Är så imponerad över hur rörliga och graciösa folk kan vara haha. Efter lite mer än tre timmar där åkte vi och hämtade upp Emma, och så åkte vi alla hem till Kenny och kollade på nån romantisk julfilm från Netflix. Ingen riktig höjdare den heller, för att vara lite ödmjuk i mina uttryck.

På söndagen sedan åkte jag faktiskt med Faith och Amy på baletten igen, haha. De brukar se den varje år innan jul, och trots att jag såg den precis dagen innan var jag bara glad att få se den igen. Som sagt, så fascinerande. Och dessutom så mysig inför julen! Efter baletten åkte vi till en mysig liten lokal restaurang i närheten och åt lunch. Mums!

Idag har också varit en bra dag! Hade cheer practice efter skolan så fick övat lite mer på alla de cheers. Som det ser ut så blir min allra första match att cheer:a på den 29onde, vilket ska bli så kul! Så nervöst, men så kul! Dagen i skolan var rätt lik alla andra dagar, förutom det faktum att vi idag tog club pictures på skolan. Så jag tog en gruppbild med både min Leadership class, och även International Club. Kan inte sluta tänka på alla de små spår jag kommer att lämna här efter att jag har åkt hem igen, bara en sådan enkel sak som att mitt ansikte kommer att gå och hitta i The Yearbook. Haha, nej vill inte tänka på den tiden riktigt än. Det känns som en evighet tills dess och det har jag inget emot för tillfället. Vill bara njuta av min tid här och uppleva en massa mer, hänga ännu mer med mina vänner och skapa fler minnen.

lite blandade bilder från det senaste!

Likes

Comments

To all my non-Swedish followers: You can now translate my blog thanks to google translate to the left in the menubar!

Hej allihopa!

Nu är jag tillslut hemma efter en helg i Seattle med min värdfamilj, och jag har haft så kul! Lämnade skolan tidigare i fredags, för att sedan ta bilen upp tre timmar till Seattle. Måste säga att bilresan var så mysig! Lyssnade på musik, tog det bara lugnt, satt med mina egna tankar och kollade ut på allt runtomkring oss. Det slog mig helt plötsligt hur otroligt tacksam allt jag får vara med om under mitt utbytesår, och att jag ens är här. Att jag får träffa så mycket nya människor, som jag kan dela tankar med och få förståelse för, uppleva en helt ny vardag och nytt samhällssystem i allmänhet, alla känslor jag får känna och varenda liten kvadratmeter av jorden jag får se som jag aldrig tidigare sett. Satt i minst en kvart och kunde inte sluta le, sån jädra härlig känsla haha.

Till en början var det torr mark och ökenmiljö, men när vi närmade oss Seattle blev det alldeles molnig, fullt med snötäckta berg och granar. Alldeles magiskt! Efter att ha spenderat nästan fyra månader i ett ökenlandskap uppskattade jag verkligen allt det gröna. När vi kom till Seattle var det dock alldeles regnigt haha.

Vi åkte allra först till vårt hotellrum, som var i princip en liten lägenhet, tog det lite lugnt och sedan åkte vi till min Mikeys (värdbror) första lacrossematch för turnerings-helgen, vilket var anledningen till att vi åkte till Seattle över helgen. Efter matchen och häng på vårt rum bestämde vi oss för att åka till IKEA som låg alldeles i närheten av där vi bodde. Gissa om jag var taggad? SOM SJUTTON! Haha! Det kändes så grymt lustigt, men så kul, att gå runt med min värdfamilj på IKEA, fika chokladbollar och dammsugare i restaurangen och kolla på all inredning. Precis som att gå runt hemma på IKEA i Sverige! Fick också en inblick i hur konstiga namn alla möbler och ting har för de som inte är ifrån Sverige haha. Fick även köpt med mig marabou-choklad, lösgodis, pepparkakor, lingon- och fläderdryck och lingonsylt hem. Mums! Som jag saknat!

Nästa dag gick vi upp vid 9 och åkte direkt in till Seattle (vårt hotell låg ca 30 minuter ifrån) för att spendera förmiddagen där. Trots konstant regn var det så mysigt att bara strosa runt under ett paraply, med en varm choklad i handen, kolla runt i små och stora affärer, och bara se staden. Vi åt även lunch på The Cheescake Factory. SÅ gott, men herregud så mätt jag blev! Vid 2 åkte vi tillbaka till hotellet, och medan resten av familjen åkte till Mikeys match stannade jag och Faith kvar på hotellrummet i några timmar och bara vilade. Var helt slut efter förmiddagen, haha. Framåt kvällen vid 7 åkte vi dock med för att kolla på den tredje och sista matchen för helgen. Eller ja, kolla och kolla... Vi tog en promenad runt på hela anläggningen för att bli varma (och kanske för att kolla lite andra matcher haha), men såg sedan de sista tio minuterna av hans match.

Imorse gick vi upp vid 8, åt frukost på hotellet, och sedan bar det av hemåt. På vägen hem stannade vi på en mysig lokal liten diner för att äta lunch. Pommes och jordgubbsmilkshake - en drömkombo! För två timmar sedan kom vi hem och sedan dess har jag bara tagit det lugnt. Det känns som att all energi är ur mig och jag vill bara gosa ner mig i sängen och sova, haha. Kan hända att det blir av en liten stund, men ska strax hoppa in i duschen och efter det får vi se vad som händer.

Jag hoppas som vanligt att allt är bra med er där hemma. Kram på er alla!

Hanna

Likes

Comments

Hej allihopa!

I onsdags hade vi halvdag i skolan, och efter det var det dags för thanksgiving break. Så skönt! Känns så konstigt att det bara är fredag efter att ha varit ledig i en och en halv dag redan. Klockan är just nu strax efter fyra, men det känns som om den vore betydligt närmare midnatt, och jag antar att det beror på att jag gick upp rätt tidigt imorse trots att jag var ledig, för att kolla black friday deals. Jag och Faith hade nämligen bestämt oss för att sticka hemifrån strax efter åtta (okej, inte det minsta tidigt jämfört med andra galna amerikaner haha) för att åka och köa till en second hand-butik som sålde märkeskläder som skulle öppna vid 10. När vi kom fram insåg vi dock att vi inte orkade vänta så vi åkte istället till en annan sportaffär, Target, ULTA och även gallerian. Jag fick köpt en vinterjacka för halva priset från Old Navy, vilket jag verkligen behövde, så det var jag väldigt nöjd med. Förutom det köpte jag inget annat, men Faith fick köpt på sig massa julklappar! Det var faktiskt mindre folk än vad jag väntat mig, vilket kanske berodde på att vi var där ganska "sent", men det var självklart ändå mycket folk. Efter det åkte Faith hem till sin pappa och under eftermiddagen har jag redigerat lite bilder jag tog igår på henne, och nätshoppat faktiskt! Fyndade riktigt fina grejer från Forever21 som jag beställde hem, så lite nytta fick jag allt av black friday.

tre av bilderna från vår fotografering igår kväll

Igår var det då thanksgiving! På förmiddagen gick vi en timmes-lång hike upp på en kulle här i närheten. Så få utsikt! Vid halv fyra kom min värdfamiljs släktingar hit och jag skulle gissa att vi blev 20 stycken. Vi åt en massa mat, och i princip allt förutom potatismoset var något helt nytt för mig. Till min stora förvåning var det mesta även gott haha. Väldigt trevlig kväll i alla fall!

Imorgon kör Amy mig till Faiths pappa Rogers hus, där massor av släktingar från Faiths pappas sida ska vara för att fira thanksgiving ännu en gång. Så jag ska dit och träffa alla, äta massor och även sova där över natten. På söndag har jag inga speciella planer, men så jag antar att det blir en skön vilodag innan skolan drar igång igen.

Har jag förresten nämnt att jag har börjat med cheerleading? Det har jag i alla fall gjort, haha! Så jag ska få vara med och cheera under basketsäsongen från december-mars (tror jag?), vilket ska bli grymt kul. Är samtidigt väldigt nervös och rätt så stressad då jag har så mycket jag måste hinna lära mig och ta ikapp, med tanke på att jag går med i laget så sent. Kämpar för tillfället med at lära mig 63 olika ramsor med rörelser, vilket periodvis känns helt hopplöst. Men, med rätt inställning och Faiths hjälp ska det nog gå! Det ska i alla fall bli väldigt kul!

Eftersom thanksgiving nu är över är det officiellt OK att börja julpynta, lyssna på julmusik och julbaka. Med andra ord - det är officiellt juletider, vilket gör mig så himla glad! Jag älskar verkligen julen och allt som hör till, så jag är, och det ska bli så kul att få vara med om den i ett helt annat land i en helt ny familj. De kommande veckorna har även väldigt mycket roligt att bjuda på! Nästa helg åker jag med min värdfamilj till Seattle, då min värdbror har en lacrosse-turnering. Helgen efter det på fredagen tror jag att det planeras julfest för utbytesstudenterna, på lördagen ska jag vara "usher" (platsanvisare?) för musikalen The Nutcracker som en lokal teatergrupp satt upp, och på söndagen ska jag även själv gå på samma föreställning med Faith och Amy. Helgen därpå ska jag åka med utbytesstudenter och kompisar från skolan med international club över dagen till Leavenworth, vilket är en by tre timmar härifrån, som är uppbyggd att likna en tysk liten bergsby skulle jag gissa. Inför jul smyckas byn med massor av extra ljusslingor och vi ska se på en ljusshow, så det ska bli riktigt mysigt!

Hoppas ni alla mår bra där hemma. Jag saknar er! ... men jag har det samtidigt väldigt bra här. Kram!
Hanna

Likes

Comments