Sno stilen av Jane Austen

Innehåller affiliate-länkar
Sno stilen av Jane Austen

(Här hittar du ett nyare inlägg om Jane Austen)

Idag den 16 december 1775 föddes den brittiska författaren Jane Austen. Hon tillhör den engelskspråkiga litteraturens klassiska författare, vilket jag antar hon nog aldrig kunde ana under sin levnad då en kvinna i hennes samhällsklass inte hade några egentliga valmöjligheter inom något som rörde ens tillvaro. För egen del så återvänder jag till Austens böcker titt som tätt, då hennes språk, ironi och förälskade par alltid är trevligt att komma tillbaka till. Sätter man in berättelserna i sin historiska kontext blir de än mer intressanta. Austen levde när den industriella revolutionen just börjat förändra samhället som det tidigare varit uppbyggt. I Stolthet och Fördom har huvudfiguren Lizzie en ingift morbror som skapat sig en viss rikedom genom handel, alltså genom att arbeta och inte via arv, något som inte ansågs värdigt.

Tänkte använda olika filmatiseringar av böckerna för att hitta en lämplig garderob för dagens Jane Austen 245 år efter författarens födelse.

Börjar med organza som man använde för att fixa till en klänning lite mer lyxig. På bilden ser vi Keira Knightley på bal i Pride and Prejudice 2005. Bilderna är länkade.


Topp med puffärm i organza
Scrunchie i organza
Keira Knightley på bal i Pride and Prejudice 2005
Vila Topp
Organza Sleeve Velvet Mini Dress


Olika typer av stråhattar var ett måste. Bilden från Northanger Abbey 2007. Hittade snygga nutida varianter som man kanske väntar med till framåt våren.


Scarf Straw Hat
Northanger Abbey 2007
Structured Straw Bucket Hat
Straw Bucket Hat


Pärlor måste man ha för att smycka sig till balen. Systrarna Bennet Pride and Prejudice 2005.


Pride and Prejudice 2005
Snö of Sweden Örhängen
Hair Slider
Hairpin
Hair Tie Pearls


Klänningar med puffärmar var mycket modernt på Austens tid, precis som man kan se på bilden med Gwyneth Paltrow som Emma 1996. Valde långärmade för vädrets skull i nutiden.


Satin Square Neck Midi Dress
Scoop Neck Puff Shoulder Midi Dress
Gwyneth Paltrow som Emma 1996
Satin Square Neck Midi Dress
Ellos Collection Klänning


Linne var ett billigare tyg som användes mer till vardags som på bilden från Pride and Prejudice 2005. Linne har blivit allt mer populärt i vår egen tid då det visat sig vara ett bra miljöalternativ.


Pride and Prejudice 2005
Oversized Linen Shirt
Linen Blend Pintuck Trousers


Industriernas vävstolar kunde på Austens tid börja väva allt mer intrikata mönster och småblommigt blev populärt mycket då man inte behövde krångla med mönsterpassning. Bild på de yngsta systrarna Bennet i Pride and Prejudice 2005.


Voluminous Sleeve Cupro Mini Dress
systrarna Bennet i Pride and Prejudice 2005
Cream Topp
mbyM Omlottblus


En moderesa på 245 år var kul att pyssla med en onsdagskväll. Mitt tips nu när vi är hemma mer är att titta på filmerna och läsa Jane Austens böcker och njuta.

Ha det bra/U


Gillar

Kommentarer