En amerikan i Paris

Innehåller affiliate-länkar
En amerikan i Paris
An american in Paris Outfit

Läste om dagens datum på svenska Wikipedia att det var idag den 9:e november 1951 som musikalfilmsklassikern An American in Paris hade premiär i USA. Det tyckte jag skulle vara kul att skriva om och började söka bilder mm för ett blogginlägg när jag upptäckte att det på engelska Wikipedia stod att premiären skedde 11:e november. Vände mig då till IMDb.com som också angav det senare datumet som premiärdagen. När jag hade uppmärksammat detta så valde jag att strunta i det och istället vara ute i god tid för firandet.

Det är inte för handlingens skull man ser den här filmen. Det är musiken av George Gershwin, de fantastiska dansnumren med Gene Kelly och Leslie Caron och kläderna, färgerna och tidsandan. Gene Kelly som spelar huvudrollen är en amerikansk före detta soldat som stannat kvar i Paris efter andra världskrigets slut och försöker lyckas som konstnär. Han blir kär i en fransyska (Leslie Caron) som jobbar i en parfymbutik. Det blir komplikationer och huvudfiguren måste välja mellan pengarna eller kärleken.

Har försökt återskapa den stil Lise (Leslie Caron) bär i en scen som utspelar sig i parfymbutiken där hon jobbar. Denna outfit består av en svart pennkjol med finstickad polotröja i samma färg upptill. I midjan sitter ett bredare bälte med guldfärgat spänne. Kring halsen lyser en röd scarf upp ensemblen som matchas av ett läppstift i samma kulör. Gissade på ett par chica pumps nertill. Länkar till plaggen finns under bilden.

När jag sökte efter bilder från butiken så fann jag en blogg med ett inlägg från 2016 där skribenten berättar om parfymerna man ser i scenen. Länk här. De flesta parfymer är från de två franska modeskaparna Lucien Lelong och Elsa Schiaparelli vars spännande liv finns att ta del av i böckerna i bilden här nedan. En parfym är fortfarande tämligen enkel att få tag på och det är Shalimar från Guerlain.

Om man vill fira 69 årsdagen av filmens premiär så har man alltså någon dag kvar att stretcha och värma upp för att starta filmen, höja ljudet så musiken kan nå dig och dansa ikapp med Gene Kelly.

Ha det bra/U


Böcker och parfym
An American in Paris Poster

Gillar

Kommentarer