Projekt 1

Jag valde temat drömmar som mitt första arbete. Jag hade det väldigt svårt att komma på vad jag ville göra, jag funderade mycket på vilken teknik jag skulle använda och isåfall vad som passade bra med den tekniken t.ex om man vill klistra på en bild på en annan fungerar Photoshop bäst. Men till slut var jag tvungen att bestämma för att kunna göra något även om jag inte blev nöjd med idén. Jag valde då att göra mitt drömrum, ett rum jag skulle vilja ha i framtiden om det gick. Jag fick min inspiration från ordet drömmar och då började jag tänka på saker som jag vill uppnå, då började jag tänka på mitt drömrum och så kom jag på min idé.

Jag använde mig av vanlig färgpennor, blyertspenna, sax, lim och dator till att skriva ut bilder. Tekniken jag använde var collage och måla med blyerts/färgpennor. Jag valde att ta bilder från internet istället för att rita dem själ, för att jag tyckte att det skulle bli bättre med tydliga bilder samt jag ville jobba med datorn minst en gång under terminen. Man fick också mer inspiration av att se olika moderna möbler än vad man hade innan.

Det hände aldrig att jag misslyckades med något utan det ända som hände var att jag körde fast. Det hände när jag skulle komma på min idé samt till budskapet med bilden. Det berodde på att jag inte kunde få budskap att passa med idén på ett bra sätt, för jag hade ett dåligt bild val för att få ett bra budskap och gjorde det väldigt svårt för mig.

Om jag skulle få göra om mitt arbete skulle jag försökt att komma på en ny idé så jag fick det lättare att komma på ett bra budskap som man kan se på bilden. För nu blev det att jag hade ont om tid och blev stressad och var tvungen att göra något för att få ett arbete klart. Vilket gjorde att jag bara tog den första bra idén jag hade i huvudet, som inte var den bäst för att ha ett budskap.

Projekt 2

Jag valde att temat känslor sedan eftersom man var tvungen att göra ett arbete med känslor samt drömmar. Eftersom projektet 1 hade jag ingen bra start på så nu ville jag få en bra start så att jag inte behövde gå igenom samma sak igen. Det jag brukar ha svårt med är att komma på ett bra budskap därför fokuserade jag mig mest på budskapet. Jag fick min inspiration från att jag sökte bilder på internet där jag såg en bild på en vuxens hand och ett barns hand som sträcker sig mot varandra, då började jag tänka på att den yngre generationen är de som kommer ta över jorden. Därför måste man lämna ifrån sig den i bra skick, men som det ser ut nu så är den inte i sitt bästa skick. Jag hade svårt med att komma på hur man skulle visa detta men det löste jag ganska snabbt, genom att sätt en jordglob i den äldre handen till den yngre handen så man kan förstå att man lämnar över jorden.

Jag använde mig av dator och papper som material för att jag hade som teknik Photoshop. Jag valde Photoshop för att jag tyckte att det skulle se bättre ut samt att jag ville testa jobba med det en gång, eftersom senaste gången jag gjorde så blev det inte så bra så nu ville jag göra ett nytt försök.

Det hände aldrig att jag stannade upp förutom när jag inte visste vad man skulle göra på Photoshop med verktygen och sånt eftersom det var andra gången jag använde det. Annars gick det väldigt bra med tempot vilket gjorde att jag blev klar en lektion tidigare och kunde göra klart mitt första arbete som jag inte hade gjort klart.

Om jag hade fått göra om allting så hade jag bara försökt att hitta bättre bilder, för de som jag använde var små bilder och när man förstorade dem blev de suddiga och inte lika skarpa som de var innan. Jag hade också försökt att få en bättre skugga på handen från jordgloben så den blev mer rund samt får en skarpare skugga.

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Idag har jag fortsatt med mitt Photoshop arbetsinkomst temat känslor. Det som jag är mest nöjd med är att jag kom så långt med mitt arbete vilket jag inte förväntade mig. Jag blev också nöjd med bilderna fungerade bra tillsammans så det såg ut som en bild. Det jag fick problem med var hur man använde verktygen i programmet samt att några bilder blev suddiga. Jag löste problemen genom att fråga läran om hur man använder verktygen men bilderna kunde man inte fixa för de var för små och om man förstora dem så blev de suddiga och jag var tvungen att förstora bilderna.

Likes

Comments

Idag har jag arbetat med projekt 2 som är temat känslor. Jag har valt att jobba med tekniken Photoshop. Det jag blev mest nöjd med är det budskapet jag kom på för jag brukar alltid ha svårt att komma på ett bra budskap. Det jag fick problem med var att tänka hur jag skulle förmedla mitt budskap på ett bra sätt så alla skulle förstå. Jag löste problemet genom att söka på internet och få inspiration från bilder till hur jag skulle förmedla mitt budskap på ett bra sätt.

Likes

Comments

Bildanalys

Det konstverket som jag har valt är Stjärnenatt gjord av Vincent van Gogh. Bilden föreställer utsikten från Vincents rum då han var inlagd på ett mentalsjukhus i den franska staden Saint-Rémy. Utsikten föreställer en natt över en liten stad med klara stjärnor och en klar måne samt i husen finns skiner det svaga ljus. När jag ser bilden känner jag lugn och ro och en känsla av mystiska och magiska saker. Jag tycker att ljusen ger en mysig vinternatt känsla för att ljusen är svaga och det är blåa och mörka färger som ger en kall känsla, men också en mystisk och magisk känsla.
Den största delen av bilden är blå och är blandad med mörka och ljusa färger t.ex gult till de ljusa delarna och mörkblått till de mörkare delarna. Men det finns inte så mycket skuggor utan det är mest bara ljusa och mörka färger på föremålen på konstverket. Konstnären använde sig av enkla penseldrag för att få bilden mer levande. Det finns väldigt få raka streck därför att strecken går åt olika riktningar och det ger en mer levande bild. Det jag kommer att tänka på med bilden är en vanlig natt vid början av vinter tid, som verkar kall med kalla vindar samt en stjärnklar himmel. Det jag också tänker på är att den stora byggnaden ser levande ut, som om den hade sitt egna liv på något magiskt sätt. Eftersom det finns en uppåt lutad diagonal på bilden börjar jag tänka på om konstnären längtade att komma ut från sitt rum ut till världen. Syftet med bilden kanske var som sagt att konstnären ville bli fri eller att visa att natten kan vara levande på natten trots att det är då de flesta sover, eller att visa natten är väldigt fin och mystisk.

Fakta om en konstnär

Jag har valt konstnären Leonardo da Vinci, han föddes den 15 april 1452 i Anchiano som låg nära samhället Vinci i Italien. Han dog den 2 maj 1519 i Amboise i Frankrike. Han föddes i det lilla samhället Anchiano som ligger nära Vinci, därför kallas han Leornardo från Vinci alltså Leonardo da Vinci som det heter på italienska. Han växte i Anchiano hos hans pappa och mamma men hans mor och far skiljer sig när han var fem år vilket gjorde att mamman flyttade och pappan letade efter en ny fru. 1457 bodde han i Vinci tillsammans med sin far och morföräldrar samt morbrodern, han visade tidigt i åldern att han var begåvad på många saker inom olika områden som sjunga, läsa och spela luta.
Man tog vara på Leonardos talanger och därför satte honom i lära till Andrea del Verrocchio vid 14 års ålder, Andrea var en skulptör, guldsmed och målare. Där fick han arbeta med flera olika ämnen därför att människoidealet växte fram under hans tid, nu är det känt som renässansens början. Man säger att det var då som medeltiden började försvinna från Europa, det nya människoidealet gick ut på att man skulle kunna göra så många saker som möjligt bra och desto mer bra man var sakerna desto bättre var man. Leonardo jobbade med konststilen renässansen och det var en stil där man pånyttfödde den gamla konsten från bland annat antiken. Man började övergå från medeltiden till tidig modern tid och konsten började växa och utvecklas i Europa. Man började göra realistiska konstverk med samband från antiken. Jag tycker att det inte är något av konstverken som berör mig men jag den av hans verk som jag gillar mest är Mona Lisa. Anledningen att jag gillar den är bland annat den är bra gjord, man kan se att porträttet föreställer en kvinna och bakgrunden är inte helt skarp och det är bra eftersom det är samma sak i verkligheten så därför känns bilden lite verklig. Men det jag intresserad av är hennes leende eftersom det är inget vanligt leende, utan det är oklart. Detta gör att man kan säga att det är ett glatt, surt eller ledset leende, utan det är upp till var och en vad man tror.
Jag valde Leonardo för han var inte bara en känd konstnär men dels för att han var en uppfinnare. Jag gillar nämligen saker med forskning och bygga lösningar. Leonardo var speciell eftersom han uppfann massa saker som finns idag fast inte då t.ex helikoptrar och pansarvagnar. Men han jobbade också med kroppen hur den såg ut inuti. Jag valde honom för att jag gillar att han kom på så mycket långt innan det uppfanns. Vid renässansen började man bli modernare vilket gjorde att man började forska mer det gjorde bland annat Leonardo. Man kan se det i hans teckning Vitruvianske mannen som var från början anteckningar på människo kroppen och den är förenade av konst och vetenskap som kännetecknar renässansen.

Källor: http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/enkel/leonardo-da-vinci

Av: Hampus 9E

Likes

Comments

Idag har jag fortsatt att arbetat med mitt enpunkts rum och det jag gjorde var att skriva ut och klippa möblerna. Det jag är mest nöjd med är att möblerna matchade med varandra med skalan t.ex att basket bollen fick plats i basket korgen som i verkligheten. Det jag fick problem med var att bilderna på datorn ändrades i skalan och gjorde att bilderna inte matchade med varandra. Men jag löste problemet genom att få skriva ut bilderna och där efter se vilken storlek som matchade med möblerna.

Likes

Comments

Idag har jag arbetat med grunden av mitt rum och jag valde mig av att ha enpunkts perspektiv samt att hitta bilder att klistra in i rummet. Det jag är mest nöjd med är bilderna till rummet tycke att möblernas färger passade med varandra. Det jag fick problem med var att hitta bilder som var lite lutande för att de skulle passa med rummet och att hitta rätt skala så möblernas storlek matchar med varandra. Jag löste problemet genom att söka på möbler tagna på sidan för att få fram sådana bilder och genom att skissa och mäta kunde jag lista ut vilken längd och bredd som matchade med rummet.

Likes

Comments

Idag har jag börjat på mitt första arbete och temat jag valde var drömmar. Idag har jag arbetat med skissen och idén till mitt arbete. Det jag är mest nöjd med är själva idén för att jag tycker att den passar bra med temat för det är något man drömmer om. Det jag fick problem med var att komma på själva idén och tekniken för att det var svårt att få det hänga med ett budskap. Jag löste problemet genom att komma på ett budskap och utifrån det den idén och tekniken som passa.

Likes

Comments