söndag 2 Augusti, Växjö

Dagen var inne då jag skulle rida min första 8 mil tävling. Jag var inte ett dugg nervös, det kändes bara kul att få prova rida en längre tävling. Först var det tänkt att att inte skulle rida den här tävlingen men jag fick ett erbjudande att rida den endast en vecka innan och jag kunde bara inte tacka nej. Jag skulle rida Jerry som är min favorithäst och till mitt sällskap hade jag Elin som är ägare till hästen som jag skulle rida och hon red en en annan av sina hästar, Tornado.

När vi fick klartecken att starta tog vi det lugnt och red bakom en lite större klunga av hästar. till en början travade vi men ganska snart galopperade vi också. När vi ridit 3,4 mil var det dags för veterinärsbesikting då en veterinär skulle kolla om hästarna var i tillräckligt bra skick för att fortsätta tävla. Som vi hade hoppats på, fick vi klartecken att fortsätta.

Under andra slingan började det bli jobbigt för mig, Jag hade aldrig ridit mer än 5 mil i en tävling och när värmen låg på undrade jag om jag skulle orka hela vägen. 8 mil är mycket, speciellt för en 15 åring med halvdan kondition. Jag intalade mig själv "Jag klarar det här" och bet ihop ett par timmar till.

Efter att vi ridit 6,4 mil och fått klartecken att fortsätta var det dags att rida sista slingan som var 1,6 mil lång. Jag och Elin skulle galoppera hela slingan så länge underlaget var bra. Helt plötsligt kom min motivation och ork tillbaka. Dem sista 1.6 milen gick som en dans och plötsligt var vi i mål godkända och hade kommit på 5:e och 6:e plats med en medelsnitts hastighet på 12,3 km/h. Vi hade ridit i 6 timmar, 28 minuter och 50 sekunder.

Jag skulle ljuga om jag sa att det var enkelt men jag pendlar fortfarande mellan om detta var en av dem värsta eller bästa sakerna jag gjort i mitt liv.

Nästa dag när träningsvärken kändes i hela kroppen tänkte jag "aldrig igen" men jag vet att så fort jag glömt hur jobbigt det var, sitta på en häst vid startlinjen, redo att rida 8 mil, igen.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Göingeritten 2015
Redan torsdag förra helgen så började våran resa ner till Skåne då jag skulle hjälpa till på en distanstävling. Jag åkte tillsammans med Elin och Stefan som skulle starta sina hästar TA Khrim och Bitethebitchandwin på 12 mils tävlingsklassen. Bilresan dit tog ca 11-12 timmar eftersom att vi hade en hästtrailer och dessutom fick stanna och rasta hästarna ett par gånger på vägen dit.

Vi kom fram till Göinge på torsdag kväll och lämnade hästarna i stallet som fanns på tävlingsplatsen. Nästa morgon gjordes dem sista förberedelserna innan tävlingen och även besiktning av hästarna för att se om dem var i tillräckligt bra form för att få starta.

Khrim i veterinärsgrinden. Här undersöker veterinären hästens tramljud, puls, slemhinnor, rörelser m.m. Om hästen inte skulle vara i bra skick före tävlingen, får ekipaget inte starta.

Hälta kan man också bli diskvalificerad för och därför måste ryttaren trava upp med hästen så att veterinären ser att hästen inte är halt. På bilden ovan travar Elin upp med Khrim.

När Khrim och Elin blivit godkända att starta, skriver en funktionär startnumret på Khrims bakdel (som i detta fall är nummer 21).

På lördag morgonen gick starten 06:30, här värmer ekipaget upp bara några minuter innan start och tävlingsnerverna börjar kännas i luften.

Elins ridsällskap, Stefan på Bitethebitchandwin som också värmer upp inför start.

Efter 3,8 mil var det dags för veterinärsbesiktning igen och ekipaget blev godkända att få fortsätta tävla. Då bestämmer sig Elin för att rida bettlöst resten av tävlingen.

Stefan och Elin under tävlingen när vi möter upp dem med vatten.

Här rider dem ut på sista slingan efter att dem åter igen blivit godkända i veterinärbesiktningen.

Josefin (på brun häst till vänster), Stefan, och Elin (bakom Stefan) ligger fortfarande i täten när vi möter upp dem med vatten på sista slingan.

Elin och Khrim Kommer in i mål i full galopp och hamnar på en andra plats efter Josefin blom lugn på Rakeem och på tredje plats kom Stefan på Bitethebitchandwin.

Det vinnande ekipaget; Josefin Blom Lugn på Rakeem.

Khrim vann best condition* för först gången och fick ett täcke med Göingerittens logga på.

* best condition är ett pris som utses till den häst som är i bäst form efter målgång.

ärevarvet.

Likes

Comments

Dagen började med en härlig ridtur på Jerry i det fina vårvädret.
Han blev lite extra bortskämd idag eftersom att två små tjejer ville hjälpa till att borsta honom,
dem fick även välja färg på utrustningen som slutade i en vårig grön färg. Till och med gröna benskydd, tyglar och en grön sadelfilt tyckte dem att han skulle ha. Dem fick också fläta manen och luggen som jag för det mesta inte brukar lägga ner tid på, snacka om att bli bortskämd!

Eftersom att jag tröttnat lite på våra gamla vanliga ridvägar så bestämde jag mig för att utforska en helt ny ridväg. Det slutade med att det blev en lite längre ritt på ca 2 mil som tog ca 2 timmar att rida och genomsnittliga tempot var 11,21 km/h. För vilken person som helst kanske det låter rätt långt men för mig låter det som vilken ridtur som helst, galet va? Det är så man vet att man är van vid distansritt. Både jag och Jerry har tävlat i distansritt, men bara lite grann. Jag kommer gå in mer på distansritt nästa helg eftersom att jag ska hjälpa till på en tävling då, missa inte det.

För det mesta höll vi oss i trav idag eftersom att det var mycket asfaltsvägar som inte är det bästa underlaget att galoppera på. Så fort vi kom in på en grusväg höll vi oss i galopp. Annars hade jag så klart ridit fortare.

Jerry skötte sig som en ängel, han blev rädd för vissa saker men det får man räkna med. Han klarade att gå förbi traktorer, cyklister, getter och en älg. Men till min förvåning blev han rädd för en liten vit miniatyrhäst som inte kan ha varit mycket större än 60 cm (finns med på bilden under).

Jerry är hur snäll, glad och gullig som helst men har mycket energi. Jag ser fram emot att vara med att få se honom utvecklas och växa upp. Jag vet att han kommer att göra stora framsteg.

​miniatyr hästen som Jerry blev rädd för

Likes

Comments

Lady Girl Noa Bell stod på schemat idag. Gaia (som vi kallar henne) är en travare, hon är uppmärksam men på något sätt ganska nervös av sig. Något som alltid lämnar mig lika beundrad är att hon är en otroligt smart häst. Hon har lätt att lära sig nya saker som hon kanske aldrig gjort förut. Hon har alltid en bra attityd mot mig och vill gärna lära sig nya saker. 

Ju längre tid jag la ner på markarbetet idag, ju mer insåg jag att det i själva verket var hon som tränade mig och inte tvärt om. Jag hade under tiden omedvetet ändrat metoder jag använde efter som att hon inte förstod vad jag ville åstadkomma. Under tiden vi tränade med markarbete så hade hon lärt mig hur jag som bäst gav henne eftergift när hon hade jobbat bra och hur jag lär henne som bäst. 

Det som jag tycker är den största skillnaden mellan henne och araberna är att hon han en fyrtaktig galopp och hon kan tölta! idag var första gången jag fick rida i tölt, det var verkligen något annorlunda. 

Jag är nästan förälskad i hennes galopp. Till skillnad från araberna känns det knappt som att hon nuddar marken när hon galopperar. Hon liksom nästan svävar fram, så känns det iallafall uppifrån ryggen.

Om allt går som planerat ska jag rida en tävling på Gaia i juni, en distanstävling på 5 mil. Jag är lite nervös men mest förväntansfull över att få rida henne. Det gäller bara att vi lär känna varandra först

Likes

Comments

​Idag fick jag bara för mig att jag skulle skaffa en blogg, varför? Ja, det vet jag inte riktigt men jag får se vart det leder. Jag älskar att fotografera så att det var väl mest därför jag från början ville ha en. Jag är inte så bra på att skriva saker om mig själv men jag älskar hästar och att rida så att var inte förvånade om det dyker upp en och annan hästbild. Jag tävlar i en gren i ridsport som heter distansritt som jag kommer att skriva mer om senare. vad vill ni läsa om? tipsa mig! för jag vet som sagt inte riktigt vad jag ska skriva om.

Likes

Comments