Aftonbladet ringde, jag svarade

Eller Expressen, jag har redan glömt! Hur kan man? Jag glömde det sekunden efter hon presenterade sig. Jag glömde hennes namn också?!

Jag är otrolig. Men! Hon ringde angående att hon vill göra ett reportage om 00-talister och hur det är att vara ung i dag. Hon var speciellt intresserad av mig för att jag är aktiv inom politiken och att jag var yngsta riksdagskandidaten i valet i höstas.

Jag blev så, så glad och tacksam över att hon ringde mig. Men sen så vände det sig i magen. Jag fick avbryta henne och säga ”jag kämpar en hel del med ångest, utbrändhet och andra väldigt personliga saker, som kanske inte är så roliga, och jag kan inte är så rolig att skriva om direkt...”. Hon sa ”utan att låta hemsk, så är du faktiskt ändå perfekt för detta. Det är så många unga som kämpar, precis som du. Men fundera på det.

Jag funderade länge. Vill jag berätta om något sånt personligt i en sån kvällstidning? Vill jag blotta mig själv och berätta hur jag egentligen mår när jag inte är på styrelsemöten, tillställningar eller debatter m.m.? Bakom kulisserna? Bortom min fasad?

Ja. Det vill jag. Jag mindes att när jag läste om andra stora kändisar eller idoler snackade om deras psykiska ohälsa, så kände jag mig inte ensam längre.
Det är fler som känner som jag, det är fler som mår som jag gör och jag tror att fler måste bli nådda av den känslan. Det finns folk som förstår. Folk som inte dömer en. Vänliga, förstående. Som mina bästavänner.

Men tänk på de som dömer. Tänk på de som tycker att jag är urlöjlig, ser det som en svaghet eller chans att såra mig i framtiden. Tänk på de som förnekar psykisk ohälsa, att det är ”bara” att göra ”si å så” så skulle allting lösa sig.

En chans jag är beredd att ta. Ett skott eller slag jag är beredd att ta. För att bryta normen om att politiker är några sjuka robotar som skiter i vad folk tycker eller när folk kritiserar en, eller ens politik. Politiker är unga, elever, barn, studenter, syskon, mammor, pappor, farföräldrar, morföräldrar, en vän, en flickvän, en pojkvän, en partner, alla med ett gemensamt mål - att börja samhället bättre för medborgare i Sverige.

Man har fortfarande känslor, även om känslorna ska hållas borta från politiken. Men det florerar av personangrepp och fult spel. Det kommer det nog alltid att göra.

Jag kan. Klart som fan jag kan!

Gillar

Kommentarer

Mariaolsson
Mariaolsson,
Så fint utav dig!! Bra förebild för dom som inte mår så bra av olika anledningar🙏🏼 💗
nouw.com/mariaolsson