Sockerfri syrensaft


Ja som ni har märkt har jag gått bananas över syrenblom i veckan, men det går ju inte att låta bli att ta med dessa vackra blommor när Sverige blommor för fullt🌸

Det har blivit kakor och topping till smoothiebowls hittills och i veckan kokade jag även saft på dessa blommor.

Har ni lagat eller bakat nåt spännande med syren?
Dela gärna med er
🌸



Här bjuder jag på mitt första recept på syrensaft. Jag har inte helt perfekta mått, men jag tror det går bra ändå med tanke på vilka blommor ni väljer och hur långt in i blomningen det har gått.


🌸 Blomning - vad jag förstått så är de bäst så
tidigt in på blomningen som möjligt, längre fram kan de bli mera mot det beska hållet.


🌸 Färgen - Syrensaften kan få en sån fin rosa färg. Detta beror också på vilken tid på blomningen och sjävklart vilken färg på syrenen ni väljer. Mina blommor var åt det ljuslila och färgen blev svagt rödrosa.



Syrensaft:
- 2 liter vatten
- 2 ekologiska citroner
- Honung
- Vaniljpulver/stång
- Klasar av syrenblom
- 2-3 tunna skivor ingefära
- Skölj av dina blommor och plocka av blommorna. Jag hade ca 5 blomklasar som jag rensade
- Koka upp vattnet med vaniljen och honung tills honungen smälter
-Lägg ner blommor och skivor av citron, skär bort skalet av citronen, och ingefära i en annan kastrull.
-Häll över det varma vattnet till blommornas kastrull. Ställ det sedan kallt i 2-3 dagar, rör om då o då.
-Sila av saften i flaskor och bjud på kalas.
Min saft blev fräsch och frisk i smaken. Jag har hört att det ska vara en fin smaksättare till ett glas bubbel så det ska jag prova,
återkommer om det!🥂



Men en saft utan citronsyra och socker..?

Ja socker använder jag aldrig. Det finns så många andra söta och bra smaksättare, t.ex. agave eller honung i detta fall. 


Sedan citronsyra, det låter ju naturligt och bra, eller?

Råvaran till citronsyra är sällan längre citroner eller annan frukt. Istället är den någon form av sockerhaltig lösning, inte sällan framställd av den billiga och i dagens livsmedel frekvent använda majsen.
Till denna lösning sätts svampar av svartmögel, Aspergillus niger, som när de "äter" av sockret producerar bland annat citronsyra. Nästa steg i processen är att filtrera bort själva möglet. För att sedan utvinna just citronsyran ur lösningen tillsätts det starkt basiska ämnet släckt kalk, kalciumhydroxid, varpå ett salt av citronsyra, ett citrat, fälls ut.
Detta salt omvandlas sedan tillbaka till citronsyra genom behandling med svavelsyra. Av citronsyra framställs också en handfull andra E-nummer med liknande effekt, kallade citrater.
Produktionen av citronsyra sker i stora fabriker, varav en stor del ligger i Kina. Enligt statistik från 2007 tillverkades ungefär 1,6 miljoner ton citronsyra i världen, varav ungefär cirka 70 procent användes till livsmedel.
Om man vill undvika citronsyra i mat så titta på innehållsdeklarationen där det kan stå E330, E333, E380
Källa: www.aktavara.org


  • 170 visningar

Gillar

Kommentarer

Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229